Ettevõtlus või palgatöö – kumb on Sinu jaoks?

Finantsnipid

Ettevõtlus. Läbi aegade paljude inimeste unistus, kuid väheste reaalsus. Kakskümmend või kolmkümmend aastat tagasi oleksid Sa ilmselt võinud ühe käe sõrmedel üles lugeda ettevõtjad või inimesed oma tutvusringkonnas, kes palgatöö turvalisusest loobuda julgesid. Ometi on päevatööst loobumine ning vabakutselise elu alati olnud ühed enamlevinud unistused. Praegusel ajal pole ettevõtjaelu enam sugugi vaid helesinine unistus, vastupidi, seda toetatakse, julgustatakse, ning võib vist isegi öelda, et ülistatakse. Mõnel pool on idufirma või “ühemehefirma” omamine nii normaalne, et kuhu Sa ka ei läheks, kohtad ettevõtjaid igal pool (jah, Eesti, me räägime Sinust).

Entrepreneurship

Kuid oma äri alustamine või kellegi teise heaks töötamine on kaks väga erinevat töölaadi, mis nõuavad erinevaid oskusi ning kummalgi neist on omad plussid ja miinused. Nii, nagu igaüks ei sobi palgatööks, ei pruugi ka ettevõtlus olla kõigile. Selles postituses räägime pisut nii palgatöölise kui ettevõtja elust ning kaalume kummagi plusse ja miinuseid. Loe aga edasi!

Palgatöö

Palgatöö kogemus võib sõltuvalt ettevõttest olla väga erinev. Mõne lihtsa toote või teenusega tegeleva ettevõtte kultuur võib olla suurepärane, samamoodi nagu väga põnevas ja uuenduslikus organisatsioonis võib valitseda kohutav õhkkond – kolleegid ja juhtkond mängivad siin suurt rolli. Alati on erandeid Meie vaatleme siinkohal vaid üldiseid palgatööga seotud aspekte ning võrdleme seda ettevõtlusega.

Palgatöö all mõistame me (nii selle artikli mõistes kui ka üldiselt) seda, kui keegi töötab kellegi teise heaks. Palgatöö tähendab tavaliselt seda, et Sul on organisatsioonis oma kindel roll. Sinu jaoks on tähtsad stabiilsus, turvalisus ja erialale vastav töö.

Employment

Palgatöö plussid:

Seltskond

Üldiselt on palgatöö puhul Sul kolleegid ja tihti ka eraldi meeskond/osakond. See tähendab, et saad kaastöötajatega ideid vahetada, töökoormust ja vastutust jagada, täiendada teineteise oskusi ning ka niisama suhelda.

Töö-eraelu tasakaal

Organisatsioonis töötades on töötunnid tavaliselt lepinguga kinnitatud (sealhulgas tingimused ületundide kohta, jne) ning nendes on tööandjaga eelnevalt kokku lepitud. See tähendab, et kui tahad töötada üheksast viieni, siis tõenäoliselt saad seda teha. Nii on lihtsam hoida töö- ja eraelu vahelist tasakaalu, mis on väga oluline neile, kellel on pere.

Väiksem vastutus

Kuna vastutad vaid teatud ülesannete eest, ei sõltu kogu ettevõtte edu Sinust. Sa hoolitsed (ja saad tasu) vaid Sulle määratud ülesannete eest ning ei pea muretsema sellepärast, kuidas teised töötajad hakkama saavad (kui see muidugi Sinu tööd ei mõjuta). Loomulikult sõltub see Sinu rollist organisatsioonis (kui oled suure meeskonna juht, siis vastutad ka oma meeskonna eest).

Püsiv sissetulek ja hüved

Palgatöö puhul lepid Sa enne tööleasumist kokku palgas ja saad loota kindlale sissetulekule. Ükski töökoht pole 100% kindel, kuid üldiselt tead Sa vastavalt oma lepingule, mis Sind ees ootab. Lepingus on tõenäoliselt ära toodud ka teatud hüved: palgaline puhkus ja lisapäevad (vanemapuhkus, staažipuhkus, haiguspäevad, jne) ning muud hüved, nagu krediitkaart, täiendav tervisekindlustus, ettevõtte auto kasutamine ja kontorihüved (toit, trenn, jne).

Enesearendus, koolitus ja materjalid

Organisatsioonis töötades saad õppida inimestelt enda ümber. Tõenäoliselt saad oma oskusi täiendada õppides kõrgematel kohtadel töötavatelt kolleegidelt, või töökaaslastelt enda ümber, et arendada teadmisi erinevates valdkondades. Aga mitte ainult – paljudes organisatsioonides toetatakse õppimist ja enesetäiendust ning julgustatakse karjääriredelil edasi liikumist. Mõnedes kohtades pakutakse isegi õppemaksu tagastust (näiteks magistrikraadi omandamisel).

