Bondora portfellide tootlus juulis ja majandusuudised

Statistika ja andmed

Bondora tootlused juulis olid väga sarnased möödunud kuuga. Enamikes kategooriates olid muutused 1-2% ehk stabiilsed kogu platvormil.

Nagu ikka on tootlust illustreerivas tabelis ära toodud teatud ajaperioodil väljastatud laenude arv riigiti. Oranž märgib <50 loans, Blue 51-200, and White >200 piiri.

Aastane tootlus

Viimase kolme aasta tootlus on võrreldes möödunud kuuga muutunud vaid 1%. 2018. ja 2019. aastate näitajad on mõlemad plaanitust kõrgemad. Aastane tootlus Eestis tõusis pisut ja oli 20,4%.

Kvartali tootlus

Kvartalite tootlus viimases viies kvartalis ületab endiselt eesmärke. Ootuspäraselt on viimase, 2019. aasta esimese kvartali tootlusprotsent kõrgeim – 29,8%. Kõigi 2018. aastale eelnenud kvartalite tootlused muutusid vähem kui 1%

Soome

C-, D- ja E-reitinguga Soome laenude tootlus oli möödunud kuuga võrreldes kõrgem. Kuid neid laene on ka kõige vähem väljastatud, seega ei avalda see muutus erilist mõju. HR-reitinguga laenude tootlus langes 2019. aasta esimeses kvartalis kõige rohkem – 2,3% alla 40,82% peale.

Eesti

Tootlusmäärad Eestis tõusid 2019. aasta esimeses kvartalis kuuest kategooriast seitsmes. Ainukesena oli veidi languses AA-reitinguga laenude tootlusmäär, kuid ka see muutus oli väga väike – 0,13% nihe allapoole 8,07% peale, mis vastab täpselt kvartali ootustele.

Hispaania

Kõigi kolme Hispaania laenukategooria tootlused langesid 2019. aasta esimeses kvartalis. Suurim langus (2%) tabas HR-reitinguga laenusid, kuid nende tootlus on endiselt väga kõrge – 61,6%.

Majandusuudised

Euroopa turud on ebakindlad ning varitseb majanduslanguse oht. Naftahind langes 58 dollari peale barreli kohta ja aktsiaturud olid Saksa DAX-i ja Prantsusmaa CAC-iga eesotsas viimase kuue kuu madalaimal tasemel.

Eksport Eestist oli esimesel poolaastal oodatust madalam ega täitnud oma 4% kasvueesmärki. Selle põhjuseks peetakse väiksemat põlevkiviõli eksporti riigist. Tõnu Mertsina, Swedbanki peaökonomist märkis: “Eestis toodetud kaupade eksport pidas aasta esimeste kuude vähesele nõudlusele hästi vastu, kuid juunis aeglustus see äkitselt tervelt kümnendiku võrra.” Enim oli mõju märgata teatud põlevkivitoodete ekspordis.

Soome tööturg on mures hiljutise statistika pärast, mis näitab haridustaseme langust. Riikliku statistika andmetel on 16% 20-29-aastastest soomlastest põhiharidusega. Antti Kauhanen, Soome Majandusuuringute Instituudi peadirektor, näeb selles riigi jaoks suurt probleemi. “Nii ekspertiis kui haridustase on Soomes langemas … Sellist arengut tuleb kuidagi takistada, vastasel juhul ei suuda Soome oma heaolutaset säilitada.”

Vaid mõni aeg tagasi valitses Hispaanias majanduskriis ning riigi võlakirjade tootlus oli ülimalt kõrge – üle 7%. Nüüd on need jõudmas 0% lähedale. 10-aastaste Hispaania võlakirjade tootlus on alanenud 0,08% peale. Sellegipoolest on Hispaania majandusel jätkuvalt kitsaskohti, nagu näiteks riigi toodangust 98% moodustavad kohustused. Tasub järgmiste kuude jooksul Hispaania tootlustel silma peal hoida.