Finantstehnoloogia ja finantsteenused – mis neil vahet on?

Finantsnipid

Kui Sa ei tea, pole hullu. Mõlemast räägitakse viimasel ajal palju ning neid kahte on väga lihtne segamini ajada. Kui tahad teada, mis neil kahel täpselt vahet on, siis see lugu on Sulle.

Finantsteenused

Finantsteenused ei ole tegelikult uus termin. See võib viidata pankadele, kindlustusettevõtetele, väärtpaberi vahendajatele ja teistele sarnastele ettevõtetele.

Iseenesest ei tähendagi see midagi muud, kui seda, et ettevõte osutab inimestele või ettevõtetele finantsteenuseid. See pole aga sama, mis …

Finantsteenused
Pangad pole meie maailmas midagi uut.

… finantstehnoloogia

See on midagi muud.

Finantstehnoloogia hõlmab lisaks teenustele ka tooteid.

See valdkond on võrreldes finantsteenustega väga uus. Kuigi ka finantsteenused on alati kasutanud tehnoloogiat, võeti finantstehnoloogia termin kasutusele siis, kui tehnoloogia kogu valdkonda oluliselt muutma asus. Ehk kui tehnoloogia roll ettevõtetes muutus nii oluliseks, et protsessid hakkasid toimuma teistmoodi.

Finantstehnoloogia on finantsteenuste maailma, kus peamiselt tegutsesid traditsioonilised pangad ja vanakooli ettevõtted, väga palju muutnud.

Finantstehnoloogia ja -teenuste vahe

Finantstehnoloogia ja -teenused on erinevad mõisted, kuid lisaks sellele eristab neid kahte veel nii mõndagi:

  • Finantstehnoloogia on kaasaegne, uus, revolutsiooniline. Üks tavaline pank ei ole kindlasti finantstehnoloogiline ettevõte
  • Finantstehnoloogilised ettevõtted on tihti suunatud inimestele, kellel varem on teatud teenustele, näiteks traditsioonilistele pankadele, olnud juurdepääs piiratud, seega on nad kaasavamad
  • Enamik finantstehnoloogilisi ettevõtteid on ka digitaalsed, veebipõhised ning pakuvad teenuseid ja tooteid inimestele kõikjal, kas mobiili või muude seadmete kaudu. See on täiesti erinev füüsilistest pankadest, kus peab seisma järjekorras ning konto avamist 30 minutit ootama.
  • Finantstehnoloogiaettevõtted ei keskendu füüsilistele asukohtadele ning seetõttu on neil ka rohkem raha arengu- ja uurimistegevuse jaoks, samuti võimaldab see pakkuda soodsamat teenust tarbijale
Finantsäri muutub kiirelt
Finantsäri muutub kiirelt

Hall ala

Kuigi pangad ja teised traditsioonilised institutsioonid hakkasid muutuma hiljem, ei ole nad siiski päris maha jäänud. Vastupidi, nad peavad uuendustega sammu ning hoiavad kätt osavalt pulsil.

Mitmetes vanakooli pankades on sisse seatud osakonnad, mis sarnanevad paljus finanstehnoloogilistele ettevõtetele. Nende eesmärk on arendada uusi, kaasaegseid tooteid, suurendada ulatust, kohandada vanu pangateenuseid digiajastule, luua uuenduslikke lahendusi, jne. Pole ka ebatavaline, et traditsioonilised asutused ostavad tõusvaid fintech-ettevõtteid üle või palkavad eduka idufirma töötajaid endale sooviga sel moel oma senist mõjuvõimu säilitada.

Lõppkokkuvõttes võivad, vähemalt teoorias, finantsteenused sisaldada finantstehnoloogiat ja vastupidi. Asjad pole nii must-valged, kuid sellegipoolest on üldine idee asja taga erinev.

Finantstehnoloogia tulevik

Finantstehnoloogiline revolutsioon on kohal. Tehnoloogia muudab finantsmaailma, alustades pangandusest ja lõpetades maksetega. Tänu uutele lahendustele, nagu tehisintellekt, API, plokiahel ja muu taoline, on nende teenused soodsamad ja tõhusamad.

Vaatamata sellele, et tegemist on suhteliselt uue ideega, on maailm juba praegu väga palju muutunud ning see võib mõjutada Sinu finantstulevikku:

  • Mittepangandusettevõtted tahavad samuti kampa. Suured tehnikaettevõtted töötavad selle nimel, et ampsata osa finantsteenuste ja -toodete turust endale. Pole sugugi võimatu, et Apple’ist või Google’ist saab tulevikus võimas finantstegija.
  • Pangad pangatutele. World Banki hinnangul on maailmas umbes kaks miljradit pangatut inimest. Finantstehnoloogia ettevõtted on sihikule võtnud just sellised kliendid.
  • Tere tulemast, alternatiivsed pangad. See on täiesti uus pankade tüüp, kus puuduvad tavapärased kontorid ning kuna nende kulud on lõpptarbija jaoks oluliselt madalamad, muudavad nad tõenäoliselt kogu pangandusmaaima. Sellised pangad on näiteks N26 ja Revolut. Tulevikus võib need veelgi juurde tekkida ja samas võivad olemasolevad kasvada ka üleilmseteks.
Finantstehnoloogia kasutab tehnika võimu enda heaks.
Finantstehnoloogia kasutab tehnika võimu enda heaks.
  • Avatud pangandus. Pangad koguvad andmeid, mida jagavad kolmandate osapooltega oma klientide heaks. Näiteks rakendustes, mis aitavad Sul pangaandmete põhjal eelarvet koostada, ja nii edasi.
  • Automatiseerimine. Kõik algas automaatsest arvete tasumisest ning on nüüdseks kasvanud automaatsete finantsteenuste kogumiks, mille abil on lihtsam kui kunagi varem oma rahaasju korraldada, saada häid nõuandeid ja parimaid pakkumisi, järgida säästuplaani, jne.

Finantstehnoloogiliste ettevõtete kasv viib kogu tööstus uuele tasandile. Finantsteenuseid ja -tooteid hakkab tarbijatele ja äridele pakkuma üha rohkem ettevõtteid ning konkurents läheb oluliselt tihedamaks. See tõstab kindlasti teenuste kvaliteeti, toetab uuendusi ning muudab kogu valdkonna soodsamaks. Finantstehnoloogia tulevik on tõesti põnev!