Bondora top 3 raamatusoovitust investeerimise kohta

Finantsnipid

Kas teadsid, et enamik tegevjuhte loeb ühe raamatu nädalas? See aga ei tähenda ilmtingimata, et nad on oivalised investorid, vaid nad on teadlikud lugemise ja õppimise mõjust (ja sellest, mida tähendab firma juhtimine).

Esimest korda ajaloos elame ajastul, mil igaühel on ligipääs kõikidele maailma raamatutele (või paljudele neist!) ning on võimalus need kohe alla laadida – enam pole vaja raamatuid füüsilisel kujul omada. Veel alles hiljuti sai enamik raamatukoisid sellisest asjast vaid unistada. Üheskoos enesearendamisega saad populaarteaduslike õpikute abil ülevaate maailma parimatest mõtetest, anda tõuke oma loomingulisusele ning õppida teiste vigadest.

Investeerimine ei ole keeruline teema. Sa saad kasutada oma raha, et teenida veel rohkem raha. Investeerides teenid Sa liitintressi (teenid intressi selle intressi pealt, mille oled juba kätte saanud). Sellel on erakordne mõju Sinu jõukusele tulevikus ning Sinu majanduslikule iseseisvusele. Kuidas seda intressi liita või teisisõnu – millesse investeerida, on tavaliselt suurimbarjäär algajale investorile.

Krüptorahamulli tippajal 2017. aastal teatas CNBC, et kasvab selliste inimeste arv, kes võtavad laenu selleks, et osta Bitcoine. Ai!

coindesk-bitcoin-price

Allikas: Coindesk

Õnneks pole spekuleerimine sama mis investeerimine. Allpool leiad nimekirja kolmest raamatust, mille meie arvates peaks iga investor oma lugemisnimekirja lisama.

1. “Babüloni rikkaim mees” – George S. Clason

George S. Clasoni “Babüloni rikkaim mees” sai alguse trükiste sarjast, kus kirjeldati iidses linnas Babülonis levinud mõistujutte. Lugu algab suurest perest pärit vaese kaupmehe Arkadiga, kellel pole mingisugust lootust rikkaks saada. Hiljem saab temast aga rikkaim mees Babülonis – pärast seda, kui ta on küsinud nõu laenuandjalt Algamishilt. Järgnevalt seitse õpetust, mida raamatus jagati:

i) “Hakka oma rahakotti nuumama”

Ükskõik, kui palju Sa teenid, peaksid Sa iseendale alati esimesena maksma. Enamasti maksame ära oma arved ja muud kulutused ning kui midagi kuu lõpus alles jääb, läheb see hoiukassasse. Makstes kõigepealt iseendale vähemalt 10% oma netosissetulekust, sead Sa psühholoogiliselt oma säästud ja investeeringud esikohale. Seda tegemata ei saa Sa “oma kulda kasvama panna”.

ii) “Hoia kulud kontrolli all”

Eelarve! Ava Excelis uus leht ning koosta nimekiri oma netosissetulekust ning kohustuslikest ja mittekohustuslikest kuludest. Kui Sinu mittekohustuslikud kulud kaaluvad üles kohustuslikud, on see hea uudis, kuna see tähendab, et on rohkem võimalusi kulude kärpimiseks. Näiteks on suur vahe, kas Sul on 1000 € suurune igakuine kodulaenu makse või hoopis 1000 € eest erinevaid tellimusi. Hoia oma kulud kontrolli all, et vältida emotsioonipõhiste ostude tegemist.

iii) “Pane kuld kasvama”

Eespool mainisime juba liitintressi. Pannes oma raha enda kasuks tööle, maksimeerid Sa aja jooksul oma absoluuttulu. Kui Sa ei tea, kuidas investeerida, loe artiklit “3 parimat võimalust 2018. aastal investeerimiseks”.

iv) Valva aardeid nende kadumise eest

Investeerimine vs. spekuleerimine. Otsi usaldusväärseid ja piisava likviidsusega investeeringuid, mis sobivad Sinu üldiste eesmärkidega – kui Sa pole aga kindel, pöördu kindlasti finantsnõustaja poole.

v) “Muuda eluruum kasumlikuks investeeringuks”

Clason kinnitab kodu omamise tähtsust. Siiski on see vaieldav. Paljud väidaksid, et kodu omamine ei ole investeering – see on varaline kohustus. Sinu kodu ei ole tuluteeniv vara. Sa pead maksma remondikulude eest, tasuma hüpoteegi ja kopsaka tagatisraha, mida saaks kuskile mujale investeerida. Teisest küljest võivad aga rendihinnad olla kõrged, olenevalt sellest, kus Sa elad.

vi) “Kindlusta endale tulevikuks sissetulek.”

