4 riski laenupõhises ühisrahastuses

Finantsnipid

Laenupõhine ühisrahastus (P2P) on finantsmaailmas suhteliselt uus varaklass, mis on edu saavutanud viimase kümnendi jooksul. Viimase viie aasta jooksul on tekkinud plahvatuslikult laenupõhiseid ühisrahastusplatvorme, mis pakuvad erinevaid investeerimisvõimalusi, tootlusmäärasid, ärimudeleid ja varasid, millesse investeerida. Olles alternatiivses finantsmaailmas alles lapsekingades, on laenupõhised ühisrahastusplatvormid sillutanud teed õiglasele ja konkurentsivõimelisele turule, mis esitab väljakutseid traditsioonilisele monopolile, mida hoiavad enda käes suured pangaketid.

Pangandusmaastik on läbinud suuri muutusi, kus iga üksikisik, nagu näiteks Sina, saab nüüd hakata laenuandjaks ning teenida märkimisväärset intressi, millele varem polnud ligipääsu kellelgi väljastpoolt pangainstitutsioone.

Kas Sul peab sellest osa võtmiseks olema finantstaust? Ei. Kas Sul peab alustamiseks olema tohutu suur rahasumma? Ei. Kas Sul on selleks vaja mingeid erilubasid? Kindlasti mitte.

Vaatame üle neli riski, millest Sa peaksid teadma laenupõhise ühisrahastuse puhul, ükskõik, kas Sa oled täiesti algaja või juba P2P veteran.

peer to peer lending risk

Riskide hindamine ja võtmine

Krediidi modelleerimine on iga P2P laenuandja põhitegevus, olenemata sellest, kas väljastatakse tagatiseta laene, ärilaene või varaga tagatud laene. Kui platvorm suudab tagada, et neil on usaldusväärne ja tõhus süsteem, mis hindab täpselt seda riski, et laenuvõtjal tekib võlgnevus, saavad nad määrata õiglase intressimäära, mis vastab tema riskivalmidusele ja seab ühtlasi ka ootused erineva riskitaluvusega investoritele. Selle tulemusel saab platvorm tekitada usalduse mõlemas osapooles, pakkudes laenuvõtjatele konkurentsivõimelist intressimäära ning investoritele muljetavaldavat netotootlust.

Kui seda tehakse valesti, on suur tõenäosus, et see platvorm ei tegutse eriti kaua …

Tavaliselt kasutavad traditsioonilised pangad tavalisi krediidireitingu agentuure kui ainsat teabeallikat laenuvõtja krediidikõlblikkusest, kuna see info on lihtsasti kättesaadav ja soodne. Teisalt kasutab Bondora aga patenteeritud krediidimudelisüsteemi, mis kasutab traditsioonilisi andmeallikaid, nagu krediidireitingu agentuure, rahvastikuregistreid, töösuhete andmeid ja ka ebatraditsioonilisi andmeid, nagu sotsiaalmeedia, riikliku isikutunnistuse andmeid, kuidas laenuvõtjad kasutavad meie veebisaiti ja veel sadu andmeid.

Võlgnevusega laenud

Hoolimata efektiivse krediidimudeli olemasolust võib kahjuks tekkida olukord, kus laenuvõtja jääb aeg-ajalt igakuiste tagasimaksete tegemisega hiljaks. See võib juhtuda mitmel põhjusel, näiteks kaotab laenuvõtja töö või toimub isiklikus elus suur muutus. Mis selle tagajärjel juhtub, on oluline, kuna platvorm võib otsustada müüa võlgnevusega laenud kahjumiga edasi võlanõudefirmale või üritatakse võlgnevused ise sisse nõuda. Enne konkreetsel P2P platvormil investeerimist on tähtis viia ennast kurssi, millist strateegiat kasutatakse raha sissenõudmiseks võlgnevusega laenudest ja mõelda, kas see sobib Sulle.

Bondoras oleme loonud selge kolmeastmelise võlanõude- ja taastumisprotsessi, kus põhieesmärk on tagastada investorile maksimaalne summa, mis talle võlgnetakse. Täpsemalt saab sellest lugeda siin.

Milline platvorm valida?

Määrused, finantstulemused, küberturvalisus ja nõuetekohane hoolsus tulevad kõik siin mängu. On võimalik, et Sinu valitud platvormi reguleeritakse ainult riigis, kus see asub, kuid millel on õigus tegutseda Euroopa majanduspiirkonnas. Siin peaks piisama lihtsast Google’i otsingust, mille abil leiad valitsuse veebilehe, kus on avalik nimekiri ettevõtetest ja nende regulatiivsest staatusest sel hetkel. Kuigi tihti jäetakse see tähelepanuta, peaks P2P platvormi kasumlikkus olema huvipakkuv punkt igale potentsiaalsele investorile. Kui platvorm ise on kasumlik, peaks nende rahaline reserv andma investoritele kindluse, et nad ei lähe lähiajal pankrotti ja nende investeeringud on ohutud.

Enamik ettevõtteid avaldab oma finantsaruanded ise, kuigi sarnaselt nende regulatiivsele staatusele on see tõenäoliselt kättesaadav ka veebis kohaliku omavalitsuse portaali kaudu.

Sina ise

On võimalik, et Sa oled ise oma suurim risk, kui tegemist on Sinu investeeringutega. Vahel me näeme investoreid, kes soovivad tõsta oma tootlust kõrgemale, kui on meie automatiseeritud investeerimistoodete referentsväärtus. Enamasti näeme seda järelturul, kui ostetakse ja müüakse laene käsitsi, eesmärgiga „ennast tippu kaubelda”. Tavaliselt lõpeb see madalama tootlusega (või isegi kahjumiga) võrreldes sellega, mida pakuvad Portfellihaldur ja Portfolio Pro.

Seda tüüpi psühholoogiline risk on tavalisem aktsiate ja osakute puhul, kuid kui te ei tea, mida te teete, peaksite usaldama populaarseid automatiseeritud tööriistu, mida pakub enamik platvorme. Tõttöelda nurjaks selline tegevus ka eesmärgi investeerida passiivselt, mis on laenupõhise ühisrahastuse üks suurimaid ja kõige väärtuslikumaid eeliseid. Kasutage ära saadaolevat arenenud ja usaldusväärset tehnoloogiat, seejärel laske end lõdvaks ja lõõgastuge, samal ajal kui olete raha enda jaoks tööle pannud.

Investeeri Bondoras juba täna.