5 märki, et Sinust võib saada miljonär

Finantsnipid

Kõik tahavad miljonärid olla. See on rahaline kindlus, mida naudivad maailmas vaid vähesed. Kuid miljonär olemine ei seisne nii väga rahas, kuivõrd finantstuleviku kujundamises, mis püsiks kindel sõltumata oludest.

miljonär

Isegi, kui Sul pole hetkel palju raha, siis on olemas mõned tunnused, mis annavad eelise miljonäriks saamisel ja eristavad Sind neist, kes ei pruugi kunagi oma rikkuse tõusu näha. Finantsedu saavutamisel ei ole nii oluline see, kui palju Sa praegu raha teenid – selles mängivad rolli mitmed muud asjad.

Teed vahet vajadustel ja luksustel

Kõige olulisem miljonäriks saamisel on arusaamine, millised on asjad, mida päriselt vajad ja milleta saad edukalt hakkama. Kindlasti leidub Su elus neid mõlemaid.

Vältimatud kulud on näiteks toit, elukoht, elekter, küte ja internet. Nendega pead arvestama hoolimata Sinu rahalisest olukorrast. Brändiriided, uusim tehnika ja uhked reisid seevastu pole hädavajalikud. Ka vältimatute kulude kohapealt on võimalik kokku hoida. Kalli eluaseme asemel, mis säästmisele kriipsu peale tõmbab, võid soetada näiteks vähem kui 100 000 € eest mikrokodu. See pole küll väga ruumikas, kuid seal on kõik olemas, et hästi elada ilma pangakontot lõhki ajamata.

Kulutused asjadele, mida Sa tegelikult ei vaja, juhivad Sind kiiresti miljonäriks saamise teelt kõrvale. Keskmine ameeriklane raiskab aastas umbes 16 300 € asjadele, mida ta tegelikult ei vaja. Aastate peale kokku on see väga suur summa, mille oleks võinud kas säästa või kasvama panna. Selle raha ebavajalikele asjadele kulutamise asemel investeeri see ja kümne aasta pärast võib Sul olla 163 000 €, lisaks teenitud intressid!

Ehk paneb see Sind mõtlema sellele, mida tegelikult vajad ja millised kulutused võid jätta tegemata, et see raha hoopis kõrvale panna. Sedasi jõuad oma finantsunistuste täitumisele kõvasti lähemale.

Väärtustad kogemusi rohkem kui materiaalset omandit

See, millele Sa raha kulutad, peaks Sind kuidagi arendama või pakkuma uusi kogemusi. Sellised tegevused on näiteks reisimine ja uute kultuuride tundma õppimine või hariduse omandamine ametlikus või mitteametlikus keskkonnas.

material possessions

Ka materiaalset vara soetades tuleks olla praktiline ja kaval. Sa ei vaja tööl käimiseks 50 000-eurost autot. Osta parem mõni soodsam, kuid kvaliteetne sõiduvahend.

Materiaalsed kaubad aeguvad. Ka kallis auto vajab paari aasta pärast hooldust või hoopis uuega asendamist. Sama kehtib uue kodu või arvutiostu kohta.

Millenniumipõlvkond on alati kogemusi materiaalsest olulisemaks pidanud. Hiljutises uuringus leiti, et 72% neist eelistab oma raskelt teenitud raha kulutada pigem elamustele kui asjadele.

Ka kogemustele kulutades saab aga säästa ning rikkust jätkuvalt kasvatada. Kasuta ära krediitkaardiga kogutud punktid, jahi soodsaid hotellipakkumisi ja puhkusepakette – nii säästad raha rikastades end samal ajal uute kogemustega.

Haridus on kulu, mis toob raha tagasi. Kuid vaid siis, kui teed valiku targalt. Maksta kraadi eest filosoofias ei ole tõenäoliselt niisama tulus kui arvutiteaduse või insenerihariduse omandamine. Mõtle tulevikule, enne kui hakkad oma aega ja raha kõrgemasse kraadi investeerima.

