Autoostmise põhjalik teejuht

Finantsnipid

Tänapäeval on auto omamine igapäevavajadus. Ükskõik, kas see on tööle või poodi sõitmiseks või hoopis teise linna perele küllaminekuks, ei ole kahtlustki, et auto teeb su elu lihtsamaks. Peale koduostmise on auto omamine tavaliselt teine suurim väljaminek sinu elus ja kuna see on langeva väärtusega vara, pead sa kindel olema, et teed õige valiku.

Ultimate guide to buy a car

Milline auto?

Põhimõtteliselt on olemas miljoneid autosid ja sadu autotööstuseid – see teeb otsuse, milline auto just sulle parim on, veel keerulisemaks. Hea uudis on aga see, et enamik autopoode internetis, nt auto24.ee, autotrader.co.uk ja mobile.de pakuvad võimalust sisestada oma kriteeriumid ja otsida nendest lähtuvalt välja müügis olevad autod. Isegi väga hea automüüja võib sind sarnasel moel aidata. On mõned asjad, millele sa peaksid mõtlema:

  • Tüüp – maastur, sportauto, kaubik, universaal, sedaan? Valik sõltub sellest, kus sa elad ja maastikust, millel sõidad, samuti sinu pere suurusest ja peamisest põhjusest, mille jaoks sa autot kasutad. Näiteks kui sa elad Põhja-Euroopas, siis ei pruugi sportauto jäiste talveolude tõttu eriti praktiline valik olla. Võrdluseks võib see aga olla väga hea valik neile, kes elavad näiteks päikselises Hispaanias.
  • Läbisõit – üldiselt on sel auto hinnale tohutu mõju, kuna on ütlus, et alates hetkest, mil sa sõidad tuttuue autoga salongist välja, hakkab see oma väärtust kaotama.
  • Kütus – bensiin, diisel, hübriid või elekter. Kui sa oled keskkonnateadlik, siis võib elektriauto olla sinu esimene valik, mõnele teisele aga, kes kasutab kaubikut kaupade vedamiseks, võib diiselmootor olla igapäevarutiini arvestades sobivam valik. LV on kirjutanud suurepärase artikli, kus kirjeldatakse iga kütuseliigi plusse ja miinuseid.
  • Vanus – kuigi vanemad autod on tõenäoliselt odavamad, peaksid sa siiski mõned asjad üle vaatama, näiteks kas on märke roostest ning uurima kere ja mootori seisukorda, et näha, kas eelmine omanik hoidis autot hästi.
  • Ja muidugi hind

Hind

Ennekõike peaksid sa täpselt välja mõtlema, kui palju on sul võimalik auto peale kulutada, ükskõik kas iga kuu makstes või kohe välja ostes (me jõuame selleni). Kui sa oled selle numbri välja mõelnud, pea meeles, et autot ostes võib tekkida oht, et emotsioonid ja impulsid haaravad sinu üle kontrolli, eriti kui sa suhtled parasjagu automüüjaga.

parked-cars

Jah, sul võib olla piisavalt raha, et osta uus Mercedes ja kulutada 10 000 eurot rohkem kui plaanitud, kuid mõtle siiski, kui väga sul seda vaja on ja milliseid piiranguid see võib sinu rahalisele seisule tekitada (ja lõpuks ka su isiklikule/sotsiaalsele elule), kui sa selle ostaksid.

Kui sa kõhkled endiselt, on alustuseks hea mõte üle vaadata, palju sul sääste kokku on või kui suur on sinu igakuine netosissetulek, mis jääb alles pärast investeeringuid, arvetasumisi ja muid väljaminekuid. Seejärel otsusta ära, kui suure protsendi sellest vabast rahast tahad auto alla panna ja jää selle summa juurde.

Väljaostmine, liising või laen?

See on huvitav osa. Vaid väiksel protsendil inimestest on nii palju vaba raha, et osta tuttuus auto, mis maksab viiekohalise summa, ja sellist võimalust kasutades maksad sa kokkuvõttes kindlasti auto eest vähem. Kui sa liisid auto, siis on su tagasimaksed tavaliselt palju madalamad kui laenuga ostes, sest põhimõtteliselt maksad sa vaid auto kulumise eest. Kokkulepitud liisinguperioodi lõppedes saad sa valida, kas sa maksad põhisumma ja ostad auto kohe välja või annad selle müüjale tagasi ning saad uue samasuguse tehingu asemele. Kui sa valid laenu võtmise, on su maksed kõrgemad kui liisingu puhul, aga pärast laenuperioodi lõppu kuulub auto kohe sulle.

