Apple ütleb: „Ei.“ ja teised krüpto-uudised

Finantsnipid

Jutud Apple’i krüptorahast on kummutatud. Ettevõtte tegevjuht Tim Cook avaldas intervjuus arvamust, et eraettevõtted, ja Apple nende seas, ei peaks üldse valuutasid omama, sest see viiks võimu riigi asemel ettevõtjate kätte.

Cook usub, et selline muutus ei oleks hea:

Apple cryptocurrency

“Eraettevõtete valuutad ei ole minu meelest hea mõte,” ütles Cook Les Echosele, nagu võib lugeda intervjuu tõlkest. “Raha, nagu ka turvalisusküsimused, peavad jääma riigi kätesse … Valitsus on inimeste valitud. Ettevõtteid ei ole keegi valinud ja neil ei tohiks olla sellistes küsimustes sõnaõigust.”

Cooki seisukoht on täielikus vastuolus teiste suurte tehnikaettevõtetega, nagu Facebook ja Telegram, kes on oma krüptoraha väljastamistele juba väga lähedal.


Ethereumi plokiahelas toimuvad suured muutused. Kahjuks on aga Istanbuli-nimelise plokiahela hargnemisel tekkinud takistusi. Hargnemist testiti Ethereumi testvõrgus Ropsten, kus plokiahel jagunes kaheks ja kaevandajad töötasid kahes ahelas. Tegemist on küll vaid testvõrguga ja päriselt toimib Ethereum hoopis teises plokiahelas, kuid Ethereum Foundation peab probleemiga tegelema enne, kui hargnemine päriselt jõustub, sest see võib valmistada probleeme ka tegelikus võrgus.

Ethereumi arendaja Hudson Jameson teab, kui raske võib hargnemise korraldamine olla:

Test network

“Kõige keerulisem kogu asja juures on kaevandajate koordineerimine,” ütles Jameson telefonikõnes esmaspäeva pärastlõunal. “Hetkel proovime mõnede kaevandajate abiga viia Ropsteni õigele Instanbuli ahelale.”

Ethereumi vend, Ethereum Classic, teatas äsja edukast Atlantise-nimelisest hargnemisest. Tänu sellele sobib Ethereum Classic Ethereumiga paremini, samuti on võrk stabiilsem ja töökindlam.


Bitcoin on suurim ja tuntuim krüptoraha maailmas. See tähendab kindlasti ka, et enimkasutatud? Aga ei. Igapäevaselt ja -kuiselt kaubeldakse kõige rohkem hoopis Tetheriga, mis on USA dollariga seotud stabiilne krüptoraha. Tetheri päevane kauplemismaht on umbes 20 miljardit dollarit. Bitcoini oma, võrdluseks, on 17 miljardit dollarit ja Ethereumi oma vähem kui 8 miljardit.

Lex Sokolin, plokiahela tehnoloogia ettevõtte ConsensSys ülemaailmse finantstehnoloogia osakonna kaasjuht, on kindlal veendumusel, et Tether on väga tähtis tegija krüptoraha turul: 

Tether

“Ilma Tetherita kaotame suure osa oma igapäevasest kauplemismahust – umbes miljard dollarit või rohkem sõltuvalt andmete allikast… Mõned kauplemismustrid turul võivad ilma Tetherita üldse kaduda.”

Väga palju kasutatakse Tetherit Bitcoini ostmiseks ja seda eriti riikides, kus krüptorahaga kauplemine on keelatud. Kauplejad ostavad sularaha eest Tetherit ning seejärel soetavad Tetheriga Bitcoini ja teisi krüptorahasid.


Stellar Development Foundation soovib oma krüptoraha laiemalt levitada ning annab seetõttu tasuta ära 2 miljardit Lumenit (XLM) 124 miljoni dollari väärtuses. Protsessi käigus jaotatakse järgmise 20 kuu jooksul laiali 100 miljonit Lumenit. Operatsioon viiakse läbi koos Keybase’iga, mis on rohkem kui 300 000 kasutajaga krüpteeritud sõnumiteenus.

Ettevõtte tegevjuhi Denelle Dixoni sõnul on ettevõtmise eesmärk viia finantsteenused abivajajateni:

Stellar Development Foundation

“SDF (Stellar Development Foundation) asutati 2014. aastal aktsiavaba MTÜ-na … Meie eesmärk on võimaldada finantsteenuseid kõigile ja teha seda plokiahelate ja muude tehnoloogiate abil ning keskenduda pangatutele. Tahame juhtida tähelepanu sellele, kuidas uute tehnoloogiatega saab aidata pangatuid ja teisi abivajajaid maailmas väga tõhusalt ja piirideüleselt.”

Paljud leiavad aga, et sellisel krüptoraha levitamisel on hoopis vastupidine efekt. Bitcoini eestseisja ja arendaja Jameson Lopp kirjeldas Twitteris, kuidas tasuta jagatud Lumeneid vahetatakse hoopis teiste krüptorahade vastu ja mitte abivajajate poolt.


Krüptoraha on USA poliitikas taas päevakorral, kuid mitte tavalisel põhjusel. Demokraatliku erakonna kandidaat Agatha Bacelar, kes jahib eesseisvatel 2020. aasta valimistel Nancy Pelosi kohta Kongressis, teatas, et võtab vastu annetusi oma kampaania jaoks ka krüptorahas. Bacelar, 27-aastane brasiillane-ameeriklane võtab vastu makseid Coinbase’i kaudu nii Bitconis (BTC), Etheris (ETH), Bitcoin Cashis (BCH), Litecoinis (LTC) kui ka USD Coinis (USDC).

Oma krüptoraha annetuste leheküljel kirjeldab ta krüptouuenduste liikumist riigist välja:

Cryptocurrency donation

“Varem helge krüptotulevik on Ameerika jaoks hääbumas. San Fransisco oli kunagi krüptotööstuse keskpunkt, kuid valitsuse sekkumine on uuendajad piirkonnast ja kogu riigist välja tõrjunud. USAs ei teki enam plokiahela idufirmasid, sest passiivsus seaduste muutmisel ning suuri tehnikaettevõtteid soosiv poliitika on tekitanud olukorra, kus vohab monopol ning konkurentsi ei saa tekkida.”

Lisaks krüptoraha annetuste kogumisele on Bacelar öelnud, et toetab plokiahela lahendusi ka hääletusturvalisuses, privaatsusküsimustes ja isikutuvastuses.