7 usaldusväärse investeerimisplatvormi tunnusmärki

Finantsnipid

Tänapäeval on investeerimine lihtsam kui kunagi varem. Viimase paari aasta jooksul on tekkinud väga palju uusi platvorme, millest mitmed teevad investeerimise kättesaadavaks igaühele, mitte vaid neile, kel palju raha või investeerimisteadmisi rohkelt.

Pakutakse automaatseid lahendusi, investeerimisroboteid ja kompleksseid juhtpaneele erinevate varaklasside haldamiseks erineval tasemel investoritele. Kõige selle keskel on lihtne ära unustada, et investeerimisega kaasnevad … riskid.

Kuidas hinnata erinevate platvormidega seotud riske? Kuidas teada, kas pakkumist võib usaldada? Siin on seitse tunnusmärki, mida platvormi usaldusväärsuse üle otsustamisel silmas pidada:

Ole riskidest teadlik
Ole riskidest teadlik

1. On nad piisavalt kaua tegutsenud?

Kõik investeerimisplatvormid olid kunagi uued. Seega pole uudsus tingimata halb, kuid kogemustega platvormid on tavaliselt turvalisemad. Enne investeerimist uuri järele, millal platvorm alustas ja vaata, kuidas neil läinud on. Näiteks: kas nad tegutsesid ka 2008. aasta finantskriisi ajal ning kuidas sellega toime tulid? Mida võtsid ette koroonakriisi haldamiseks ning kas nad olid ses osas läbipaistvad? Ettevõtte kriisikäitumine on hea näitaja, kas ka rasketel aegadel hakkama saadakse.

2. Kas nad avalikustavad oma andmeid?

Läbipaistvus on ülitähtis. Kui keegi varjab Sinu eest fakte, tekitab see kahtlusi ning koheselt tekib usaldamatus. Sama kehtib investeerimisplatvormide puhul.

Kui Sul ei ole platvormil lihtsat juurdepääsu ajakohastele numbritele, siis tõenäoliselt tahetakse neid varjata. Pea meeles: “Kui sul pole midagi peita, pole sul ka midagi karta.”

Vaata järele, kas platvormil on avalik statistika leht ja kas nad avaldavad regulaarselt ülevaateid oma andmetest, näiteks blogipostituste kaudu, mis põhimõõdikuid põhjalikult kajastavad.

Veel: kas ettevõtte tegevjuht esineb avalikkuse ees? Kas platvorm vastab ebakindlatel aegadel rasketele küsimustele? Kui vastasid kõigile küsimustele ei, tasub olla ettevaatlik.

Investeerimisplatvormi puhul on läbipaistvus kõige tähtsam.
Investeerimisplatvormi puhul on läbipaistvus kõige tähtsam.

3. Mida inimesed neist räägivad?

Suust-suhu suhtlust asendavad veebikeskkonnas kommentaarid. Usaldusväärsed tagasisideplatvormid vahendavad reaalsete klientide arvamusi. Trustpilot on näiteks Euroopas üks väga tugev ja tuntud tagasisideplatvorm. Võid otsida arvamusi oma valitud investeerimisplatvormi kohta sealt või mõnelt muult veebilehelt ning vaadata, mida inimesed selle kohta räägivad, nii head kui halba.

Kasuks tuleb ka üldine meeleolu kasutajate kogukonnas. Võid lugeda erinevate blogijate kogemusi ja arvamusi või vaadata videosid erinevatelt kanalitelt. Teiste inimeste arvamuste põhjal on lihtsam ise otsust teha.

Samuti leidub foorumeid, kus inimesed arutavad päris kogemusi. Guugelda oma platvormi nime ja lisa sellele sõna foorum ning loe, mida inimesed arvavad.

4. Kes töötavad meeskonnas?

Kas tead ettevõtte tegevjuhti? Kui ei, kas tema ja ta juhtimismeeskonna kohta on infot leida lihtne?

