5 äriideed, millega kliimamuutuse vastu võidelda

Finantsnipid

Kliimamuutus on hetkel maailma üks enim või isegi kõige laastavam probleem. Inimesed on oma tarbimisotsustes üha teadlikumad. Keskkonnasõbraliku maailma kujundamisel mängivad olulist rolli ettevõtted, kes toetavad vajaliku taristu loomist. Kui soovid olla iseenda ülemus ja samas ka maailma parandada, võib keskkonnasõbraliku äri alustamine olla Sinu jaoks õige tee.

kliimamuutuse

Nii saad teenida raha, kuid samas võidelda kliimamuutuse vastu rohelise energia, lihatarbimise vähendamise või muude kliimamõjusid vähendavate meetodite abil.

Mahepõllundus

Mahepõllundus ei pruugi olla kõige ligitõmbavam variant, kuid keskkonnasõbralik on ta küll. See on võimalus pakkuda inimestele toitu, ilma planeeti kurnamata.

Mahepollundus

Mahetalupidajaks saab Euroopas ainult sertifikaadi alusel, mida väljastab vastav kontrollorgan. Selleks peab asendama traditsioonilised põllumajandusmeetodid mahemeetoditega. Üleminekuaeg on:

  • 3 aastat mitmeaastaste viljapuude puhul
  • 12 kuud sea- ja linnukasvatuse puhul
  • 2 aastat rohumaade ja viljapõldude puhul

Alustamise juures võib kõige keerulisemaks osutuda põllumajandusmaa leidmine. Rolli mängivad mitmed aspektid, näiteks kuivendusvõimalused, mullatüüp, kas alal on tiik või kaev, kas sinna viib korralik tee, ja palju muud. Maa hind varieerub erinevates EL-i riikides suuresti, kusjuures kõige kallim on maa Hollandis ja Itaalias.

Mida oma mahetalus kasvatada, tuleks otsustada selle järgi, kui suur on toote kasumipotentsiaal, milline on ümbritsev kliima ja kus talu asub. Taimed, nagu bambus ja lavendel on parimad müügiartiklid, kuid ei pruugi olla kõigis kliima- ja mullatingimustes kõige mõistlikumad lahendused.

Keskkonnasõbralikud riided

Tänapäeval teame, et riideid ja ka kõike muud valmistatakse materjalidest, mis kaua vastu ei pea ning kõik see lõpetab varem või hiljem prügimäel. Keskmine USA tarbija viskab hinnanguliselt ära umbes 36 kg riideid aastas, mis teeb kokku 1,9 miljonit tonni prügi. Moeloojad ja -valmistajad on hakanud kasutama ümbertöödeldavaid materjale, et pakkuda klientidele moekaid tooteid, mis on ka keskkonnasõbralikud. Patagonia ja H&M, näiteks, valmistavad rõivaid isegi ümbertöödeldud plastist.

Keskkonnasobralikud riided

Tekstiiliettevõtted saavad ümber töödelda pea igat materjali. Tuleb lihtsalt teada, et selliste riiete tootmine on kallim ja sellega peaks arvestama kohe, kui ettevõtte võimalikku kasumit arvutama hakkad. 

Tekstiiliettevõtted saavad ümber töödelda pea igat materjali. Tuleb lihtsalt teada, et selliste riiete tootmine on kallim ja sellega peaks arvestama kohe, kui ettevõtte võimalikku kasumit arvutama hakkad.

Ümbertöötlemisprotsessi kinnitav sertifikaat on üks võimalus, kuidas oma bränd teiste seas esile tõsta. Global Recycling Standard (GRS) kinnitab, et toode on ümbertöödeldud ning tema tootmiseks on kasutatud keskkonnasõbralikke meetodeid. Seda peetakse turu tähtsaimaks.

Autode laadimisjaamad

Kliimamuutusega seoses otsustavad inimesed üha enam elektriautode kasuks. 2030. aastaks on maailmas eeldatavasti umbes 125 miljonit elektriautot ning laadimisjaamade turu väärtus 2026. aastaks 3,4 miljardi dollarit. Suurbritanniast püütakse kütusel töötavad autod täielikult välja süüa eesmärgiga olla 2050. aastaks emissioonivabad.

