3 kuulsat frantsiisiettevõtet, mis ostmiseks saadaval

Finantsnipid

Mõnikord saab kellegi teise heaks töötamisest villand ja tekib tahtmine ise midagi ette võtta. Kuid ettevõtjaks hakkamine ning uue idee nullist väljatöötamine võib olla nii raha- kui ajakulukas. Kes ei soovi ratast leiutada, võib osta näiteks frantsiisi.

Frantsiiside ostmine on toimunud juba kümneid aastaid ning pakkunud inimestele suurepärast võimalust haarata kontroll oma saatuse üle enda kätesse ning osta isiklik äri. Sellega on loomulikult seotud omad mured, kuid paljude jaoks on see olnud nende elu parim otsus.

Franchising explained

Frantsiisist lähemalt

Frantsiis on leping äri ja üksikisiku (või mitme üksikisiku) vahel, mis lubab tegeleda teatud kommertstegevustega. Ettevõttele pakub see võimalust levitada oma tooteid ja teenuseid laiemalt, üksikisikule aga lõigata kasu korporatsiooni ärimudelist ja kaubamärgist.

Frantsiisil on kaks osapoolt – frantsiisileandja ja frantsiisivõtja. Rahvusvahelise Frantsiisiühing kirjeldab: “Frantsiisileandja loob kaubamärgi ja ärisüsteemi, frantsiisivõtja maksab talle selle eest frantsiisitasu ning tihti ka ühekordset tasu õiguse eest kasutada frantsiisileandja nime ja süsteemi.

Kuna frantsiisivõtja tegutseb frantsiisileandja nime all, alluvad nad tihti rangetele reeglitele ja seadustele. See ei pruugi sobida inimestele, kes on väga sõltumatud ning armastavad uuenduste loomist, kuid on ideaalne neile, kellele meeldivad juhised ja distsipliin.

Frantsiisiettevõtete alguseks peetakse keskaega. Tol ajal väljendus see selles, kui kohalik valitsus andis kirikuesindajatele õiguse kaitsta korda ja määrata makse ning teistele jällegi voli tegeleda äri, nagu näiteks laevanduse või turuga. Vastutasuks võttis valitsus endale osa tulust, mis neist tegevustest tõusis.

See mudel arenes jõudsalt 19. ja 20. sajandil, mil kohalikest kõrtsiomanikest said õlle ainuedasimüüjad, kuid pruulikojad ise ei tegelenud kõrtside igapäevase ülalpidamisega. Siis kerkis esile ka muid frantsiisiettevõtteid, näiteks selline tuntud kaubamärk nagu Singeri õmblusmasinad.

Nüüd on frantsiisiettevõtted erinevates valdkondades tavalised, sealhulgas toidu- ja hotelliäris. Frantsiisivõtjate jaoks teeb tuntud kaubamärgi kasutamine iseenda peremeheks olemise tunduvalt lihtsamaks. Frantsiis on üldiselt hea valem eduks. See kombineerib kahe maailma parimad küljed: rahaline sõltumatus ilma nullist alustamata.

Frantsiisiäri tipud

Paljud maailma suurimad ettevõtted töötavad tänapäeval frantsiisimudeliga. Nad on pakkunud mitmetele inimestele võimaluse alustada äri ning lõigata samal ajal kasu juba eduka ettevõtte nimest ja struktuurist.

McDonald’s

Kui Ray Kroc McDonald’si asutas, oli tegemist lihtsa söögikohaga, kus pakuti välgukiirusel hamburgereid, friikartuleid ja piimakokteile. Kroc tõhustas kiirsöögikoha teenuseid üha enam ning avas üksteise järel mitu söögikohta üle riigi.

McDonalds

Nüüdseks on McDonald’s üks maailma tuntumaid kaubamärke ning suurepärane võimalus neile, kes frantsiisiärist huvitatud. Kuid see pole sugugi odav. McDonald’si 2017. aasta frantsiisilepinguid vaadates võib see maksta kuni 2,2 miljonit dollarit ning tehingu lõpule viimiseks peab ettevõtja omama 750 000 dollari väärtuses likviidseid varasid. Vaja pole vaid raha, ettevõte nõuab frantsiisivõtjatelt ka piisavaid äriteadmisi kuni 125 töötajaga ettevõtte juhtimiseks.

Krõbedad on ka 4% frantsiisitasu brutokäivelt ja 4% reklaami- ja turundustasu. Kuid see on maailmakuulsa brändi kasutamise eest soodne hind.

Üldiselt teenivad McDonald’si frantsiisiettevõtted umbes 150 000 dollarit netokasumit igal aastal. Küllaltki kallite alustamistasude tõttu võib raha tagasiteenimine küll aega võtta, kuid püsivus tasub ära.