Sissetulek pensionipõlveks. Paljud ei kogu pensioniajaks sääste, kuna see tundub olevat kuskil kaugel tulevikus. Selline mõtteviis võib lõppeda sellega, et Sa pead pensionieas oma elukvaliteeti tunduvalt langetama, näiteks väiksemale pinnale kolima ning võib juhtuda, et Sa ei suuda enam maksta asjade eest, millest tunned rõõmu. Investeerides tuluteenivatesse varadesse, saad valmistuda tulevikuks ja elada ka pensionieas lahedalt ära.

vii) “Suurenda oma võimet teenida.”

Investeeri iseendasse – õpi ja arenda end, ükskõik kas ise õppides või koolis-kursustel käies. Kui Sa laiendad oma oskusi ja teadmisi, suurendad oma võimalust teenida tulu mitmest sissetulekuallikast.

2. “Trading in the Zone: Master the Market with Confidence, Discipline, and a Winning Attitude” – Mark Douglas (pole eesti keeles ilmunud)

See raamat on väga soovitatav börsikauplejatele, kuid eriti kasulik igaühele, kes peab ennast ükskõik millises varaklassis investeerijaks (või tahab selleks saada). Emotsioonipõhised otsused on vaieldamatult kõige mürgisem element, mis rikub investori lootust teenida järjepidevat ja arvestatava suurusega netokasumit. Tihti ahvatleb 1000kordse kasumi saamine tegema rumalaid investeerimisotsuseid, lootuses saada ruttu rikkaks. Kui Sul on endiselt illusioon, et miski ei saa kunagi nullini minna, loe seda MarketWatchi artiklit.

Parimad börsikauplejad on aastaid end vaimselt ette valmistanud, et kaubelda enesekindlalt ja distsiplineeritult, hoolimata hirmust kaotada raha. Vaimselt on keeruline investeerida oma raskelt teenitud raha aktsiatesse, mille väärtus on viimase aja jooksul langenud (osta odavalt, müü kallilt). Niisamuti on veel raskem müüa oma aktsiaid, kui need on tõusuteel, sest soovid astuda oodatud finantsvabadusse mööda sillutatud teed. Raamat uurib neid väljakutseid ning aitab Sul mõista, kuidas arendada edukat mõtteviisi, mida on vaja börsil kauplemiseks.

Üks tuntud ütlus börsil kauplemise kohta on “Jäta kaotajad ruttu maha ja laste oma võitjatel joosta“. Parimad kauplejad jätkavad kõhklematult oma esialgse plaaniga, aktsepteerides riski ja juhtides vastavalt oma investeeringuid. Selline lähenemine tähendab ka täielikku vastutust tulemuste eest süüdistamata turgu oma raha vähenemises. Kõiki selle raamatu õpetusi võib rakendada mistahes investeerimisviisile; keskseteks põhimõteteks on riskijuhtimine, oodatud volatiilsus, ettevalmistatud plaanid ning emotsioonidel ei tohi lasta enda eest otsustada.

3. “Rikas isa, vaene isa” – Robert Kiyosaki

Robert Kiyosaki räägib loo kahest isast – oma vaesest isast (tema bioloogiline isa) ja oma rikkast isast (parima sõbra isa). Ta nägi kahte erinevat väljavaadet, kuidas rikkaks saada, ning eriti seda, kuidas panna oma raha enda kasuks tööle, selmet saada oma kuusissetuleku orjaks.

Kiyosaki soovitab investeerida tuluteenivatesse varadesse, mis teenivad Sulle rohkem raha ja töötavad Sinu kasuks kogu ülejäänud elu (ja pärast seda). Varad, millele ta viitab, jagunevad järgmistesse kategooriatesse:

  1. Aktsiad
  2. Võlakirjad
  3. Tuluteeniv kinnisvara
  4. Noteeritud võlakirjad
  5. Lõivud intellektuaalsest omandist, nt patendid
  6. Kõik muu, mis toodab tulu ja loob väärtust

Ta toetab mõtet, et mõned inimesed ei saa kunagi rikkaks, kuna neil on hirm kaotada raha ja nad ei panusta kunagi elementaarsesse finantskirjaoskusesse. Selle asemel ostavad nad luksusesemeid rahaga, mida neil pole. Rikkad teevad vastupidi: esmalt investeerivad ning kasutavad oma varade teenitud tulu selleks, et osta hiljem luksusesemeid.

“Inimene võib olla kõrgelt haritud, professionaalselt edukas ja finantsiliselt kirjaoskamatu.”

Ta julgustab lugejaid arendama oma finants-IQ’d, õppides nelja tuumvaldkonna kohta: arvepidamine, investeerimine, arusaamine finantsturust ning sellega seotud seadustest. Kõrge finants-IQ aitab üle saada eneses kahtlemisest, mis tihtipeale takistab meid tegemast midagi suurepärast.

Mis on Sinu lemmik investeerimisraamat? Anna meile sellest teada kommentaarides.