Aga siiski – isegi kui sul on piisavalt vaba raha, et auto välja osta, ei tähenda see kohe, et see on kõige kasulikum tehing. Miks? Kui sul on hea krediidiskoor ja sa saaksid autole madala intressiga laenu (nt 3%) ning sa tead, et samal ajal oma raha mujale investeerides teeniksid sa aastas 10%, siis see variant töötaks sinu kasuks ning kataks auto intressid ja natuke ka põhiosa.

Kindlustus ja automaksud

On üllatav, kui palju kõigub kindlustuse hind eri pakkujate vahel. Tuginedes nende sisemudelitele ja
-andmetele, võib üks kindlustusandja sinult küsida kolm korda kõrgemat hinda kui mõni teine ning pakkuda sealjuures üsna sarnast paketti. Nagu hüpoteeklaenu võtmise puhul, soovitame ka siin kasutada võrdlust pakkuvaid veebilehti, et saada aimu, milline kindlustusandja pakub parimat hinda ja kindlustuskaitset. Tavaliselt pakuvad mõned kindlustusandjad tasuta lisasid, nagu autoabi teele jäämisel, juriidiline kaitse ja isegi selliseid ebatavalisi lisasid nagu teatripiletid. Oluline on siinkohal märkida, et kui saabub kindlustuspoliisi uuendamise aeg, siis suure tõenäosusega ei saa sa kindlustusandjalt enam parimat hinda, kuna sa oled juba nende klient, nii et sel juhul võiksid sa teiste pakkujate seas veel ringi vaadata.

how-to_buy-a-car

Enamikus riikides mõjutab sinu autole rakendatavat maksu tugevalt auto vanus, kütuseliik ja emissioonide tase. Kui sul on vana diiselmootoriga maastur, mis eritab Co2 nii, nagu homset poleks, siis ole valmis kopsakaks arveks. Teisest küljest – kui sul on elektriauto, siis mõned riigid on kehtestanud reegli, et neid ei maksustata. Ühesõnaga sa peaksid välja uurima, kui suured on tulevased kindlustus- ja maksukulud enne autoostu lõplikku vormistamist ning vaatama neid kulusid oma kogueelarve taustal.

Ole teadlik lisatasudest!

Seega kui sa oled otsustanud, millist autot sa tahad, leidsid ka sobiva müüja ja te leppisite hinnas kokku (loodetavasti allahindlusega), siis palju õnne! Nüüd tutvustatakse sind nn müügiadministraatorile, kes vastutab tehingu lukkupanemise eest ja hoolitseb ka selle eest, et sa ostaksid nii palju valikulisi lisasid, kui palju nad suudavad ühe A4 suuruses lehe peale panna. Üks tavapärane lisa võib olla garantii, mida nad ise pakuvad, ja seda esitletakse sulle tavaliselt kuldse ääristusega paberil, kuid tegelikult ei erine see millegi poolest sellest garantiist, mis juba nagunii autotootja tasuta lisadesse kuulub.

Pead valmis olema ka selleks, et sulle pakutakse ohtralt vidinaid, mida esitletakse kui luksusvõimalusi, näiteks kolme 12-voldist pistikupesa auto pagasiruumis ja mis maksavad „ainult” 499 €. Kui sa ei käi just tihti matkamas või kui sa pole üks nendest, kellel on alati hädaolukordadeks kaasaskantav veekeetja kaasas, siis pole sul neid ilmselt vaja.

Head sõitu!

Nüüd, kui sul on kõik argumendid teada ja sa oled põhjaliku uurimuse teinud, võid sa end otsust tehes enesekindlalt tunda ning teada, et sul on suurepärane auto, mis ei mõjuta sinu rahalist heaolu negatiivselt.

Kui sa ostsid hiljuti endale auto, lisa sellest pilt allapoole kommentaaride lahtrisse :)