Ettevõtlus või palgatöö: kuidas raskustega toime tulla (II osa)

Finantsnipid

Hiljuti ilmus meie blogis väike kokkuvõte kõigist palgatöö ja ettevõtlusega seotud plussidest ja miinustest. Nüüd tahaksime keskenduda võimalustele, kuidas kummagi variandiga seotud raskustega toime tulla. Me ei eelista otseselt kumbagi. See, mis Sulle paremini sobib, sõltub eelkõige Sinu isiksusest, tööstiilist ja karjääri eesmärkidest.

Entrepreneurship versus employment

Selles postituses räägime ettevõtlusega seotud raskustest. Käime kergelt üle ka eelmises postituses mainitud aspektid, kuid Sul on alati võimalus oma mälu värskendada ja artikkel algusest lõpuni veel korra läbi lugeda, enne kui siirdud käesoleva postituse juurde.

Kuidas toime tulla ettevõtlusega seotud raskustega

Ettevõtlus võib tähendada iseenda tööandjaks olemist (kas vabakutselisena või töövõtulepinguga) või oma äri rajamist (kus lõpuks on Sul ka alluvad). Ärisid on igasuguseid, igaühel omad eripärad (ja omad erandid). Üldiselt aga kiputakse seda elustiili mõnikord ülistama (nagu oleks see pidev puhkus), seega on enne selle valiku kasuks otsustamist väga oluline ennast pisiasjadega kurssi viia.

Ettevõtluse kasuks räägivad: suurem vabadus ja sõltumatus, paindlikud töötunnid, head kasvuvõimalused, piiramatu tegevusvabadus, võimalus nii enesearenduseks kui ka karjääri edendamiseks. Toome siinkohal taas välja kõik ettevõtlusega seotud miinused ja pakume välja, kuidas need enda kasuks pöörata või koormat pisut leevendada.

Tasakaalusta raske töö ja eraelu aega ette planeerides

ehk kuidas vähendada stressi. Ettevõtjana investeerid oma ettevõttesse tohutul hulgal aega – ilmselt seisavad ees aastad pikki tööpäevi. Samuti pole Sulle lepinguga ette nähtud palgalist puhkust, seega (firma omanikuna) võib olla väga raske leida aega tööst eemal, mis tekitab palju stressi. Tööd on kindlasti palju, kuid ära unusta puhata, muidu põled kiirelt läbi.

Weekly planner

Soovitame koostada ajakava, kus kõigel on oma koht. Kõigel. Ettevõtjana on väga lihtne astuda üle tööd ja eraelu lahutavast piirist. Kui ülesannete nimekiri venib pikaks, kaldutakse nende jaoks eraelu arvelt aega juurde näpistama. Siin tuleb appi kalender – ära kasuta seda vaid kohtumiste ja koosolekute planeerimiseks, vaid arvesta kõigega. Umbmäärase pika töödenimekirja asemel kasuta kalendrit ning planeeri ülesanded päevade peale, sealjuures määra ka neile kuluv aeg. Lisa kalendrisse ka eraeluga seotud tegevused – trenn, aeg perega, kohtumine sõpradega jms.  Nii väldid läbipõlemist.

Vähenda investeeringuriski mentorite ja nõustajate abiga

Ettevõtte alustamine on väga riskantne ning paljudel see ei õnnestugi. Me ei pea silmas vaid rahalisi, vaid ka juriidilisi riske ja kohustusi, mis ettevõtte loomisega seotud on. Ettevõtjaks olemine nõuab tavaliselt suuri investeeringuid ning garantii, et saad selle kunagi tagasi, on väike (äri ei pruugi õnnestuda). Lisaks sellele, et pead (tavaliselt) investeerima palju oma raha, pead leidma teisi investoreid. Algkapitali kokku saamiseks peavad sihid väga selged olema ning äriplaan usaldusväärne.

seeking mentors and advisors

Oleme sellest ka varem rääkinud ning räägime kindlasti ka tulevikus – tutvuste sõlmimine peaks olema Sinu meelistegevus, kui otsustad ettevõtluse kasuks. Pöördu oma valdkonna spetsialistide poole, kes on seda juba teinud (ettevõtjaks hakanud) ning hoia silmad lahti ka potentsiaalsete partnerite osas, kelle teadmistest kasu lõigata. Paljudel idufirmadel on oma ekspert, kes neile nõu annab – tavaliselt saavad nood selle eest vastutasuks väikese osa ettevõtte kapitalist. Pikemas perspektiivis on võib-olla kasulikum neile lihtsalt natuke maksta.

Käi ka kõikvõimalikel üritustel ja räägi inimestega – kunagi ei tea, kes võib Sulle kasulikku nõu anda, Sind investoritega kokku viia või isegi partneriks hakata. Teinekord on aga ka lihtsalt hea suhelda omasugustega (teiste alustavate ettevõtjatega) – tunned end kindlasti vähem üksi ja see aitab vähendada riskide võtmisega seotud närvipinget. Rääkides üksiolemisest …

Võitle üksinduse vastu ühiskontoritega

Ettevõtja elu on väga üksik, eriti alguses. Kõik otsused on Sinu teha ning kogu stress ja pinge Sinu õlul. Sul pole kolleege, kellega ideid vahetada ja kogu Su ettevõtte tulevik on Sinu kätes. Pikad töötunnid sunnivad ohverdama suhtlusele ja teiste inimestega koos olemisele ettenähtud aega, seega võib ettevõtja elu olla äärmiselt üksildane.