Äsjased probleemid veebipõhiste investeeringutega näitasid selgelt, et kui pole selge, kes täpselt asju juhib, on see väga tähtis ohumärk. Mõtle järele: miks varjata ettevõtte omanikku, kui ettevõttega on kõik korras?

Guugelda kohe tervet tiimi. Kas neid on lihtne leida? Kas neil on LinkedIn-is päris kontod? Kas nad on ettevõttes olnud juba pikka aega või liitusid hiljuti? Kas tuntud ajalehtedes, blogides või muudel kanalitel on lihtne leida nende intervjuusid? Kui ei, ole ettevaatlik.

5. Kas rahaasjad on korras?

Rahalistes raskustes ettevõtted ei pruugi kaua turul püsida. Kuid mitmed idufirmad töötavad mitu aastat kahjumiga, enne kui kasvavad piisavalt suureks, et kasumit teenida. Sa ei pruugi sel moel näha küll täit tõde, kuid mõnikord on seda lihtsalt võimatu peita (nagu näiteks Wirecard-i puhul).

Nii et tee alati enne investeerimist kindlaks, milline on ettevõtte finantstervis. On neil piisavalt kapitali? On nad viimase paari aasta jooksul kasumit teeninud? Kas nad avaldavad oma finantstulemusi või varjavad neid? Kui palju nad võlgu on ja milliseid varasid omavad? Kas nad koondavad inimesi, et kulusid vähendada või palkavad hoopis juurde? Kui ettevõttel ei lähe hästi, võib juhtuda, et Sul oleks parem otsida mõni teine investeering.

6. Pea meeles: ükski investeering pole riskivaba

Ole ettevaatlik lubaduste suhtes, mis on liiga head, et olla tõsi. Kui ettevõte pakub hiiglaslikku tootlust väga madala riskiga, tasub kahelda. Iga investeeringuga kaasneb mingi risk ja alati tuleks tähelepanelik olla igasuguste riskivabade lubaduste ja uskumatute garantiide osas.

Kas riskidest räägitakse? Kas garantiid on selgitatud ja kas neil on oma lubadusi ka millegagi toetada? Kas ülevaade riskidest on selge ja investoritele lihtsasti kättesaadav?

Kui miski tundub liiga hea, et olla tõsi, siis kontrolli kindlasti.
Kui miski tundub liiga hea, et olla tõsi, siis kontrolli kindlasti.

7. Milline on nende klienditeenindus?

Automaatsed klienditoed ja tehisintellektil põhinevad KKK-sektsioonid on toredad ja võivad investoritele palju abi pakkuda. Kuid alati vajab mõni küsimus erilist tähelepanu ja lingist ei piisa. Kui just Sinul tekib mõni selline küsimus, on Sul siis kellegagi rääkida? Kas ettevõttes on inimesed, kellega kliendid saavad rääkida? Või teenindavad Sind vaid robotid ja veebilehed, kus keegi päriselt Sinu probleemiga ei tegele?

See on väga selge ohumärk. Keegi ei taha jääta klienditoeta, kui väljamakse ebaõnnestub või numbrid portfellil ei tundu loogilised.

Lõppkokkuvõttes

Ükskõik, kuhu Sa investeerid, pööra kindlasti tähelepanu järgnevale.

  • Loe tagasisidet ja arvamusi teistelt investoritelt
  • Tee kindlaks, kas ettevõtte meeskond on päris
  • Kas ettevõttel on juba kogemusi või alustasid nad alles
  • Kas statistika on avalik
  • Kas nende lubadused on liiga head, et olla tõsi?
  • Millised on majandusaruanded
  • On Sul kellegi poole pöörduda, kui vajad abi?

Need seitse infokildu aitavad Sul oma investeerimisotsustest teadlikum olla ning usaldada, et Su raha on kaitstud ning teenib Sulle raha juurde. Head investeerimist!