7 põhjust, miks säästa mustadeks päevadeks

Finantsnipid

See on kindlasti varem jutuks tulnud ja tuleb tõenäoliselt veel, aga Sinu rahalise kindlustunde huvides on ülimalt oluline omada fondi mustadeks päevadeks ehk hädaolukordadeks. Elu on täis üllatusi ja kahjuks juhtuvad halvad asjad sama ootamatult kui head. Kui paned iga kuu veidi raha kõrvale, ei taba ootamatused Sind täiesti kui välk selgest taevast ning kindlasti muretsed vähem ka sellepärast, mis kõik võib juhtuda. Allpool toome ära mõned tõenäolised põhjused, miks võib mustadeks päevadeks kogutud raha vaja minna.

Emergency fund

Mis on hädaolukord

Kindlasti on väga tähtis, et mustadeks päevadeks kogutud raha kasutataks tõesti siis, kui see on hädavajalik. Näiteks tervisekulude katmiseks, kodu- või autoremondiks või äkitsel töö kaotamisel (loe lähemalt allpool). Seda ei tohiks kasutada puhkuse, uue garderoobi või uusima iPhone’i ostmiseks. Ega ka jooksvalt ettetulevate suuremate kulude, nagu näiteks kooliasjade või jõulukinkide ostmiseks, mis tuleks aastaeelarvesse kohe sisse planeerida (muude kulude alla, näiteks).

What constitutes an emergency

Miks on kasulik omada fondi mustadeks päevadeks

Sa alles harjutad eelarve koostamist

Kui oled eelarve koostamist alles alustanud, ei pruugi Sa kohe kõiki kulusid ette näha. Näiteks, otsustasid osta auto ja planeerisid eelarvesse auto osamaksed, kuid unustasid lisada kindlustusmakse. Või ei osanud Sa arvestada maksudega, millel peab eelarves kindlasti oma koht olema. Esimestel kuudel tuleb selliseid ootamatuid avastusi ikka ette ja siis aitab mustadeks päevadeks kõrvale pandud raha nendega toime tulla.

New to budgeting

Oled vabakutseline või Su töö on projektipõhine

Iseenda tööandjana või töövõtulepinguga töötades on sissetulek tihtipeale ebakindel ning kõigub üles-alla vastavalt sellele, kuidas tööd on. Planeerimine võib aidata küll tööde vahelist aega üle elada, kuid mõnikord sellest ei piisa. Mustadeks päevadeks kõrvale pandud rahast on palju abi (vältimatute kulude tasumisel), kui äri parajasti ei õitse. Ka ei saa Sa iseenda tööandja või projektipõhise töötajana koondamisrahasid, kui töö peaks järsku otsa lõppema (sülita kolm korda üle õla). Hädaabifond võib siis osutuda tõeliseks elupäästjaks.

Self-employed or a gig worker

Tervisehädad

Oleks tore, kui haigekassa kannaks kõik tervisega seotud kulud, aga see pole alati nii (eriti mõnedes riikides). Juba lihtsamadki arstikulud võivad kalliks maksma minna, rääkimata sellest, kui vajad põhjalikumat abi (vereanalüüsid, eriarstid, jne). Kui põed mõnd erilist haigust, mis hõlmab eriprotseduure ja lisakulutusi, tasub kindlasti selleks otstarbeks raha kõrvale panna. See kehtib (ja kohe eriti) ka vaimsete haiguste puhul, mida ümbritseb kahjuks ohtralt stigmasid ja mida haigekassa vähe toetab. Võib juhtuda, et oled sunnitud töölt vaba päeva võtma vaimse tervise tõttu ega saa selleks haiguslehte. Kuid sissetulek väheneb oluliselt ka haiguslehega, mistahes tervisehädade korral ning siis on abi mustadeks päevadeks kogutud rahast.

Medical concerns

Lapsed

Lastesaamine muudab eelarve koostamise palju keerukamaks ning lisab ka ootamatuid kulusid. Sa võid küll lastega seonduvad kulud eelarvesse lisada, kuid need kipuvad tihti ootusi ületama. Lapsed võivad haigeks jääda, mis tähendab, et peab käima arsti juures, ostma rohtusid, jääma ise töölt koju või palkama lapsehoidja. Spordiringides ja kooliteatrites osalemine toob samuti kaasa lisakulutusi erineva varustuse näol. Kui Sul pole veel lapsi, kuid tahaksid neid tulevikus saada ning Sa pole nende saamise vastu 100% kaitstud, võib ootamatuteks kulutusteks kogutud fondist tohutult abi olla. Lastele kulub kindlasti plaanitust rohkem raha, eriti, kui nad on pere esimesed. Õnneks on eelarvestamist võimalik käigu pealt õppida.

You have children or are hoping to have children

Kodukulud

Kodu omamise rõõmust võib kiirelt saada õudusunenägu, kui see vajab ootamatut remonti. Jooksvad remondi- ja halduskulud peaksid olema eelarvesse sisse arvestatud, kuid lisaks sellele võib juhtuda ennustamatuid asju. Lõhkeb näiteks veetoru ja vajad ruttu torumeest, et ei ujutaks kogu korter üle. Või lõpetab küttesüsteem keset talve töötamise ning pead selle välja vahetama. Just sellistes olukordades on kasu mustadeks päevadeks kõrvale pandud rahast. Kui Sa pole veel harjunud eelarvet koostama ja oled ka värske koduomanik, siis avastad kindlasti ohtralt kulusid, mida Sa ei osanud ette näha – maksud, haldus, remont jne. Räägi enne kodu ostmist teiste koduomanikega ning ole lisakulutusteks valmis.

Homeowner

Võlad (millest tahad vabaneda)

Võlg – olenevalt Sinu taustast võib see olla normaalne osa Sinu elust (näiteks õppelaen) või hoopis üks väga kauge mõiste. Mustadeks päevadeks kõrvale pandud rahast on palju abi, kui üritad parajasti võlgadest vabaneda, kuid tekib ootamatuid kulutusi. Töö kaotanuna on võlad kerged tekkima, kui näiteks auto vajab parandamist ja on vaja süüa osta. Siis on mustadeks päevadeks kogutud rahast palju abi, et võlg taas kasvama ei hakkaks.

You are in debt

Oled pere ainus sissetulek

Kui Sinu sissetulek on pere ainus ja see peaks äkitselt kaduma, satute kitsikusse. Kahe sissetulekuga majapidamises ei ole ühe palga kadumine nii suur katastroof. Kui oled aga ainus rahateenija ning peaksid mingil põhjusel töö kaotama, on mustadeks päevadeks kogutud rahast uue töö otsimise ajal palju kasu.

Sole earner

Loomulikult on võimalikke hädaolukordi lõputult, seega on ka lõputult põhjuseid, miks raha kõrvale panna. Sinna hulka kuuluvad ka näiteks identiteedivargus või vanavanemate sattumine pettuse ohvriks (petuskeeme on kahjuks tuhandeid, hoiata kindlasti oma pere vanemaid liikmeid nende eest). Või Sa otsustad vastu võtta unistuste töö iduettevõttes, mis tähendab väiksemat palka ja elukohamuutust. Juhtuda võib kõike ja algul ebavajalik hädaabifond võib sellistel puhkudel osutuda elupäästjaks.

Kindlasti peab alati mõtlema positiivselt ning mitte laskma end halvast liialt mõjutada, kuid hoolitse ka selle eest, et tagala oleks kaitstud.

Nii palju siis põhjustest, edaspidi räägime kindlasti ka sellest, kuidas ja kus mustadeks päevadeks säästa.


Related posts