5 finantsteemalist raamatut, mis muudavad 2021. aastal Su elu

Finantsnipid

Ta küünitas käsiraamatute ja paberite poole, vaatas väiksemat rahvahulka ning ütles: “Lugege 500 lehekülge iga päev. Nii tulevad teadmised. Ja kasvavad nagu liitintress.”

Järgmised viis soovitust aitavad Sul saavutada finantsvabaduse.
Järgmised viis soovitust aitavad Sul saavutada finantsvabaduse.

Sel päeval muutis Warren Buffet – üks hinnatumaid investoreid läbi aegade – mitme tema kõnet kuulanud noore täiskasvanu elu. Ka teised kaalukad isikud, alustades Walt Disney’st ja lõpetades Descarte’iga, on lugemise tähtsust alati rõhutanud.

Kui raamatud on nii väärtuslikud ja õpetlikud, siis millised neist aitaksid finantsteadmisi arendada? Siin on mõned soovitused.

“Rikas isa, vaene isa”

Raamatu esmatrükk on juba 20 aastat vana ning tegemist ühe kõige edukama isiklikku finantsteemat käsitleva raamatuga läbi aegade. Seda on müüdud üle 32 miljonit eksemplari ja tõlgitud 40 keelde. Lugu räägib kahest väga erineva finantsnägemusega isast – autori enda ja tema sõbra omast. Erinevad olid ka nende finantsolukorrad ning selle näite varal selgitab Robert Kiyosaki, mida rikkad pered teevad teisiti.

“Broke Millennial: Stop Scraping By and Get Your Financial Life Together”

See on personaalfinantsi teemaline raamat algajatele, mis kõneleb noortega neile omasel värskel moel. Autor Erin Lowry puudutab personaalfinantsi põhiküsimusi, kuid räägib ka igapäevaste finantsotsuste vaimsetest tagamaadest.

“The Psychology of Money: Timeless lessons on wealth, greed, and happiness

Kui juba vaimsete tagamaade teemat puudutasime, siis see raamat läheb veelgi kaugemale ja keskendub puhtalt psühholoogiale. Autor Morgan Housel ei räägi numbritest, vaid päriselust.
“Päriselus ei tee keegi finantsotsuseid tabelite põhjal. Pigem ikka õhtusöögilauas või koosolekuruumis, kus otsustesse sekkuvad Sinu taust, maailmavaade, ego, uhkus, turundus ja igasugused muud juhuslikud tegurid.”

“Neljatunnine töönädal”

Tõeline 2000. aastate klassika, mis õpetab alustama veebipõhist äri ning müüma oma kaupa vähima võimaliku vaevaga. Kuid mitte ainult. Isegi siis, kui Sa ei soovi hakata ettevõtjaks, on see lugemine kasulik materjal iseseisvumise, algatusvõime, edu, tõhusa ajakasutuse ja probleemide lahendamise kohta. Lisaks annab hea uue vaatepunkti töötamisele üldiselt.

“The Total Money Makeover: A Proven Plan for Financial Fitness”

Väga populaarne USA raadiosaatejuht Dave Ramsey on viie New York Times’i bestselleri autor ja see raamat pole erand. Siin räägib ta töötegemise olulisusest, laenude tasumisest ning tugeva finantstuleviku nimel töötamisest. Raamatu stiil ja põhiõpetused kõnetavad inimesi igas vanuses, eriti neid, kellel on pangalaene.

Millisest finantsteemalisest raamatust saab Sinu 2021. aasta esimene?