Paljude täiskasvanute jaoks on investeerimine endiselt segadusttekitav ja kauge unistus, mille kohta räägitakse, et see viib millenigi, mida nimetatakse finantsiliseks vabaduseks. Neile, kes ise ei tööta pangandus- ja finantsvallas, võib tunduda, et investeerimisega tegelejad kuuluvad mingisse eksklusiivsesse eliitklubisse ja neil on ligipääs tehingutele, mis pole enamikule elanikkonnast kättesaadavad.

Teach your kids about investing

Kuna see pole muidugi tõsi, siis mõtlesime hiljuti, et kui täiskasvanud arvavad siiani niimoodi, siis kuidas on lood lastega? Loomupäraselt on lapsed täiskasvanueluga kaasnevate finantspiirangute suhtes avatuma meelega ja muretumad (ja nii see peakski olema!). Kui sa aga suudad neile juba varases eas selgeks teha, kui tähtis on investeerimine ja finantsdistsipliin, annad sa neile eluks väärtusliku oskuse, mida nad suure tõenäosusega koolist ei saa.

Järgnevalt toome esile viis parimat võimalust lastele investeerimise tutvustamiseks.

1. Äpid, mis abistavad lapsi investeerimisel

Tänapäeva moodsas maailmas on saadaval lai valik uuenduslikke äppe ja õnneks on keegi loonud ka spetsiaalselt sellise, mis aitab lastel õppida investeerima. BusyKid on äpp, mis näitab lapsele, kui palju raha ta on teeninud kodutööde tegemisega, haldab tema taskuraha ja võimaldab tal investeerida aktsiatesse. Investeerimine võib algajatele olla hirmutav, kuid selline äpp nagu BusyKid aitab esialgset barjääri ületada, nii et investeerimine muutub lapse jaoks harjumuseks.

2. Loo lastele investeerimiskonto

Hakka iga kuu tegema sissemakseid indeksfondidesse või ühisrahastuskontole, mille sa plaanid kõrvale panna ja tulevikus oma lastele üle anda. Kui nad on jõudnud piisavalt küpsesse ikka (ütleme, et näiteks teismeea keskele), siis saad neile kontosid näidata ning rääkida, kui palju sa oled sissemakseid teinud ja kui palju intressi teeninud, sealjuures ise peaaegu mitte midagi tehes. Mõistmine, kui tõhus on liitintress, on võti intelligentseks investoriks saamisel.

3. Võrdle investeerimata raha omaenda teenitud kasumiga

Kas sa annad lastele iga kuu taskuraha? Kui jah, siis sa võid neile rääkida, kui palju oleks eelmiste aastate jooksul saadud taskuraha väärt praegu, kui nad oleksid selle investeerinud. Sa võid seda võrrelda oma enda investeeringute tootlusega või asja lihtsamaks tehes võtta keskmiseks tootluseks nt 10% aastas või midagi sarnast.

4. Räägi neile arusaadavas keeles

Kas lastel on mõni suur asi, mida nad on juba tükk aega endale tahtnud? Kui tuua näiteid millestki nähtavast või materiaalsest, on see laste jaoks palju arusaadavam, kui öelda, et nende raha oleks kasvanud X%. Kui nad on säästnud raha uue mängukonsooli või jalgratta jaoks, aga ikka jääb puudu, siis sa saad selgitada, et neil oleks raha juba koos, kui nad oleksid taskuraha kohe investeerinud.

5. Maksa neile esimesena

Kui lapsed on teismeealised ja võib-olla käivad nad isegi osaajaga tööl, siis sa saad neile selgitada, miks on oluline eelarve koostamine ja investeerimiseks iseendale esimesena maksmine. Kui neil on juba selles eas olemas finantsdistsipliin, jääb see külge kogu ülejäänud eluks ja suure tõenäosusega on nad väga tänulikud, kui nad saavad pensionile jääda 20 aastat varem kui nende eakaaslased.

Räägi neile riskidest

Kindlasti on oluline lastele rääkida ka investeerimisega kaasnevatest riskidest ja sellest, et kõiki mune ei tohiks ühte korvi panna.