4 viisi, kuidas investeerimiseks raha säästa

Finantsnipid

Üks lause, mida me ikka ja jälle kuuleme, on: „Ma tahaksin küll investeerima hakata, aga mul pole selleks raha”. Inimloomus on juba selline, et me oleme vahel muutuste suhtes tõrksad, eriti kui tegemist on meile millegi väga tähtsaga – näiteks rahaga. Kui Sa kuuled oma sõpru või rikast onu rääkimas oma investeerimisportfellist, siis tea, et kõik on kuskilt alustanud ja kõige tähtsam asi, mida Sa teha saad, on alustada. Aga kuidas iga kuu säästa raha investeerimiseks?

Kui Sa oled oma kuueelarve üle vaadanud ja arvad ikka, et Sa ei saa investeerima hakata, siis mõtle järgmisele neljale asjale.

1) Millesse sa plaanid investeerida?

empty pockets

Esiteks peaksid mõtlema, millesse täpsemalt Sa tahad investeerida, kuna see määrab, kui palju raha Sul alustamiseks vaja on ja kuidas Sa selleni jõuad. Näiteks kui Sa teed valiku, et investeerid otse kinnisvarasse, vajad üpris märkimisväärset summat vaba raha. Rääkimata sellest, et vajad ka edaspidi vaba raha remondi ja hoolduse ning igasuguste muude kinnisvaraga seotud kulude tarbeks, nt agentuuride ja kindlustuse tasud ning võimalikud juriidilised kulud.

Kui Sa investeerid väärtpaberitesse, ühisrahastusse või millessegi sarnasesse, on tõenäoliselt vaja teatud miinimumsummat, kuid märkimisväärselt vähem kui kinnisvara puhul. Kui Sa tead, kui palju on Sul investeerimisega alustamiseks raha vaja, saad juba edasi liikuda.

2) Olemasoleva võla refinantseerimine

idea of house

Kui oled olukorras, kus Sul pole üldse mingeid võlgasid, siis võid selle punkti vahele jätta (palju õnne!), kuid statistika näitab, et Suurbritannias on keskmine võlasuurus inimese kohta 8000£ ning suurim võla ja sissetuleku suhe Euroopas valitseb Taanis. Alusta oma suurimast võlast, nt kodulaenust, ning kontrolli, kas Sul on parim saadaolev intressimäär. Sinu kinnisvara väärtus võib olla tõusnud võrreldes selle ajaga, kui Sa seda viimati kontrollisid, ning seega on suurenenud ka Sinu omakapital – see on tavaliselt panga jaoks kõige tähtsam faktor, kui otsustatakse Sulle pakutava intressimäära üle. Teine tavaline võlg on krediitkaart; tänapäeval on hulk pakkujaid, kes pakuvad 0% intressimäära 12 kuuks ja kauemakski, kui viid oma arvelduse neile üle. Kasuta selliseid suurepäraseid pakkumisi, kuniks need on saadaval ja kasuta neid, et oma võlg kiiremini ja nutikamalt tagasi maksta ning tulevaste investeeringute jaoks vaba raha juurde tekitada.

3) Maksa iseendale esimesena

refinance debt

Enne kui maksad ära arveid (või teed teisi väljaminekuid), peaksid sa alati iseendale esimesena maksma. Palgapäeval võiksid panna kõrvale minimaalselt 10% oma netosissetulekust, et maksta iseendale ja kasutada seda raha investeerimiseks; seejärel keskendu arvetele ja kõigele muule. Kui selline teguviis muutub juba harjumuseks, võid peagi avastada, et suudad seda protsenti tõsta isegi 20–30 peale, sest see võib olla ülimalt motiveeriv, kui Sa hakkad nägema, kuidas raha Sinu heaks töötab ning Sulle intressi teenib.

4) Tee mõned kärpimised

vault

Sa ei pea loobuma oma autost või kolima väiksemasse majja, aga me oleme kindlad, et suudad leida mõned asjad, mille eest sa iga kuu maksad, aga mis pole tegelikult vajalikud. Kuidas on selle jõusaali liikmelisusega, mida Sa kunagi ei kasuta? Võib-olla on Sul mõne ajakirja või telekanalite tellimus? Väiksed summad teevad kokku suure, nii et tee nimekiri kõikidest valikulistest kuludest, mis Sul iga kuu on, ja Sa veel üllatud, mida sealt leida võid.

Investeeri Bondoras täna.