Euroopa, Amazon ja kogu maailmamajandus olid juulis tule all

Finantsnipid

Euroopat kimbutanud kuumalaine ei jätnud mõjutamata ka majandust. Prantsusmaad juulis tabanud rekordiline kuumus kärbib arvatavasti riigi suurimat eksporti, veinitööstust, koguni 13%. Halvimal juhul saab olema tegemist viimase viie aasta kehvima veiniaastaga.

See pole veel kõik. Kui temperatuur tõuseb nii kõrgele väheneb uuringute järgi oluliselt ka töötajate produktiivsus:

Global economy heat

“Inimesed töötavad vähem, kui neil on palav. Isegi, kui nad tööle kohale tulevad, ei ole nad seal nii produktiivsed, kui infrastruktuur ei toimi,” ütles Bob Ward, Granthami kliima- ja keskkonnauuringute instituudi poliitika- ja kommunikatsioonijuht.

Suurtes linnades, nagu London, on see efekt kahekordne, sest tsemendist hooned ja teed imavad kuumust endasse ning kütavad õhku veelgi, selgitas Ward. Infrastruktuuridelt tagasipeegelduv päike põhjustab keemilist reaktsooni, mis teeb õhureostuse hullemaks ning on hingamisraskustega inimeste jaoks lausa ohtlik.”


Amazon on Euroopa seaduseloojate tule all. Väidetavalt kasutab suur tehnoloogiaettevõte kolmandate osapoolte müüdud andmeid ebaausal viisil. Euroopa Komisjon on alustanud Amazoni suhtes ametlikku konkurentsiõiguste rikkumisega seotud uurimist, mille käigus vaadatakse üle ettevõtte kokkulepped müüjatega ning ka strateegia, mille järgi Amazon neid oma kodulehele valib.

Ühes teates rõhutab Euroopa Komisjoni volinik Margrethe Vestager vajadust õiglase konkurentsi järele kogu e-kaubanduse turul:

Amazon

“Euroopa tarbijad ostavad üha enam veebis. E-kaubandus on jaemüügi konkurentsi ergutanud ning laiendanud valikut ja pakkunud paremaid hindu. Suured veebiplatvormid ei tohi neid eeliseid ebaausa konkurentsi tõttu ära kaotada. Just sellepärast olen otsustanud kontrollida Amazoni äritegevust ning kaksikrolli kauplemiskoha ja jaemüüjana ning hinnata ettevõtte tegevuse vastavust ELi konkurentsinõuetele.”

Amazoni jaoks pole see hea märk, kuna nad on samal põhjusel uurimise all ka USA-s. USA Justiitsministeeriumi sõnul vaadeldakse Amazoni, kuna ettevõtte on omandanud turul nii suure võimupositsiooni, et konkurents on vähenenud.


Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) vähendas taas maailmamajanduse kasvuennustusi. Uus ennustatav määr on 3,2%, ehk 0,1% vähem kui aprillis ning 0,3% madalam kui ennustus 2019. aasta alguses.

East and South America

“Ennustusi mõjutavad riskid on peamiselt pigem negatiivsed,” ütles IMF. “Sealhulgas kaubanduse ja tehnoloogiaga seotud pinged, mis mõjuvad halvasti turuhoiakutele ja vähendavad investeeringuid; investorid väldivad jätkuvalt riske ning see toob pärast aastatepikkuseid madalaid intressimääru nähtavale majanduse õrnad kohad.”

“Kasvava deflatsioonisurve tõttu, mis suurendab raskusi laenukohustuste täitmisega, püüab rahanduspoliitika valdkond hetkel leida lahendusi langustele ning negatiivseid šokke on tavalisest rohkem,” lisas fond.

Pärast uudise avaldamist hoiatas IMF Ameerika Ühendriike ka 2020. aasta eest, mida võivad ohustada jätkuvad kaubanduspinged suurte ülemaailmsete partneritega. Ülemaailmse majanduskasvu muutus peaks siiski võrreldes varasemate ennustustega jääma 0,1% piiresse tänu tõusvatele majandustele Lähis-Idas ja Lõuna-Ameerikas.


Tehnoloogiaettevõtete teise kvartali numbrid tekitasid juulis segadust. Alphabet, Google’i emaettevõte, teenis üle ootuste hästi ning ostis ka 25 miljardi dollari väärtuses aktsiaid tagasi.

YouTube on endiselt üks ettevõtte tugevamaid harusid:

Google

“YouTube oli taas suuruselt teine suurim panustaja käibe kasvu ja oleme hetkeolukorraga väga rahul,” lausus Porat.

Porat selgitas oma kommentaari ja ütles, et YouTube’i klikkide vähenemine, mis aeglustas ka üldist käibe kasvu, ei olnud tingitud nõuetega mittesobiva sisu eemaldamisest.

“Nõuete täitmine ei olnud klikkide ja klikihindade kasvuga seotud,” ütles Porat YouTube’i teemal.

Segadust tekitasid Amazoni majandusnumbrid ning investorid on ebakindlad. Müük tõusis 20% ja oli 63,4 miljardit dollarit, kuid kasum vähenes. Aktsiahind oli 5,22 dollarit, mitte 5,57, nagu analüütikud ennustasid.

Viimased ei olnud väga õnnelikud ka teenitud kasumi üle, kuigi Jeff Bezos on positiivne ja usub ettevõtte ärimudelisse:

“Teise kvartali tulemusi mõjutas negatiivselt marginaali vähenemine Põhja-Ameerikas, mis on seotud investeeringutega ühe-päeva-tarnesse Prime’i klientidele, mis meie jaoks on väike kaotus suurema võidu nimel,” ütles Moody’ Amazoni analüütik Charlie O’Shea kommentaaris e-kirja teel.

Jeff Bezose sõnul on see muutus saanud väga positiivset tagasisidet ning kiirendanud müügikasvu.

“Tasuta tarnet ühe päevaga võimaldatakse Prime’i klientidele rohkem kui 10 miljoni toote puhul ning see on alles algus,” ütles Bezos oma kommentaaris.