Apple annab välja krediitkaardi, kanepi-investeeringud, Brexit ja finantstehnoloogia

Finantsnipid

Uudiseid maailmast

Apple esitles oma uut Apple’i krediitkaarti. Tehnikahiiglane siseneb Goldman Sachsi ja Mastercardi abiga pangandusmaailma ning pakub alates sellest suvest Apple’i kasutajatele krediitkaardi võimalust. Kuigi konkurents sel turul on juba tihe, võib brändi suur kliendibaas anda neile olulise konkurentsieelise. CNBC teatab:

Apple credit card
Allikas: Apple ja CNBC

“Raha on andmete kogum ja Apple on andmehalduses tõeline tegija. Aja jooksul saavad neist tõenäoliselt meistrid ka rahamaailmas,” ütles Ryan Gilbert, partner ettevõttes Propel Ventures. “Apple kergitab latti. Tõenäoliselt muudavad nüüd ka teised kaardiväljastajad oma tooteid ning asuvad Apple’it kopeerima.”

Lisaks teistele bränditud krediitkaardi väljastavatele firmadele, mõjutab see uudis tõenäoliselt ka finantstehnoloogia ettevõtteid.

“On täitsa võimalik, et Apple hakkab oma klientidele pakkuma ka muid finantsteenuseid, näiteks pangakontot, mis on krediidikonto loogiline täiendus,” avaldas Kyle Lui, partner riskikapitali ettevõttes DCM. “See oleks finantstehnoloogia ükssarvikutele nagu SoFi, Chime ja isegi Robinhood tõsine konkurents.”

Apple on klientide usalduse võitmisel erinevatel elualadel olnud tõeliselt edukas ja just sellepärast on tõenäoline, et nende krediitkaart võetakse kiiresti omaks.

* * *

The Guardian kirjutab kanepitööstuse tulevikust, kuna möödunud aasta kõige populaarsem investeering oli legaalne marihuaana. Ajaleht teatab:

Future of the cannabis industry

Londonis asuva analüütikaettevõtte Prohibition Partnersi sõnul ulatub Euroopa kanepituru väärtus 2028. aastaks 123 miljardi euroni (106 miljardit naela). See on enam kui kaks korda suurem kui Apple’i möödunud aasta käive samas piirkonnas ning suurem kui Ukraina majanduse aastane tootlus.

Kõige pöörasemad ennustused räägivad uue tööstuse sünnist, mille väärtus võib tulevikus ulatuda isegi kuni 500 miljardi või koguni triljoni dollarini.

Rahvusvaheline kanepitööstuse konverents toimub Berliinis 31. märtsist – 2. aprillini ja samal ajal (1.-2. aprill) leiab aset ka CannaTech konverents Tel Avivis.

Kanepitööstuses investeerida soovijatele annab nõu Tim Seymour CNBC-st oma viimases Forbes’i artiklis. Ta rõhutab, et investor peab teadma, kuidas valdkonnale läheneda: “Väga oluline on tunda kanepitööstusega seotud ettevõtteid nii põhjalikult kui võimalik. Kindlasti tuleb püüda ette näha, kas ettevõte tulevikus kasvab ja areneb.” Seymour kirjutab Forbes’is:

“Tuleb kaaluda, mismoodi hakkab seda kõike mõjutama seadusandlus ja seda eriti USA puhul, kus uued seadused jõustuvad juba järgmise 3-12 kuu jooksul. Mida tähendab see kogenud tootjatele – kas kasvu või hakkab väljastpoolt suurenev konkurents neid hoopis ohustama?”

Lõpetuseks ütleb Seymour, et oma investeeringute kaitseks – mida ta tungivalt soovitab, sest tööstus on endiselt kõrge kasvuga ning väga spekulatiivne ja volatiilne – tuleks hoida investeerimisportfelli mitmekülgsena.

* * *

ÜK finantstehnoloogia ettevõtetes valitseb Brexiti tõttu talendikriis. Reuters teatab:

TheCityUK

Nii Suurbritanniat kui finantskeskust edendava TheCityUK ülevaade Fuelling Fintech kui ka Odgers Berndtsoni värbamisettevõtte sõnul on finantsettevõtetel raskusi vajalike oskustega inimeste leidmisel.
 
Finantstehnoloogias töötab 60 000 inimest ning investeeringud kasvasid 2017. aastal 154%.
 
Rõhutatakse kohaliku talendi vajalikkust, kuna Brexit raskendab immigratsiooni.

Kardetakse, et vajalike oskustega (kodeerimine, pilveandmetöötlus, masinõpe, tarkvaraarendus, küber- ja tehisintellekt ning plokiahel) sisserändajad lahkuvad ÜK-st enne, kui riik suudab nad kohalikega asendada. Suurbritannia on olnud EL-i juhtiv finantstehnoloogia keskus, kuid kuna pole teada, milline saab olema sealse keskuse juurdepääs EL-i turule, pakuvad teised linnad (sealhulgas Pariis, Berliin ja Luxembourg) talle juba tõsist konkurentsi.

* * *

Allikate sõnul soovib Eestis asutatud rahaülekannete idufirma TransferWise korraldada aktsiate teisese müügi. Reuters teatab:

Transferwise

“TransferWise ja teised idufirmad on muutnud raha piiridevahelist liigutamist kasutades selleks uusi tehnoloogiaid, mis võimaldavad pakkuda sama teenust pankadest ja muudest traditsioonistest vahendajatest soodsamalt.”

TransferWise on üks Euroopa paremini rahastatud finantstehnoloogia ettevõtteid ning püüab nüüd kokku saada 300 miljonit dollarit, mis tõstaks ettevõtte väärtuse 4 miljardi dollarini.

Konfidentsiaalsusnõude tõttu tundmatuks jääda sooviva allika sõnul korraldab aktsiate müüki Goldman Sachs Group Inc.

TransferWise’i veebileht ja rakendus on kasutusel 50 riigis ja 49 valuutas ning ühes kuus teeb sedakaudu ülekandeid rohkem kui neli miljonit inimest enam kui 4 miljardi USA dollari eest.

Bondorast

Saksamaa Basic Thinking avaldas hiljuti artikli, kuidas kasutada nutitelefoni Bondoras investeerimiseks.

Kas oled viimase kuu jooksul Bondora kohta artikli või video avaldanud? Saada see aadressile [email protected] ning avaldame selle järgmises valdkonna uudiseid kajastavas postituses.