Advantages of employment

Palgatöö miinused:

Sõltuvus

Töötajana sõltud personaliosakonna poolt kehtestatud reeglitest ning pead alluma juhtnööridele. Isegi, kui Sa ei nõustu oma juhi juhtimismeetodi, strateegia, ja muu taolisega, pead arvamuse avaldamisega ettevaatlik olema ning ei saa iseseisvalt otsuseid vastu võtta. Samuti pead ideede realiseerimiseks ootama teiste heakskiitu ning need jäävad tihti bürokraatiamasina hammasrataste vahele toppama.

Üksluine töö

Nagu varem öeldud, tähendab mingi ettevõtte heaks töötamine üldiselt üht kindlat rolli. Sa töötad ühes kindlas valdkonnas ning võimalused arendada oma karjääri sealt väljapoole on üsna väikesed.

Piiratud sissetulek

Palgatööl on Sinu sissetulek kindlaks määratud. Isegi, kui ettevõttel läheb hästi, või Sinu töö kannab vilja, ei tõuse sellest Sinu palk (kui ettevõttesiseselt ei ole selleks vastavaid tingimusi loodud). Kui tahad suuremat palka, pead küsima kas palgatõusu, lootma edutamisele või vahetama töökohta.

Rivaalitsemine ja suhted

Kuigi kolleegid on üks palgatöö plussidest, võib neist mõnikord saada ka õudusunenägu. Teistega koos töötamine tähendab, et pead tunnustuse nimel ja oma ideede eest teistega võistlema. Sa ei saa töökaaslasi ega seda, kes tööle võetakse, valida, seega võib juhtuda, et pead taluma ebameeldivat käitumist. Organisatsiooni võimu- ja autoriteedisuhted võivad muutuda, nii et pead õppima kohanema. Edasijõudmine ei pruugi alati olla seotud töösoorituse ega teenitud kasuga ning võib-olla pead oma karjääri asemel pöörama rohkem tähelepanu hoopis heade suhete hoidmisele.

Turvalisus

Kuigi turvalisus on üks palgatöö plussidest, siis võib see mõnikord Sinu vastu töötada. Palgatööl on Sul küll õigus nõuda oma lepingusse muutusi, kuid lõppkokkuvõttes sõltub töö siiski tööandjast. Kui Sa ei soovi osaleda võimumängudes, võib see Sinu töökoha ohtu seada, hoolimata sellest, kui hästi Sa oma tööd teed. Ettevõtte edu on kellegi teise kätes ja isegi, kui firmal läheb hästi, võib see mis tahes hetkel taas muutuda (ikka juhtub) ning Sina ei saa sinna midagi parata.

Disadvantages of employment

Ettevõtlus

Ettevõtlus võib tähendada iseenda tööandjaks olemist (kas vabakutselise või töövõtulepinguga) või oma äri rajamist (kus lõpuks on Sul ka alluvad). Kõlab hästi ja võibki olla suurepärane, kuid on väga tähtis mõista ettevõtlusege seotud reaalsust, eriti kuna seda kiputakse ilustama ja isegi ülistama.

Ettevõtjad on tavaliselt tõelised Hunt Kriimsilmad ning peavad suutma üksi hakkama saada kõigega, mis ettevõtlusega seotud. Kindlate oskustega ettevõtjal on tõenäoliselt ka olemas tutvused, mille abil oma äri üles ehitada ja edendada.

Ettevõtluse plussid:

Iseseisvus

Ettevõtjal on vabadus ehitada oma äri üles täiesti nullist ning nad on kõikide otsuste peremehed. Nad ei pea kellelegi aru andma ning võivad valida, kuidas, kus ja millal nad töötavad. Samuti võivad nad kujundada oma ettevõtte kultuuri ning otsustavad, keda palgata. Nad valivad ise oma meeskonna.

Paindlikkus

Iseseisvusega kaasneb ka suurem paindlikkus. Ettevõtja saab valida oma töögraafiku ja töötunnid. Üldiselt tähendab see esialgu 80-tunniseid töönädalaid (kui kellelegi meeldib nii palju töötada, võib ta seda ka edaspidi teha), kuid õigete vahendite, tutvuste ja delegeerimisoskuse abil on nende tööaeg paindlikum. Ühes ettevõtte eduga kasvab ka ettevõtja graafiku paindlikkus.

Võimalus teenida rohkem

Ettevõtja ei pea leppima ühe kindla palgaga ning tema sissetulekul ei ole piirmäära, seetõttu on tal suuremad võimalused teenida rohkem. Nad on oma ettevõtte omanikud ja neile läheb ka suurem osa kasumist. Sõltuvalt äri edust ja nõudlusest toote või teenuse järele on ettevõtjal võimalus teenida just nii palju, kui ta soovib, mis võib tulevikus väga kasulikuks osutuda.