Autode laadimisjaamad

Põhja-Ameerika laadimisjaamade turg on praegu Euroopa omast tunduvalt ees, seega on siin veel võimalik veel ruttu midagi ära teha, enne kui teised järele jõuavad. Eriti arvestades seda, et 2025. aastaks plaanitakse Euroopas fossiilkütused keelata.

Elektriauto laadimise maksumust arvutatakse erinevalt. Mõned arvestavad lisaks elektrihindadele selleks ka auto mudelit. Tavaliselt arvutatakse seda aga niimoodi:

Aku suurus (kWh) x elektrihind = elektriauto laadimise maksumus

Elektripakkuja peab otsustama, kui palju ta elektri kasutamise eest tasu võtab. Seda võib teha kas kilovatt-tundide, kuu- või aastatasu, või laadimisaja põhjal. Inglismaal maksab auto laadimine kiirlaadimisjaamas 6,5 naela 160 km kohta.

Päikesepaneelid

Fossiilkütuste kasutamise vähendamiseks on elektriautode kõrval viimase kümne aasta jooksul palju arendatud ka päikeseenergiat. Päikesepaneelid on maailmas üha tavalisemad. Nende kasuks räägib mitu asjaolu. Nad on suhteliselt odavad võrreldes teiste puhta energia tootmisvahenditega ega vaja pärast paigaldamist suurt hooldust.

Paikesepaneelid

Päikesepaneele kasutatakse nii kodus kui ka kontorihoonetes. Tehnoloogia sobib pea kõikjale ning paneelide paigaldamiseks peaksid kõlbama 25% kõigist katustest.

Päikesepaneelidega võib raha teenida mitmel moel, igal neist omad plussid ja miinused. Võid hakata näiteks päikesepaneelide paigaldajaks ja edasimüüjaks, kuid sedasi on äri alustamine kallis, sest Sul peab kohe olema raha, et töötajatele maksta. Kuid Sa võid hakata ka päikesepaneelide remontijaks. Hooldus- ja remondiäri alustamine on soodsam, kuid siis peab toote kohta palju teadma.

Väga populaarne on selles valdkonnas ka frantsiisimudel. Ettevõtteid, kellelt frantsiis osta ja selle abil oma ärile algus panna, on turul mitmeid. Emaettevõte võtab tavaliselt mingi osa Sinu käibest endale, vastutasuks selle eest, et aitab Sul end koolitada ning äri alustada. Neil, kes päikesepaneelide kohta palju ei tea, on parim alustada just sel moel.

Liha-alternatiivid

Teadlased on ühel nõul, et üks suurimaid kliimamuutuse põhjustajaid on lihatööstus. Liha tootmine tekitab sama palju kasvuhoonegaase kui autod, veoautod ja lennukid kokku. Seega on veganlus ja “flexitarianism” (toitumisstiil, kus liha asendatakse regulaarselt mõne muu toiduga) üha enam populaarsed. Huvi liha-alternatiivide vastu on viimase viie aastaga tõusnud ning seda eriti 2019. aastal.

Liha-alternatiivid

Liha asendavad tooted, mis maitsevad ja tunduvad nagu liha, või muud loomsed tooted, koguvad üha enam tähtsust. Mõnda neist toodetakse laboris, teisi püütakse luua shiitake-seentest ja ubadest. Beyond Burger ja Boca Burger on haaranud endale suure osa turust. Beyond Burgeri väärtus on rohkem kui 7 miljardi dollarit ning Impossible Foodsi oma ligi 5 miljardit dollarit.

Kasumipotentsiaal valdkonnas on suur, kui vaid oskad suurepärase toote valmistada. Mõtle maitsetele, mida inimesed armastavad: teriyaki, barbecue, magushapu jne. Seejärel katseta erinevaid tooraineid ja koostisaineid ning püüa saavutada lihaga sarnane maitse ja tekstuur. See on väga raske ning nõuab kindlasti ohtralt katsetamist. Kui saad sellega hakkama, ootab Sind ees helge tulevik.

Äri pole kurjast

Rahategemine ei ole alati halb. Võid seda teha moel, mis Sulle ja Su perele turvalisust pakub, kuid samal ajal teenib ka keskkonda milles elame. Keskkonnasõbralik ettevõtlus pole vaid tore ja idealistlik idee, vaid kasvav tööstus, mis on viljade noppimiseks valmis. Uuri lähemalt ja võid aluse panna edukale ärile kogu eluks.