2019. aasta 5 parimat investeeringut

Finantsnipid

Uus aasta toob uusi võimalusi. 2019. aasta on suurepärane võimalus investeerida asjadesse, mis Sulle elus olulised on: tervis, heaolu, finantsturvalisus ja rõõm.

Investeerimine ei seisne vaid rahas, nagu tavaliselt arvatakse. See on olemasolevate vahendite kasutamine parimal võimalikul moel nii, et see toetaks Sinu elu puudutavaid otsuseid. Järgnevalt toome ära viis võimalust, kuidas uuel aastal investeerida.

5 ways you can invest

Investeeri raha kasvatamisse

Enimlevinud investreerimisviis on panna juba teenitud raha kasvama. Tavaliselt tehakse seda aktsiaturul kaubeldes. See nõuab aga tohutult teadmisi finantsmaailmast ja kui Sul neid pole, on raske õnnestuda. Jätta tehingute haldamine professionaali kätte läheb jällegi kalliks maksma. Sel aastal soovitame Sul otsida muid investeerimismeetodeid.

Tõusev trend on näiteks ühisrahastus (P2P laenamine). See on mudel, kus eraisikutest laenuvõtjad saavad raha eraisikutest laenuandjatelt, kes teenivad oma raha laenamisega intresse. Kuigi ühisrahastus on suhteliselt uus teema, on sellega väga lihtne alustada. Võtame näiteks Bondora Go & Grow. Go & Grow on lihtne ja tootlik viis kogeda investoriks olemist. Puuduvad nõudmised minimaalsele investeeritavale summale ja ka hoiustamisajale, mis teeb alustamise väga lihtsaks ja raha saab vajadusel ka kiirelt välja võtta. Lisaks pakub Go & Grow aastast tootlust 6,75%*, mis on investori jaoks arvestatav teenimisvõimalus.

*Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75% aastas. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri finantsnõustajaga.

Investeeri mentorisse

Mentor on üks parimaid mooduseid ettevõtte, valdkonna või ameti tundma õppimiseks. Ta juhatab Sind teadmiste juurde, mida raamatutes ega kursustel ei õpetata ning aitab mõista, kuidas kiiremini oma eesmärke saavutada. Mentor võib aidata Sul märgata oma töö või huviala juures asju, mille peale Sa ise poleks tulnudki, lisaks saad õppida tema tehtud vigadest.

Kindlasti laieneb tänu mentorile ka Sinu tutvusringkond. Neil on palju sidemeid, mis võivad tulevikus ka Sulle kasulikuks osutuda. Seega isegi, kui see ei tundu kohe kasu toovat, on mentori palkamine tulevikule mõeldes siiski hea investeering. Ära siis unusta tähtsa ninana teenet heastamast ning hakka ka ise kellegi mentoriks!

Invest in a mentor

Investeeri oskustesse

Tihti öeldakse, et haridus on parim investeering. Seda sellepärast, et mida haritum oled, seda suurem on Sinu väärtus tööturul – Su töövõimalused laienevad ning kasvab ka potentsiaalne sissetulek. Tänapäeval ei tähenda haridus vaid ülikooli ega kõrget kraadi. Teadmiste ja oskuste avardadamiseks ja täiendamiseks on ka muid, vähem kulukaid viise.

Kodeerimis- ja programmeerimisoskusi võid omandada näiteks Codecademy ja Khan Academy kaudu, kus pakutakse matemaatika-, teadus- ja arvutialaseid koolitusi igal tasemel õppijatele. Edx on Harvardi ja MIT ülikoolide loodud veebikeskkond ülikooli taseme kursustega erinevatest valdkondadest. Udemy lehel saad valida rohkem kui 80 000 kursuse seast, millest mõned on lausa tasuta, teised väga soodsad.

Internet ei ole ainus koht hea hinnaga või isegi tasuta võimaluste leidmiseks oma oskuste täiendamiseks. Seminare ja intensiivkursusi annavad tihtipeale ka ettevõtete või valdkondade juhid. Tony Robbinsi-suguste maailmakuulsate juhtide seminarid on tõenäoliselt kallid, kuid kindlasti leidub ka teisi kasulikke ning rahakotisõbralikke intensiivkursusi.

Invest to grow your own skills

Investeeri tutvusvõrgustikku

Tutvuste sõlmimise oskus saab tihti alguse kohtadest, kus Sa liigud ning Sinu meelelaadist. Sõbralik kohtumine jõusaalis võib tähendada uut tööd, samamoodi nagu vestluse alustamine kohalikus kohvikus võib viia uue äripartneri leidmiseni. Kuid väga tihti sellised asjad siiski ei juhtu.

Seega tasub liikuda kohtades, kus vajalikud sidemed ja tutvused on tõenäolisemad tekkima. Mõtle – millistesse ringkondadesse tahaksid tulevikus kuuluda? Gala-üritus, kuhu Sind kutsuti, maksab küll 100 eurot, kuid võid seal tutvuda selle firma tegevjuhiga, keda juba ammu kohata oled soovinud. Sama kehtib äriklasside ootesaalide kohta lennujaamades – need on küll tasulised, kuid väga head paigad potentsiaalsete klientide või oma valdkonnakaaslastega kohtumiseks.

Kui plaanid tutvusvõrgustiku laiendamist, kaalu ennekõike ringkondi, kus oskad ka ise sõna sekka öelda. See maksab küll raha, kuid võid seal sõlmida sidemeid, mis tulevikus väga kasulikuks osutuvad.

Investeeri oma aega ja telli töö kelleltki teiselt

Üks suurimaid vigu, mida inimesed töötades teevad on, et nad ei väärtusta oma aega. Pea alati meeles – Sinu aeg maksab, eriti, kui võiksid seda kasutada raha teenimiseks. Tihtipeale on teatud tööde eest kasulikum maksta kellelegi teisele, sest Sul jääb siis rohkem aega rikkaks saamise kallal töötada.

Eriti kehtib see vabakutseliste puhul. Oletame, et teenid oma vabakutselise tööga 12 eurot tunnis. Aeg, mille kulutad korralduslikele küsimustele ja sellega seotud paberitööle on aeg, mil Sa raha ei teeni. Võiksid selle töö hoopis 6 € tunnitasu eest kelleltki teiselt tellida – paberid oleksid korras ning samal ajal saaksid ise suurema tunnitasu eest tööd teha. Võidavad kõik!

See ei kehti vaid tööga seotud olukordades. Kui tähtis on Sulle aeg perega või oma lemmikspordiala harrastades? Kui maksad kellelegi, kes Su kodu koristaks või autot peseks, saad vabaks jäänud aja veeta tegevustega, mida armastad. Pea alati meeles – raha ei ole ainus väärtus, millesse investeerida. Aeg on täpselt sama oluline.

Invest in your own time

Investeerides mõtle pikalt ette

Investeerimine ei tähenda vaid raha kasvatamist kohe ja praegu ning tihti polegi see seotud rahaga. Mõtle paremale tulevikule, mida iganes see Sinu jaoks ka ei tähendaks. Pead küll ilmselt veidi rahakotiraudu paotama, ilma, et näeksid kohest kasu, kuid pikemas perspektiivis aitab see kaasa äri, suhete, oskuste ja kapitali kasvule.

Traditsioonilised arusaamad investeerimisest on muutumas. See on Sinu teha, kas 2019. aastast saab Sinu jaoks isikliku ja rahalise kasvu aasta.