KFC

Kolonel Sanders saavutas edu alles oma 60. eluaastates. Õnneks ei pea Sina nii kaua ootama, kui soovid finantsedu üles ehitada KFC frantsiisilepinguga.

KFC

Kolonel Sanders hakkas praetud kana müüma 1940. aastatel ning enne esimese frantsiisirestorani avamist sai ta rohkem kui 100 eitavat vastust. Kuigi Sanders oma äri lõpuks maha müüs, elavad tema püsivus ja visadus KFC frantsiisiettevõtetes edasi kogu maailmas.

Praetud kana maailmast huvitatutele on selles äris rikastumisvõimalusi rohkem kui küll. KFC frantsiisiettevõtte kasumipotentsiaal on märkimisväärne. Hinnanguliselt on keskmise frantsiisiettevõtte aastakäive miljon dollarit. Frantsiisitasud moodustavad 5% brutokäibest ja tasuda tuleb ka 5% reklaamitasudest, kuid pärast seda jääb frantsiisivõtjale siiski kätte 100 000 dollarit.

Frantsiisivõtjatele on KFC-l mitmeid finantsalaseid ja isikuomadustega seotud nõudmisi. Frantsiisilevõtja netoväärtus peab olema vähemalt 1 500 000 dollarit ning ettevõtja omama 750 000 miljoni dollari eest likviidseid varasid. Lisaks peab tema krediidiskoor olema rohkem kui 700 ning tal peavad olema head soovitused ja maine. Süüdimõistetuid, pankrotistunud äride omanikke või kohtusse kaevatuid ei võeta jutule.

Hilton Hotels & Resorts

Edukad frantsiisiettevõtted pole vaid toiduärid. Hilton Hotels & Resorts on samuti ülemaailselt tuntud bränd, mille frantsiisiettevõtted levinud üle maa.

Hilton Hotels

Conrad Hilton ehitas oma hotelli-impeeriumi üles ühest hotellist Texases. Nüüd kuulub hotelliketti üle 3600 sihtkoha. Hilton ostis Ciscos, Texases asuva Mobley hotelli 1919. aastal ning hakkas tasapisi soetama järjest rohkem kinnisvara. 1949. aastaks oli Hilton ostnud ära kuulsa Waldorf Astoria hotelli New Yorkis, mis oli esimene järgnevatel kümnenditel soetatute pikas reas. Hilton Hotel on üldtuntud ning usaldusväärne kaubamärk, mida armastavad nii turistid kui ärikliendid.

Suur osa Hiltoni hotellidest on frantsiisiettevõtted ning nende toetuseks nähakse kaubamärgi ehitamise nimel kõvasti vaeva.

Võrreldes McDonald’si ja KFC-ga peab Hiltoni hotelli avamiseks olema oluliselt varakam. Investeeringu kogumaksumus jääb 30 miljoni ja 130 miljoni dollari vahele. Juurde tuleb lisada mitmed Hiltoni hotelli käigushoidmisega seotud tasud, nagu näiteks 5% frantsiisitasu iga reserveeringu pealt, 2% tasu spaa ning 3% tasu toidu- ja karastusjoogi käibe pealt jne. Samas on see väike summa arvestades Hilton Hotelsi iga-aastase 10 miljardi dollarilise käibega.

Kas frantsiis on Sinu jaoks?

Frantsiisiettevõtte omamine, eriti kuulsa, võib olla väga tulus ettevõtmine. Juba olemasoleva kaubamärgi ja ärimudeli kasutamine aitab saavutada rahalise sõltumatuse kiiremini. Kuid see ei tähenda, et peaksid kohe homme endale frantsiisi ostma tõttama. See on otsus, mis nõuab põhjalikku kaalumist ja ettevalmistust. Loe alati läbi frantsiisilepingu tingimused, sest just see aitab Sul näha, kui palju on võimalik vastava frantsiisiettevõttega teenida. Uuri, millised on head lepingutingimused ja pea nõu ka advokaadiga, nende kogemus ja ekspertiis vastavate lepingutega on kindlasti abiks.

Kui Sul juba on töötav ärimudel, siis tasub mõelda, kas äkki oleks Sul väljavaateid ise frantsiisileandjaks hakata. Mitmed ärid on saanud üleilmselt tuntuks just niimoodi suurema osa tööst sõltumatutelt ettevõtjatelt tellides.

Frantsiisiettevõtete tähtsus on aja jooksul kasvanud just seetõttu, et sellest saavad kasu nii frantsiisileandja kui ka frantsiisivõtja. Kõik võidavad ning sedasi on ehitatud miljardite dollarite väärtuseid ärisid, mis aitavad samal ajal ka sõltumatuid äriomanikke.