Co-working communities

Ühiskontorid on ettevõtjate jaoks viimase viie kuni kümne aasta parim leiutis. Lisaks töökohale, mis ei ole Sinu voodi, on need ka hea võimalus nautida üht olulisimat väärtust karjääris ja elus üleüldiselt – teisi inimesi. Ühiskontor on suurepärane tasakaal sõltumatuse ja seltskonna vahel ning parim kogu asja juures on see, et saad ise valida, kui sotsiaalne Sa oled. Erinevalt traditsioonilistest kontoritest saad osa kambavaimust ilma keeruliste suhete ja konkurentsita. Lisaks on Sul võimalus kasutada sealseid ruume kokkusaamisteks, mis on ettevõtluse juures väga oluline – oma äri üles ehitades on tihti vaja koosolekuid pidada, samas pole Sul võib-olla veel kontorit. Ühiskontor lahendab selle probleemi ning pakub lärmaka kohviku asemel veidi professionaalsemat õhustikku.

Suurt vastutust aitavad kergendada tõhus planeerimine, abiprogrammid ja allhanked

Hunt Kriimsilma elu võib tunduda ihaldusväärne, kuid see ei tähenda vaid lahedate turundusideede genereerimist. Pead hoolitsema kõigi äriga seotud aspektide eest (vähemalt kuni Sul pole raha ja vahendeid teiste palkamiseks). Alustuseks tähendab see juriidiliste paberite kordaajamist ettevõtte loomiseks ja registreerimiseks ning hõlmab haldamist, raamatupidamist, maksudega toimetamist ja nii edasi. Kulisside taga on ettevõtlus suur vastutus, hõlmab ohtralt argiseid töid, ega ole kaugeltki vaid ümber maailma reisimine ja TED Talk-idel esinemine.

Combat greater responsibility with planning

On väga lihtne töökoorma all kokku variseda, kui mõistad ettevõtjaks olemise reaalsust. Seda saab aga vältida. Kõige tähtsam on sealjuures planeerimine. Alustuseks istu maha ja mõtle, kuhu tahad oma äriga jõuda, kui suureks ja kui kiiresti kasvada. Milliseid rolle saad ise täita ning mida võiks teha keegi teine? Näiteks, kui Sinu tugevus on turundus ja müük, kuid palju aega kulub hoopis haldusele (raamatupidamine, korraldamine), siis võib-olla on see esimene asi, millest ise loobuda. Võid selleks palgata kellegi teise või investeerida tarkvarasse, mis selle Sinu eest ära teeb. Nii saad ise pühenduda taas sellele, milles hea oled ja oma äri kasvatada.

Rahalise ebakindluse vastu aitab korralik finantsplaan

Ettevõtjal ei ole kindlat sissetulekut. Esimestel aastatel võib enamik teenitud rahast otsejoones tagasi ettevõttesse minna ning Sa ei näegi oma kontol ühtegi normaalset palgasummat. Sinu sissetulek sõltub täielikult ettevõtte edust ja kasvust – isegi, kui ettevõte kasvab, võib seda teinekord tabada langus ja see mõjutab Sinu sissetulekut.

Financial instability

Kui finantsvaldkond ei ole Sinu tugev külg, siis loodetavasti kikitasid Sa kõrvu juba ka punktis, kus soovitasime mentorite ja nõustajate palkamist. Finantsplaani koostamine on ülioluline samm ettevõtjaks saamise teel ja seda mitte vaid Sinu äri, vaid ka eraelu jaoks. Loomulikult on kõik asjad pidevas muutumises, aga kui Sul on olemas mingigi plaan, oled hädaolukordadeks paremini valmis. Ettevõtjana on äärmiselt oluline omada isiklikku eelarvet (jällegi, piirid võivad hägustuda, püüa seda vältida) ning me ei väsi kordamast – maksa kõigepealt iseendale! Me ei mõtle, et pead endale kohe palka maksma (paljud ei tee seda), kuid väikeste säästude kõrvalepanemine mustadeks päevadeks, olgu see siis Sinu või Sinu äri jaoks, ei tee halba.

Ettevõtlus võib olla suurepärane ning ainuüksi finantstehnoloogia valdkonnast on viimase kümne aasta kohta nii palju edukaid näiteid. Ometi kiputakse seda elustiili pisut ilustama ning rõhutama vaid plusspooli, samas kui  raske töö ja vaev jääb tähelepanuta. Kutsume üles kõiki ettevõtjaid jagama oma kogemusi ja teadmisi – andma teistele nõu ning rääkima ka ettevõtluse pahupoolest. Meie soovitus on siiski mitte liialt probleemidele keskenduda, vaid hoida pilk lahendustel.