Vaheldusrikas töö

Ettevõtjana ei ole Sinu töövaldkond kunagi piiratud. Sa võid proovida erinevaid rolle ning osaleda kõiges (turunduses, personalitöös, arenduses, jne). Sa oled oma saatuse sepp ja võid äri edendamise nimel sõlmida lõputult uusi tutvusi. Kui Sul tekib mõni uus idee, võid selle kohe käiku lasta.

Karjääri- ja enesearendus

Ettevõtjana pead suutma kiirelt õppida ning tihti ka käed kohe külge lööma. Iga otsus, iga õnnestumine, iga viga on otseselt seotud Sinu äri eduga. Kõik on Sinu enda kätes – saad valida endale sobivad arengusuunad ega pea ootama ülemuste heakskiitu. Sa võid olla juht ja muuta kogu oma valdkonda – sellega kaasneb võimalus õppida, suhelda ja kasvada.

Advantages of entrepreneurship

Ettevõtluse miinused:

Töö-eralu tasakaal

EHK ülekoormatus. Ettevõtjana investeerid oma ettevõttesse tohutul hulgal aega – ilmselt seisavad ees aastad pikki tööpäevi. Samuti pole Sulle lepinguga ette nähtud palgalist puhkust, seega (firma omanikuna) võib olla väga raske leida aega tööst eemal, mis tekitab palju stressi. Tööd on kindlasti palju, kuid ära unusta puhata, muidu põled kiirelt läbi.

Risk ja investeering

Ettevõtte alustamine on väga riskantne ning paljudel see ei õnnestugi. Me ei pea silmas vaid rahalisi, vaid ka juriidilisi riske ja kohustusi, mis ettevõtte loomisega seotud on. Ettevõtjaks olemine nõuab tavaliselt suuri investeeringuid ning garantii, et saad selle kunagi tagasi, on väike (äri ei pruugi õnnestuda). Lisaks sellele, et pead (tavaliselt) investeerima palju iseenda raha, pead leidma teisi investoreid. Algkapitali kokku saamiseks peavad sihid väga selged olema ning äriplaan usaldusväärne.

Üksindus

Ettevõtja elu on väga üksik, eriti alguses. Kõik otsused on Sinu teha ning kogu stress ja pinge Sinu õlul. Sul pole kolleege, kellega ideid vahetada ja kogu Su ettevõtte tulevik on Sinu kätes. Pikad töötunnid sunnivad ohverdama igasugust suhtlusele ja teiste inimestega koos olemisele ettenähtud aega, seega võib ettevõtja elu olla äärmiselt üksildane.

Vastutus

Hunt Kriimsilma elu võib tunduda ihaldusväärne, kuid see ei tähenda vaid lahedate turundusideede genereerimist. Pead hoolitsema kõigi äriga seotud aspektide eest (vähemalt kuni Sul pole raha ja vahendeid teiste palkamiseks). Alustuseks tähendab see juriidiliste paberite kordaajamist ettevõtte loomiseks ja registreerimiseks ning hõlmab haldamist, raamatupidamist, maksudega toimetamist, ja nii edasi. Kulisside taga on ettevõtlus suur vastutus ja hõlmab ohtralt argiseid töid, ega ole kaugeltki mitte vaid ümber maailma reisimine ja TED Talk-idel esinemine.

Rahaline ebakindlus

Ettevõtjal ei ole kindlat sissetulekut. Esimestel aastatel võib enamus teenitud rahast otsejoones tagasi ettevõttesse minna ning Sa ei näegi oma kontol ühtegi normaalset palgasummat. Sinu sissetulek sõltub täielikult ettevõtte edust ja kasvust – isegi, kui ettevõte kasvab, võib seda teinekord tabada langus ja see mõjutab Sinu sissetulekut.

Disadvantages of entrepreneurship

Mis on siis Sinu jaoks õige?

See sõltub Sinu isiksusest, mõttelaadist ja prioriteetidest. Kuid kindlasti pole ühed oskused rangelt ette nähtud vaid üheks ja teised teiseks. Ettevõtja olemist on võimalik õppida – jälgi edukaid ettevõtjaid ja kohanda nende võtmeomadused endale. Digitaalajastul on isiklike ja tööalaste oskuste arendamine väga lihtne. Uuri asja ja räägi inimestega kummaltki poolelt, et kaaluda mõlemaid võimalusi (pea meeles, et tihti on rohi ka teisel pool rohelisem).

Kas oled ettevõtja või palgatööline? Mis on Sinu kogemuse põhjal kummagi plussid ja miinused? Anna meile sellest kommentaarides teada.