10 olulist tähelepanekut, kuidas rikkad inimesed oma rahaasju korraldavad – ühisrahastus

Finantsnipid

Rikkus. Paljude unistus, väheste tegelikkus. Kindlasti on miljardäri-elu enamikule maailma elanikkonnast kättesaamatu (veidi kurb mõte, aga kohe läheb paremaks). Kuid kas rahaline sõltumatus on tõesti nii kättesaamatu? Meie arvame, et ei ja ilmselt ei tegeleks me ka finantstehnoloogiaga – veel vähem ühisrahastusega –, kui me seda usuks. Mitmed finantseksperdid, teadlased ja end ise üles töötanud miljonärid mainivad sarnaseid lihtsaid (ja kergesti rakendatavaid) elustiili- ja finantskäitumisharjumusi, kui neilt küsida, mis on aidanud neil rikkuse ja edu saavutada ning säilitada. Oleme püüdnud neid ideid ka ka oma ühisrahastustoodete ja -platvormi väljatöötamisel rakendada. Järgnevalt toome ära kümme kõige olulisemat tähelepanekut rikaste (ja edukate) inimeste finantskäitumisest ning lühidalt ka selle, kuidas need ühisrahastuse ja investeerimisega haakuvad.

Suvalises järjekorras:

Nad oskavad oodata

Rikkad inimesed mõistavad, kui tähtis on mõnikord oma tahtmise saamine edasi lükata ja see aitab neil vältida impulsiivseid otsuseid rahaküsimustes. Nad kaaluvad enne oluliste finantsotsuste tegemist põhjalikult tulusid ja kulusid ning arvutavad tihti välja ka kõigi erinevate võimaluste maksumuse. Samuti mõistavad nad, et tänane ohver (näiteks luksusesemete mitte ostmine kohe, kui raha laekub) on pikemas perspektiivis kasulik. Selline käitumine võib olla neile loomuomane või sõltuda erinevatest faktoritest (nagu leiti hiljutises vahukommi testi sarnases uurimuses), kuid igal juhul on see kasulik harjumus, mis tasuks ruttu omaks võtta. Kujutle, kuidas saad tulevikus midagi veelgi paremat – see aitab kannatlik olla ja impulsse kontrolli all hoida.

Marshmallow-Test

Mis sel ühisrahastusega pistmist on? Inimesed, kes ühisrahastuse kaudu investeerivad, teenivad kasumit, mis on pikemas plaanis kasulikum, kui raha kohe ära kulutada. Kuigi ühisrahastusplatvormid on lihtsamad ja pakuvad kiiremat likviidsust, tuleks neist siiski mõelda kui pikaajalistest investeeringutest. Kui Sul on investeerimisega vähe kogemusi, võib ühisrahastus olla suurepärane viis, kuidas õppida panustama praegu, et pikemas perspektiivis kasumit teenida (ehk  õppida ootama).

See, mida nad teevad täna, on seotud sellega, mida nad ootavad homselt

Nagu ka enne mainitud, mõtlevad rikkad inimesed pikalt ette. Nad teevad oma igapäevaseid tegevusi mõeldes tulevikule ning hindavad asjade tähtsust sellest lähtuvalt pidevalt ringi. Tabades end tegelemas asjadega, mis tuleviku eesmärke ei teeni, võtavad nad selles suhtes midagi ette. See ei tähenda see, et lühiajalised eesmärgid oleks tähtsusetud, kuid suures plaanis on tulevik siiski kõige tähtsam.

to do list

Eelmine punkt selgitas kenasti, kuidas pikaajalised eesmärgid ühisrahastusega seotud on, kuid tahaksime ka rõhutada, et ühisrahastusplatvorm võib aidata sihti silme ees hoida. Esimest investeeringut tehes otsi endale sobiv ühisrahastusplatvorm (hea kasutajakogemusega), mis seab esikohale Sinu pikaajalised eesmärgid.

Nad teevad vahet soovide ja vajaduste vahel

Rikkad inimesed kulutavad raha vaid vajalike asjade peale, mis tihtipeale aitavad kuidagi kaasa ka rikkamaks saamisele. Nad oskavad soove ja vajadusi teineteisest eristada ning plaanivad kulutusi sellest lähtuvalt. Me ei ütle, et nad endale iial midagi ei luba (jahid ei ole ilmselt kunagi hädavajalikud), aga nad ei aja segamini asju, mida nad tahavad ja asju, mida nad vajavad. Eelarve saab teha nii, et seal on ka kapriisidele ruumi ja see on õigel rajal püsimiseks väga tähtis.

Sul võib ühisrahastusplatvormil olla mitu portfelli/kontot. Paiguta erineva eesmärgiga investeeringud erinevatesse portfellidesse – see aitab soove ja vajadusi teineteisest lahus hoida.

Neil on rohkem kui üks sissetulekuallikas

Raske on leida rikast inimest, kes sõltuks vaid ühest sissetulekust. On ülimalt oluline omada mitut. Miski pole igavene ja nii oled kaitstud selle eest, kui põhiallikas peaks kokku kuivama. Lisaks palgatulule teenivad rikkad inimesed ka investeeringutest ja Wall Streeti aktsiaturg ei ole selleks ainus võimalus.

income source

Oleks väga raske leida finantsnõustajat, kes ei rõhutaks mitmekesise investeerimisportfelli olulisust. Rikkad inimesed paigutavad oma raha tavaliselt erinevatesse kohtadesse – ühisrahastusplatvorm on alustamiseks hea ja lihtne võimalus. Automaatse investeerimisega on õige investeeringu valimine väga lihtne, aga tavaliselt on ühisrahastusplatvormidel olemas ka käsitsi investeerimise võimalused neile, kes soovivad ise oma investeeringuid valida. Automatiseeritud ühisrahastuse investeeringud võimaldavad passiivset sissetulekut, mis sobib ideaalselt rikastele inimestele, kellel on ajaga kitsas.