Säästmine on Sinu kuues meel

Sa võid ju miljoneid teenida, aga kui Sa ei oska säästa, ei saa Sinust kunagi miljonäri. Säästmine peab olema Sinu jaoks sama loomulik kui hingamine ning siht, kui palju finantseesmärkide saavutamiseks säästa, silme ees.

save money

Üks parimaid mooduseid selleks on koostada kuueelarve. Pane kirja oodatavad tulud ja kulud ning vaata, kui palju võiksid iga kuu säästa. Seda võib teha lihtsalt Exceli tabelis, mida vastavalt uutele kuludele või tuludele aeg-ajalt uuendada. Microsoft pakub isiklikuks kasutuseks ka eelarve koostamise vorme, millega on hea alustada. Lisaks on olemas palju teisi mallide pakkujaid, millest Sul võib samuti kasu olla.

Tööriistu, mis Sind säästmisel toetavad on palju. Acorns võtab ostudest ülejääva peenraha ning investeerib selle automaatselt finantstoodetesse, kus raha hakkab kasvama. Twine rakendus kasvatab sääste ja pakub abi finantseesmärkide saavutamisel. Sarnane on ka säästurakendus Chime, mis on ühtlasi ka töötav veebipank.

Kui pead eelarvest kinni ja pingutad säästmise nimel, on see Sulle tulevikus mitmel moel kasulik. Nii on Sul alati olemas raha suuremateks ootamatuteks kulutusteks, ülikoolihariduseks või lihtsalt mustadeks päevadeks. Lisaks aitab see saavutada unistust miljonäriks olemisest.

Sul on tulevikuplaanid

Nagu eelarvest kinnipidaminegi, on finantstuleviku planeerimine oluline osa rikkaks saamisest. Koosta oma 5, 10 ja 30 aasta finantsplaanid ja mõtle, milline võiks Sinu rahaline tulevik välja näha.

Selleks on palju võimalusi. Asjad, mida endalt küsida:

  • Kui palju laene mul on? Kas neid tuleb juurde?
  • Kui palju raha teenin praegu ja kui palju kavatsen teenida tulevikus?
  • Kui pikalt saaksin hakkama, kui peaksin töö kaotama?
  • Millal soovin pensionile minna?

Need küsimused aitavad Sul oma finantstulevikku paremini ette kujutada. Plaanid tõstavad ka Sinu enesekindlust ja ergutavad helgema tuleviku nimel tööle asuma!

Oled avameelne

End ise ülestöötanud miljardäri Ray Dalio sõnul on inimeste ainsad takistused rikkaks saamisel nad ise. Raha teenimiseks peab olema radikaalselt avameelne.

open-minded

Dalio ütleb: “Inimesed, kes suudavad oma meelt muuta, kuna õppisid midagi uut, on võitjad; need, kes keelduvad põikpäiselt õppimast, kaotajad … Ole alati avatud erinevatele võimalustele, isegi, kui need on teineteisele vastukäivad ning kasuta neid oma teekonnal vastavalt õpitule.”

Avatud meelega on lihtsam leida oma finantsprobleemidele lahendused. Pole tähtis, kust vastused tulevad, tähtis on teha kogu olemasoleva info põhjal parim otsus ning suuta uue infoga arvestades plaane muuta. Dalio usub, et see, kui palju Sa praegu tead, ei ole oluline, loeb see, kui avatud Sa oled leidmaks sobivaid lahendusi erinevates olukordades.

Kõik saavad sellega hakkama

Õige mõtlemisega ning kulud tähtsuse järgi ritta seades, võid ka Sina miljonäriks saada. Mõtle oma finantstulevik läbi ja koosta eelarve, siis mõistad paremini, milliseid kulutusi vajad ja milliseid mitte.

Paljud inimesed tahavad “miljoneid teenida.” Tegelikult ei teeni enamik neist kunagi ühtegi miljonit. Selleks tuleks hoopis paika panna eelarve, mõelda läbi plaanid ning hea tootlusega säästa.

Oma finantside mõistmisele kulutatud töö ja aeg võib ka Sinust miljonäri teha.