Krüptomaailma uudised: Bitcoin jälle tipus, Hiina pürgib krüptoturule, Facebooki Libra ootel

Finantsnipid

Pärast aastaid kestnud uurimist ja arendamist on Hiina väga lähedal plokiahela tehnoloogial põhineva krüptoraha väljastamisele. Riigi keskpank, Hiina Rahvapank, soovib digivääringu turule tuua kaheastmelise süsteemiga, kus nii kommertspangad kui keskpank saavad vastavat väärtust väljastada ka rahas.

Arvatakse, et see võib avada ukse täiesti uude krüptorahamaailma:

China blockchain

“Mina isiklikult ei mõista selle süsteemi eeliseid praeguse ees,” ütles Mati Greenspan, eToro kauplemisplatvormi vanemturuanalüütik. “Miski ütleb mulle, et tegemist on hoopis teist liiki krüptorahaga, kui seni harjunud oleme.”

Kogu uudis on küllaltki üllatav, kuna 2013. aastal keelas Hiina finantsinstitutsioonidele Bitcoini tehingud. Samuti keelati 2018. aastal ära kõik väliskrüptoraha vahetused, millega loodeti ära hoida finantsriske laiemale avalikkusele. Keskselt kontrollitud krüptoraha aga tooks pangateenused miljonite kodanikeni maapiirkondades ning võimaldaks Hiina valitsusel jälgida kõiki tehinguid, andes neile veelgi suurema kontrolli kapitalivoogude üle riigis.


ZCash, tuntud kui Bitcoini anonüümsem alternatiiv, eemaldati hiljuti ÜK Coinbase’ist . Digivara arendamist juhtiv ettevõte The Electric Coin Company säutsus:

“Kõigile, keda puudutavad probleemid ÜK @coinbase’iga: probleem on seotud vaid ÜK-ga. ÜK elanikud saavad ZCash-i osta/müüa @cex_io kaudu. Muud valuutavahetused ÜK-s toimivad tavapäraselt.”

Põhjuseks on Coinbase’i uue panga, ClearBank-i nõue eemaldada ZCash valuutavahetusplatvormilt. Barclays, Coinbase’i endine pank, ei esitanud sellist nõudmist. Ilmselt oli ClearBank mures ZCashi kasutajate anonüümsuse pärast.

Nad saavad kaubelda ilma, et keegi avalikustaks nende või nende tehingutega seotud infot. Krüptoraha tulihingelised pooldajad peavad sellist anonüümsust, mis muudab tsensuuri ja kontrolli väga raskeks, krüptoraha puhul ülioluliseks.

ZCash

Uudis järgnes ÜK finantsinspektsiooni Financial Conduct Authority (FCA) teatele, milles nõuti krüptorahade allutamist rahapesuvastastele seadustele.

FCA teatas:

“Ebaküps turg, volatiilsus, ning usaldusväärse info ja ülevaate puudumine tekitavad kahtlusi ausa, manipulatsioonideta ning siseringitehinguteta krüptovara turu osas ja see võib ohustada turu tõhusat toimimist ning mainet.”


Krüptoraha on endaga kaasa toonud revolutsiooni maksete ja digivarade halduses, aga ka pettustes ja manipulatsioonis. Ühes hiljutises juhtumianalüüsis leiti, et ainuüksi 2019. aastal on küberrünnakute tõttu valuutavahetuste, investorite ja krüptoraha kasutajate kaudu kaduma läinud 4,3 miljardit dollarit.

CipherTrace’i läbi viidud plokiahela turvalisuse uuringu järgi tehakse enamik ebaseaduslikke tehinguid Bitcoiniga:

“Tulemused näitavad, et anonüümset raha kasutatakse mustadel turgudel väga vähe (näiteks, Monerot on kasutatud vaid 4% juhtudest (XMR). Allilm eelistab Bitcoini ning 76% tumedatest tehingutest on tehtud just selle valuutaga. ETC-d on kasutatud vaid 7% juhtudest.”

Krüptoraha kasutajad ja investorid peavad oma vara turvalisuse ja pettuste vältimise nimel eraldi vaeva nägema. Üks võimalus on “cold storage”, ehk krüptorahade hoiustamine riistvaralises rahakotis. Teine on kasutada erinevate digirahade puhul erinevaid e-posti aadresse ja salasõnu – nii ei pääseks kurjategijad ühte kontosse sisse murdes ligi ka kõikidele teistele kontodele.


Tundub, et krüptoraha kuningas võtab oma turuosa tagasi. Vaid mõned kuud tagasi maksis Bitcoin vähem kui 3500 dollarit. Nüüd on selle hind tõusnud jälle 10 000 dollarini ning Bitcoin võtnud tagasi oma vahepeal teistele kaduma hakanud turuosa. 2018. aasta algul langes Bitcoini turuosa väga madalale ja oli vaid 33%, kuid hakkas pärast seda taas kiiresti tõusma. 12. augusti seisuga on Bitcoini turuosa üle 68%.

Kuigi Bitcoini peetakse endiselt riskantseks, on teised krüptorahad veelgi riskantsemad:

Bitcoin

“Bitcoin on küll riskantne vara, kuid teised krüptorahad on seda veel rohkem,” ütles eToro kauplemisplatvormi kaasasutaja ja tegevdirektor Yoni Assia intervjuus Bloombergi New Yorki peakontorile. “Krüptotalvel põlesid või said halva kogemuse osaliseks paljud,” ütles ta, viidates 2018. aasta lõppu jäänud perioodile, mil digivarasid äkiliselt maha müüma hakati. Teiste krüptorahade väärtused langesid aga isegi 90%, lisas ta.


Facebooki Libra uudis osutus ennatlikuks. Praegu tundub, et uut digivara ei toodagi turule. SEC teatas, et pole Facebookiga pärast uudise teatavaks tegemist sel teemal kohtunud.

Hiljutises kvartaliülevaates tõi Facebook välja Libra väljaandmisega seotud probleemid ning vihjas, et projekt ei pruugi kunagi päevavalgust näha:

Facebook libra

“Libra Association tegeleb hetkel reeglite ja seaduste ülevaatamise ning meie äri, mainet või finantstulemusi mõjutavate riskide põhjaliku hindamisega.

Libra põhineb suhteliselt uuel ja tõestamata tehnoloogial ning krüptorahaga seotud seadused pole veel täpselt paigas. Valitsusasutuste tähelepanu Libra suhtes on kõrgendatud ning tõenäoliselt see jätkub.

Lisaks ei tea me ette, kuidas turg raha vastu võtaks. Seega ei ole me praegu kindlad, kas Libra või seotud tooted ja teenused saavad õigeaegselt turule toodud, ja kas üldse.”

Ettevõtte esindaja astus hiljuti USA kongressi ette, et selgitada Libra kontseptsiooni ja seda, kuidas see töötab. Tundub aga, et see kohtumine ei toonud selgust ühessegi kongressi komitee küsimusse Facebooki ja tema krüptorahaga seoses.