Asi pole vaid rahas ehk miks peaksid investeerima endasse

Finantsnipid

Investeerimine. Mis seda sõna kuuldes esimesena kangastub? Raha? Rahandus? Aktsiad? Wall Streeti hunt? Õige. Enamik inimesi mõtleb investeerimisest kuuldes kindlasti kohe aktsiaturule. Või vähemalt finantsinvesteeringutele, mis pakuvad tootlust. Ja see aitab tõepoolest kujundada oma unistuste finantstulevikku, mis on ka meie moto Bondoras! Kuid kas see on ainus võimalus investeerida?

Leidub ka teisi võimalusi, millel pole aktsiaturuga midagi pistmist, nagu näiteks investeerimine iseendasse. Ehk aja, raha ja vaeva panustamine oma elu paremaks muutmise nimel tulevikus.

Iseendasse investeerimine võib palju kasu tuua.
Iseendasse investeerimine võib palju kasu tuua.

Kuidas endasse investeerida

Seda saab teha mitmel moel ning see võib pakkuda väärtust erinevatel põhjustel:

  • Haridus: uued oskused ja teadmised erinevatest valdkondadest võivad aidata Sul oma karjääri suunata. Näha midagi uue nurga alt, avada uksi, mis varem olid suletud ning anda võimaluse kujundada oma karjääri. Selle tulemusena võid leida töö, mida tõesti armastad ning mis pakub ka suuremat rahalist rahulolu, panustades seega ühtlasi paremasse finantstulevikku!
  • Eneseareng: isiklik kasv enesekindluse, organiseerituse, distsipliini jne nimel on mitmes mõttes kasulik. Sul võib õnnestuda leida parem töökoht, luua uusi suhteid, avardada kontaktide võrgustikku või lihtsalt muutuda veelgi paremaks selles, mida juba oskad. Samuti võib see teha head Su vaimsele tervisele, lisada enesekindlust ning pakkuda eneseteostust.
Eneseteostus on kuulsa Maslow' vajaduste püramiidi tipus.
Eneseteostus on kuulsa Maslow’ vajaduste püramiidi tipus.

  • Tervis ja heaolu: vormis püsimine ja kehaline liikumine teevad enesetunde paremaks, annavad energiat, aitavad võidelda stressi vastu ja toetavad ka head tuju. Kõik see hea, mis trenn kehale ja vaimule teeb, kandub kindlasti üle ka muule elule. Lisaks aitab kokku hoida kulutuste arvelt tervishoiule, mis on üsna otsene kasu ja Su keha tänab Sind tulevikus kindlasti 🏋️‍♀️

Sõltumata sellest, kas investeerid oma tervisesse, haridusse või enesearengusse, toob see kindlasti Sulle palju kasu ja pakub eneseteostust.

Mitmesse neist ei pea isegi raha panema, kuigi võid. On olemas tasuta raamatuid, kursuseid, tunde ja meetodeid, kuid võid suurema väärtuse või mugavuse nimel nende eest ka raha välja käia.

Kust alustada?

Mõned head mõtted, millesse oma aega, raha ja energiat panustada:

  • Raamatud! Mitmed väga edukad ettevõtjad ja finantsinimesed loevad väga palju. Bill Gates neelab aastas 50 raamatut, miljardär Mark Cuban ütleb, et veedab üle kolme tunni päevas lugedes ja Warren Buffet on öelnud: “Loe 500 lehekülge iga päev. Nii need teadmised tulevad. Nad kogunevad nagu liitintress.”
  • Sisuloome. Internetist leiab mille iganes õppimiseks tohutult palju blogisid, taskuhäälinguid ja videoid. Tihti kaheldakse nende väärtusest, sest neid on lihtsalt nii palju ja enamasti tasuta. Kuid see pole sugugi nii. Sisu loovad samad inimesed, kes kirjutavad raamatuid, seega õigete allikate valimine on suurepärane võimalus õppida.
  • Kursused ja koolitused. Kui kursus pole just väga halb, jõuad õppides tõenäoliselt kaugele. Haridustase on palgaga otseselt seotud. Kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides on nende palk kõrgem, kes on rohkem õppinud.
  • Regulaarne trenn. Kas mingi sport on Sul juba ammu meeles mõlkunud? Trenn on kasulik Su nahale, ajule ja mälule ja ning annab energiat. Kaotada pole midagi.
  • Uus oskus. Muusika, kunst, programmeerimine, uus keel – uue oskuse omandamine arendab meelt mitmel moel ning võib aidata isegi ärevuse või depressiooniga toime tulla.
  • Paremad töövahendid. Uute töövahendite, näiteks tark- või riistvara soetamine, mis töö kulgu kiirendab, on samuti investeering iseendasse. Nii töötad paremini ja kiiremini ning saad rohkem tehtud. Unistuste kohvimasin maailma parima espresso valmistamiseks võib olla investeering iseendasse, kui see hommikune kohvinauding Sulle tegudeks vajalikku inspiratsiooni pakub.
  • Sündmused ja konverentsid. Pandeemia kestab, seega üritusi, kuhu päriselt kohale minna, on pigem vähe. Aga kui kunagi normaalsus taastub, siis on igasugused üritused ja konverentsid suurepärane võimalus leida uusi kontakte ja tutvuda inimestega oma valdkonnas.
  • Ritriidid. Iga viies töötaja EL-is kogeb stressi. Halba tuju ja ärevust põhjustavad lisaks tööle ka teised eluvaldkonnad. Ritriidid on suurepärane võimalus kohustustest korraks lahti lasta, täielikult lõdvestuda ning pakkuda oma kehale ja vaimule aega ja keskkonda, milles terveneda. Kui me kõik vajame mõnikord puhkust, siis miks mitte teha seda keskkonnas, mis võimaldab täielikku lõdvestumist?
Eemaldumine ja iseendale keskendumine võib mõjuda tõeliselt hästi.
Eemaldumine ja iseendale keskendumine võib mõjuda tõeliselt hästi.

  • Teraapia. Paljud inimesed, nende seas kuulsad ja edukad, soovitavad pärast seda, kui on ise teraapiat alustanud, seda kõigile, sest see omab positiivset mõju kogu elule.

Investeerimine endasse, rahaliselt või mitte, on kasulik nii Sinu karjäärile, isiklikule arengule kui ka finantstulevikule. Kuidas Sina 2021. aastal endasse investeerid?