Bondora portfellide tootlus juunis ja majandusuudised

Statistika ja andmed

2019. aasta on poole peal ja Bondora laenudel läheb eesmärkide täitmisega tõesti väga hästi. Tulemused on isegi paremad kui möödunud kuul ja tootlused kõrged kõikjal.

Nagu ikka on tootlust illustreerivas tabelis ära toodud teatud ajaperioodil väljastatud laenude arv riigiti. Oranž märgib <50 loans, Blue 51-200, and White >200 piiri.

Aastane tootlus

Juunikuus tõusis aastane tootlus 30,1% peale, mis on 8,7% kõrgem kui mais ning ületab rohkem kui kahekordselt 2019. aasta eesmärki, mis oli 14,9%. Seda suuresti tänu Soome laenudele, mille tootlus oli sel kuul 39,6%, möödunud kuul 24,8%. Samuti kasvas nii Eesti kui Hispaania laenude aastane tootlus.

Portfolio Performance Yearly - June 2019

Kvartali tootlus

2019. aasta esimese kvartali numbrid avaldati juunis ning need olid üsnagi positiivsed. Tootlus oli 30,1%, mis on kõvasti kõrgem kui esialgne eesmärk 14,9%. Samal ajal langesid kõigi nelja 2018. aasta kvartali tootlused 1% võrra või vähem ja näib, et möödunud aasta numbrid on stabiliseerumas. 

Portfolio performance Quarterly - June 2019

Soome

Soome laenud jagunesid sarnaselt möödunud kvartalile. Enim laene väljastati F- ja HR-kategooriates. Samad laenud teenisid ka kõige suuremat tootlust, mis oli eesmärgist koguni 20% kõrgem.

Portfolio Perf Finland Quarterly - June 2019

Eesti

Kõik 2019. aasta esimese kvartali tootlusprotsendid ületasid eesmärke. Isegi AA-reitinguga laenude kõige madalam tootlus 8,2% oli suhteliselt kõrge. 2018. aasta esimese kvartali tulemused langesid pisut, kuid ületasid siiski eesmärke kõigis reitingukategooriates.

Portfolio Perf Estonia Quarterly - June 2019

Hispaania

Hispaanias väljastati 2019. aasta 1. kvartalis rohkem F-reitinguga laene kui kahes eelnevas kvartalis, kuid tootlusmäär vastavas kategoorias püsis siiski juunis kõrge – 35,3%. E-reitinguga laenude tootlus 2018. aasta 4. kvartalis tõusis ja oli 43,09%

Portfolio Perf Spain Quarterly - June 2019

Majandusuudised

Brexit tekitab Euroopa kaalukamale riigile Saksamaale survet süstida languse vältimiseks Euroopa majandusse rohkem raha. Seda arvamust toetab eriti Prantsusmaa. Prantsusmaa peaminister Bruno Le Maire peab hetkel väga oluliseks investeerimist infrastruktuuridesse. “Oleks vastutustundetu, kui me ei mõtleks praegu vajadusele uute investeeringute järele eurotsoonis … Peame keskenduma innovatsioonile ja infrastruktuuri ehitamisele, mitte sotsiaalkuludele.” Sellegipoolest on Euroopa majanduskasv 2019. aasta esimeses kvartalis ületanud ootusi. Selle aasta oodatav SKT on 1,2%, ja ennustusi 2020. aastaks korrigeeriti 0,1% võrra alla 1,4% peale.

Soome võitleb kliimamuutuse vastu sammudega nullkulu majanduse suunas. Riik plaanib 2035. aastaks olla süsinikuvaba ning investeerib aktiivselt alternatiivsetesse energiaallikatesse, elektriautodesse ja inimeste aktiivsuse tõstmisesse ümbertöötlemisel ja taaskasutamisel.

Rohkem kui neli aastat pärast e-residentsuse väljakuulutamist on Eesti riigile selle võimaluse kasutamisega seotud maksudest ja tasudest kogunenud rohkem kui 18 miljonit eurot (20 miljonit dollarit) tulu. Seda tänu neile 55 000 e-residendile ja 6500 ettevõttele, kes programmi kaudu riigis tegutsevad. Esialgne eesmärk, ehk 10 miljonit e-residenti 2025. aastaks näib käegakatsutav. Selleks tegeletakse juba praegu programmi edendamisega osalejatelt saadud tagasiside põhjal. “Teame näiteks, et pangateenused on endiselt e-residentide jaoks probleem,” ütleb programmijuht Ott Vatter intervjuus ZXNetile. “Esimese sammuna oleme juba sisse viinud parandused Äriseadustikku, et võimaldada e-residentidele mistahes panga või finantstehnoloogia ettevõtte kasutamist oma äritegevuse läbi viimiseks Euroopa majanduspiirkonnas, sealhulgas osakapitali maksete sooritamiseks.”

Vaatamata mõnede ekspertide ettevaatlikkusele ületavad Hispaania majandusnäitajad taas ootusi. Kui Hispaania majandus samas vaimus jätkab, ületab see varsti kõigi lääneriikide 2019. aasta majandusnäitajaid. Hispaania keskpank on seetõttu tõstnud 2019. aasta SKT ootused 2,4% peale. Ignacio de la Torre, Arcano Partners peaökonomist on Hispaania majanduse edu üle õnnelik. “Loome uusi töökohti kaks korda kiiremini kui teised euroala riigid ja USA,” ütleb ta. “Alustalad on kindlad. Pole probleemi ei ülekuumenemise ega tasakaalutusega.”