Augustiga oleme sammuke lähemal leppeta Brexitile ja Saksamaa majanduslangusele

Finantsnipid

Euroopa hirmud Saksamaa majanduslanguse osas ei pruugi olla alusetud. 2019. aasta teises kvartalis langes riigi SKT 0,1%, mida mõjutas enim Hiina impordi aeglustumine ja siseriiklikud probleemid tööstuses. Eurotsooni riikide SKT kasvas samal ajal 0,2%.

See uudis võib innustada Euroopa Keskpanka (ECB) rahanduspoliitikat lõdvendama:

German Recession

“Saksamaa murelikuks tegeva SKT numbri tõttu on järjekordne Euroopa Keskpanga rahanduspoliitika lõdvendamine eeloleval kuul tõenäoline ning see võib jääda lahkuva presidendi Mario Draghi viimaseks rahanduspoliitika koosolekuks. Saksa ametnikud ja avalikkus on olnud Euroopa Keskpanga suhtes väga kriitilised, sest nende meelest on 2014. aastast kehtivad negatiivsed intressid säästma harjunud rahvale kahjulikud. Draghi jällegi usub, et tema poliitika tõttu tekkinud eurotsooni majanduskasvust on sakslastele ka kasu.”


Aktsiaturud käisid terve augusti üles ja alla, põhjustades nii kaotusi kui võite. S&P 500 börsiindeksi järgi esines kuu 22 kauplemispäevast 11-l üle 1% hinnamuutusi, nii ka aasta halvimal kauplemispäeval 5. augustil. Energiatööstuse ettevõtete aktsiahinnad, nagu Concho Resources, Schulberger ja Devon Energy, langesid 20%, samuti langesid pangandusettevõtete aktsiahinnad, näiteks Bank of America, JP Morgan Chase ja Wells Fargo omad.

Paljude analüütikute arvates pole selline volatiilsus turul tavaline:

wild month for stocks

“See volatiilsus ei ole normaalne. Hinnavahed kauplemispäevade vahel on liiga suured,” ütles Willie Delwiche, Bairdi investeerimisstrateeg. “Ma ei näe ka hetkel põhjust, miks see peaks lõppema.”

Investorite kahjuks on september aktsiaturul kehv kuu. Viimase 80 ja pisut rohkema aasta jooksul on S&P 500 ning Dow Jones’i indeksid septembris alati üle 1% langenud.


Uus Briti peaminister Boris Johnson tegi karmi sammu leppeta Brexiti suunas. Johnson peatas Briti parlamendi töö eesmärgiga kiirendada leppeta lahkumist Euroopa Liidust. Plaani järgi peab ÜK lahkuma EL-ist 31. oktoobril leppega või ilma.

Parlamendi töö peatamine jätab Briti valitsusele väga vähe aega uue leppe koostamiseks enne 31. oktoobrit. Johnsoni oponendid on raevunud:

Brexit no-deal

“Leiboristliku Partei juht Jeremy Corbyn ütles: “Parlamendi töö peatamine ei ole aktsepteeritav, see ei kehti. See on rünnak demokraatiale, et suruda läbi leppeta lahkumine,” ütles ta.

Mees lisas, et kui parlamendiliikmed järgmisel teisipäeval tööle naasevad, on nende esimene ülesanne leida seaduslik alus peaministri takistamiseks ning seejärel talle ka umbusaldust avaldada.


Migrantide sissevool Euroopasse jätkub ning augustis püüti Türgi rannikul kinni rohkem kui 7800 sisserändajat ja põgenikku. Number on enam kui seitse korda suurem kui möödunud aastal. Türgis peatub hetkel ligi 3,6 miljonit põgenikku sõjatandriks muutunud Süüriast.

Kasvav põgenike arv tekitab abiorganisatsioonidele ohtralt tööd:

migrants into Europe

“Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni (IOM) kõneisik Türgis, Lanna Walsh, teatas, et nende rannavalve töötajad on viimastel nädalatel täheldanud päästetud sisserändajate kasvu. “Sündmuskohal töötavate inimeste sõnul pärinevad möödunud nädalavahetuse sisserändajatest piiriületajad Istanbulist,” ütles Walsh.”