6 viga, mida algajad investorid teevad ja kuidas neid vältida

Finantsnipid

Eksimine on inimlik ja see kehtib iga valdkonna kohta elus. Olgu tegemist suhete, töö või investeeringutega, saab oma vigadest alati õppida ning neid ka vältida, õppides teiste vigadest.

Siin toome välja kuus algajate peamist investeerimisviga:

1. Kogu raha ühes kohas

Kui algaja tahab investeerimisega alustada, on normaalne, et ta küsib sõbralt või sisuloojalt soovitusi. Uue tulijana, kes ei tea täpselt, kui palju investeerida erinevatesse varaklassidesse ja platvormidesse võib tal tekkida tahtmine panna oma raha kuhu iganes keegi soovitab ning kõik ühte kohta. See võib olla viga. Mitmekülgne portfell on elutähtis igale investorile – nii on riskid väiksemad.

Tavaliselt toodavad hästi hajutatud portfellid pikema aja jooksul suuremat tootlust ning riskid on investori jaoks väiksemad. Kellele siis see ei meeldiks?

See ei ole väga kaval strateegia
See ei ole väga kaval strateegia.

2. Investeeritakse kogu raha

Ühtne nõuanne investeerimisekspertide seas on investeerida vaid raha, mille kaotamist võid endale lubada.

Algajad investorid, kes tahavad raha teenida võivad liigselt erutuda, kui näevad tootlust kogunemas. See on mõistetav, eriti kui raha istus enne pangakontol, kus tootlus peaaegu puudus.

Tunded võivad otsuseid tugevalt mõjutada, seega võib raha teenima hakkamine alustajas tekitada soovi kogu oma raha ühte investeeringusse paigutada.

Selle asemel tuleks olla ettevaatlik ning uurida kõiki võimalikke investeerimisvõimalusi ning kaaluda riske ja seejärel järgmisi samme planeerida. Ära kiirusta, ole rahulik ning tee otsuseid ainult info põhjal.

3. Plaani pole

Mõned algajad investorid panevad raha kuhugi ära ega jälgi siis enam, kuidas sel läheb ega uuri teemat lähemalt ega paiguta ka oma raha vajadusel ringi. Nad lasevad sel lihtsalt olla, teadmata täpelt, mis toimub või kuhu see strateegia välja viib.

Tee endale finantsplaan. Kui mitmekülgseks tahad oma platvormi muuta ja millise aja jooksul? Kui palju soovid investeerida või teenida? Millised on Sinu igakuised investeeringud? Kui tihti vaatad investeeringud üle ja kohandad portfelli? Kas soovid teenida pika- või lühiajalist kasu?

Investeerimis- ja finantsplaani loomiseks on mitmeid viise, kuid ka vaid umbkaudsete numbrite üles märkimine paberile on parem kui täielik plaani puudumine. Plaan on nagu kaart, mis aitab Sul oma unistused ellu viia.

Plaanimine on nagu tee ehitamine oma unistute suunas
Plaanimine on nagu tee ehitamine oma unistute suunas.

4. Tegemata kodutöö

Meil kõigil on oht langeda võimaluste ohvriks, mis tunduvad liiga head, et olla tõsi, kuid eriti kehtib see uute investorite puhul.

Tähtis on meeles pidada, et kõigi investeerimisvõimalustega kaasnevad riskid. Nende mõistmine on tähtis ja nii tead, millesse end mässid. Kui keegi pakub Sulle riskivaba investeeringut, jookse seitsme tuule suunas. Kui pakutakse väga suurt tootlust, ole kahtlustav.

Uuri põhjalikult platvormi või vara kohta, millesse investeerida kavatsed, tee endale selgeks, kuidas see töötab, vaata tagasisidet veebis ja ära usu kunagi pakkumisi, mis on lihtsalt liiga head, et olla tõsi. Sõprade/suunamudijate ja blogijate arvamused on ka alati kasulikud, kuid ei tasu päris pimesi neile järgneda. Kindlasti tee ära ka omapoolne kodutöö.

5. Rumalad ootused

Kui avastad investeerimismaailma ning näed, kuidas Su raha kasvab ja hakkad mõistma liitintressi kasusid, on raske mitte olla põnevil. Ja see on täiesti normaalne. Kuid investeeringud ei ole enamike inimeste jaoks võimalus kiirelt rikastuda.

Kui seda otsid, langed tõenäoliselt kiiresti lõksu. Selle asemel ole ootuste kohapealt realistlik, pane mõned numbrid kirja, tee pikaajaline investeerimisplaan ja pea sellest kinni, kohandades seda vaid siis, kui on vajalik.

Kiirete tootluste otsimine võib lõppeda kahel moel:

  • Langed kahtlaste skeemide ohvriks
  • Võtad liiga kiirelt liiga suure riski

Igal juhul võid kaotada kogu oma raha, nii et ole ettevaatlik ja ära arva, et investeerimine on nagu lotovõit.

Sea realistlikud ootused
Sea realistlikud ootused.

6. Kiired otsused

Stress, ärevus ja elevus muudavad seda, kuidas end tunneme, mida mõtleme ja kuidas otsustame. See võib mõjutada seda, kuidas rahaga ringi käime ja panna tegema ebaratsionaalseid plaaniväliseid otsuseid.

Selle asemel võta otsused vastu selge peaga, info ja mitte emotsioonide põhjal ning vajadusel räägi nõustajaga.


Nüüd tead, millised on kuus enamlevinud viga, mida algajad teevad ning kuidas neid vältida. Vii end kurssi, pea plaani ja ära otsusta liiga kiiresti. Kui mõtled selge peaga, saavutad edu kindlamini!