EL võitleb tehnikahiiglastega ja muud uudised

Finantsnipid

EL piirab tehnikahiiglasi

Uus seaduseelnõu teeb suurte tehnikaettevõtete nagu Apple, Facebook ja Google elu kõvasti raskemaks. Euroopa Komisjoni värsked regulatsioonid keskenduvad tarbijaandmete kaitsmisele, väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete toetamisele ning suurte tehnikaettevõtete ebaausa tegevuse piiramisele.

Suured tehnikaettevõtted kontrollivad internetti ja EL tahab sellele lõpu teha.
Suured tehnikaettevõtted kontrollivad internetti ja EL tahab sellele lõpu teha.

Eelnõu on kaheosaline. Esimene, Digiteenuste akt aitab määratleda ebaseadusliku sisu ja lihtsustab selle keelamist, samuti põimib digiteenuste osutamisse Euroopa inimõigused ning vabaduse ja võrdsuse printsiibid. Teine, Digiturgude akt, toob eraldi välja “väravavahid”, kes võivad veebiliiklust ja digiturgusid kontrollida ning kehtib otsingumootoritele, sotsiaalvõrgustikele ja vahendusteenustele.

Margrethe Vestager, Digiajastule vastav Euroopa asepresident ütles: “Need kaks eelnõu teenivad üht eesmärki: toodete ja teenuste tarbimine peab tarbija jaoks olema turvaline ka veebis. Ja Euroopas tegutsevatel ettevõtetel peab olema võimalus vabalt ja ausalt omavahel konkureerida veebis samamoodi nagu füüsilises maailmas. Maailm on üks. Ostlemine peab olema turvaline ning uudised usaldusväärsed. Mis on ebaseaduslik füüsilises maailmas, on seda ka veebis.”

Hiina nõuab Ant Groupilt lisapingutusi

Pärast seda, kui Hiina valitsus peatas Ant Groupi aktsiate esmase avaliku pakkumise, oli ettevõtte tulevik riigis ebakindel. Nüüd on Hiina valitsus tulnud lagedale parandusettepanekutega, millega loodab, et firma nõustub. Ettepanekud on kõik seotud seadusandlusega ning hõlmavad paremat andmekaitset, suuremat tehingute läbipaistvust ja teatud ärivaldkondade ümberkujundamist vastavalt Hiina seadustele.

Nende ellu viimine võtaks mitu kuud ning võib kavandatud IPO 300 miljardi dollarini ulatuvat väärtust vähendada. Flex Yang, Hong Kongis asuva krüptorahateenuste ettevõtte Babel Finance peadirektor ütles väljaandele TechCrunch: “Anti kogemus näitab, et valitsus on valmis tegutsema ning võtma kasutusele enda meelest jätkusuutlikke meetmeid finantsriskide ohjamiseks … Ettevõtte tooted ja teenused kas eemaldatakse turult või tehakse ümber ning see mõjutab nende kasumit.”

Pärast läbikukkunud IPO-t antakse Antile uus võimalus suures liigas mängida.
Pärast läbikukkunud IPO-t antakse Antile uus võimalus suures liigas mängida.

N26 otsib lisakapitali

Alternatiivpangad on viimaste aastate jooksul traditsioonilistele finantsasutustele kõvasti konkurentsi pakkunud ning N26 ei soovi olla erand. Ettevõte, mille väärtuseks on hinnatud 3,6 miljardit dollarit, loodab uut rahastusvooru.

Tegevdirektor Valentin Stalf näeb N26 tulevikus ka börsile minemist, kuid mitte veel nii pea. “Kui teeme seda kolme aasta pärast, oleks see väga kiire,” ütles Stalf Reutersile.

N26 loodab lähiaastatel traditsiooniliste pankadega konkureerida.
N26 loodab lähiaastatel traditsiooniliste pankadega konkureerida.

Tegemata jäänud tehing

Avaliku tähelepanu eest varjatuna pidasid Fidelity National Information Services (FIS) ja Global Payments 70 miljardi dollari väärtuseid ühinemisläbirääkimisi. Tegemist poleks olnud sugugi esimese ühinemisega makseteenuste pakkujate vahel. Tehing oli lõpusirgel ning ootas väljakuulutamist detsembri lõpus, kuid lõpuks ei läinud asjad päris nii nagu oodati ja see kukkus läbi. Hetkel pole selge, miks kaks poolt omavahel kokkuleppele ei jõudnud ja kas läbirääkimised algavad 2021. aastal uuesti või mitte.

Mõlemad ettevõtted on strateegiliste omandamiste poolest kuulsad. 2019. aastal maksis FIS 35 miljardit dollarit maksetöötlusettevõtte Worldpay eest ja vaid pisut hiljem ostis Global Payments sarnase makseteenuste ettevõtte nimega Total Systems Services hinnaga 21,5 miljardit dollarit.

FIS-i ja Global Paymentsi ühinemisega oleks tekkinud veel üks hiigelsuur makseteenuste ettevõte.
FIS-i ja Global Paymentsi ühinemisega oleks tekkinud veel üks hiigelsuur makseteenuste ettevõte.

Ongi selleks kuuks kõik! Siitsamast saad kõige olulisemaid finantstehnoloogia uudiseid lugeda edaspidigi.