Nad panevad mustadeks päevadeks kõrvale

Töösid kaotatakse, majandus muutub, jne. Rikkad inimesed teavad, kui tähtis on säärasteks hädaolukordadeks rahale kõrvale panna. See kattub pisut ka eelmise punktiga, kus rääkisime mitme sissetulekuallika omamisest, aga ka siin on põhjuseks kaitsta end ootamatuste eest. Tagavaraplaan võib tunduda ühel hetkel ebaoluline, kuid osutuda elupäästjaks, kui selleks tekib vajadus. Samuti aitab raha kogumine vältida võlgadesse jäämist, millest räägime järgmises punktis.

Seda me juba mainisime, seega kordame lihtsalt lühidalt üle, et ühisrahastusplatvorm on hea võimalus, kuidas passiivselt mustadeks päevadeks raha juurde tekitada. Sa ei pea kogu raha samasse fondi paigutama, kuid investeerimine võib olla suurepärane lisasissetulek.

Nad ei jää võlgu

See punkt on väga lihtne – edukad rikkad inimesed ei ole võlgu. Nad elavad oma võimaluste piires ja paljud sellest isegi allpool. Warren Buffeti vara väärtus ulatub hinnanguliselt 90 miljardi dollarini, ometi elab ta  samas majas, mille 50 aastat tagasi soetas (ja mis maksis vaid 31 500 $).

warren buffett

Iga investeeringuga on seotud riskid – samuti ühisrahastuse puhul – seega on tähtis, et Sa neid põhimõtteid mõistaksid ning oskaks ka hinnata. Pöördu finantsnõustajate ja ekspertide poole ning paiguta oma raha erinevatesse kohtadesse.

Nad teavad, kui suured on nende tulud ja kulud

Paljud nimetavad seda eelarveks, kuid rikaste inimeste puhul töötab see veidi teisiti. Neil võib olla oma raha eest hoolitsemiseks terve meeskond, kuid nad teavad alati, mis raha tuleb sisse ja mis raha läheb välja (ja kuhu). Lisaks ülevaatele, kui palju raha neil on, aitab see näha ka ebavajalikke kulusid ning vältida raiskamist.

track of your investments

Enamikel ühisrahastusplatvormidel on juhtpaneel, mis aitab Sul oma investeeringutel silma peal hoida – näha päevas teenitud intressi ja seda, kuidas Su investeeringutel üleüldiselt läheb. Protsess võib olla küll automatiseeritud ja passiivne, kuid peaksid siiski aru saama, mis Su investeeringutega toimub.

Nad investeerivad sellesse, mida tunnevad

Kui nende rikkus ja edu pärinevad mingi valdkonna eesotsas olemisest tunnevad nad seda äri tavaliselt läbi ja lõhki. Seega on väga mõistlik investeerida samasse valdkonda. Nii investeerivadki need, kes on oma raha teeninud näiteks tehnikavaldkonnas, sinna, ja nii edasi. See ei tähenda, et mujale ei investeeritaks, aga sellisel juhul teevad rikkad inimesed valdkonna endale enne põhjalikult selgeks või paluvad nõu vastava ala ekspertidelt.

8. They invest in what they know

Paljud inimesed, sealhulgas noorem põlvkond, ei usalda pankade ja traditsiooniliste finantsasutuste tööpõhimõtteid. Ühisrahastuses puudub vahemees ja see teeb suurte tootluste teenimise lihtsamaks. Aga nagu iga investeeringu puhul (ja ka rikaste inimeste eeskujul), tuleks need protsessid endale eelnevalt selgeks teha.

Nad küsivad teistelt nõu

Edukad rikkad inimesed teavad oma tugevusi, aga veelgi tähtsam – nad teavad oma nõrkusi. Nad ei karda lünkade täitmiseks abi otsida, olgu selleks finantsnõustajad, maksukonsultantid või juristid. Nad palkavad endale inimesed, kes selle kõigega tegeleksid (hoides samal ajal kätt pulsil), et pühenduda ise tegevusele, mis neid esmajoones rikkaks tegi.

seek financial advice

Ühisrahastuses investeerimine on kogenud investorite seas väga populaarne, aga see on ka ideaalne valik neile, kes pole veel investeerimisse süvenenud. Seda on lihtne mõista ning see annab häid tulemusi. Need, kes otsivad passiivsemat teenimisvõimalust, võivad kasutada ühisrahastusplatvormi automatiseeritud võimalusi, et oma raha enda kasuks tööle panna. Loomulikult, nagu ka enne öeldud, tuleks enne suurte summade investeerimist nõu pidada ja pinda sondeerida.

Nad on alati valmis õppima

Kuigi ametlik kõrgharidus pole otseselt vajalik (näiteks Bill Gates, Mark Zukerberg), siis on rikkad inimesed tavaliselt väga tublid iseõppijad. Nad tegelevad pidevalt enesearendamisega, et ajast mitte maha jääda. Oma valdkonnas pildil püsimiseks on väga tähtis olla uuendustega kursis ning vastavalt sellele kohandada äri (ja investeeringuid).

never stop optimizing knowledge

Nagu öeldud, on ühisrahastusplatvormis paljud investeeringud automatiseeritud, nii et see sobib suurepäraselt passiivse sissetuleku teenimiseks. Nii kulutad vähem aega investeeringute käsitsi haldamisele (programm teeb seda Sinu eest) ja saad pühenduda raamatute lugemisele.

Mida veel rikkad inimesed rahaasjade korraldamiseks teevad? Kuidas Sina oma finantse haldad? Anna meile sellest kommentaarides teada.