Fintech revolutsioon – mis see on ja miks see sulle korda peaks minema?

Finantsnipid

Võib-olla oled sa kuulnud sellist terminit nagu “Fintech”, mida varem kasutati ettevõtete kirjeldamiseks, aga mis on viimase aastakümne jooksul esile kerkinud, kirjeldamaks uusi finantstehnoloogia valdkonda kuuluvaid start-up ettevõtteid, mis pakuvad uuenduslikke ja alternatiivseid lahendusi klientidele üle maailma. Paljud fintech’id tekkisid pärast ülemaailmset rahanduskriisi 2008. aastal, kui suurpangad sattusid halba valgusesse. Mõned nägid selles suurepärast võimalust pakkuda tooteid ja teenuseid inimestele, kes olid kaotanud usalduse oma kohaliku panga vastu (ja seda õigustatult), andes klientidele rohkem kontrolli ja läbipaistvust, kui neil kunagi varem olnud oli.

Bondora Fintech revolution

Alates 2008. aastast on fintech’i revolutsioon lumepallina veerema hakanud ja nüüd näeme teenustevalikus põnevaid arenguid, sh P2P, ülemaailmsed pangakontod, valuutavahetus, ülemaailmne valuuta, makseteenused ja ühisrahastus, kui nimetada vaid väheseid. Juhuks, kui te olete oma pangaga siiani parimad sõbrad, koostasime nimekirja viie põhjusega, miks sa võiksid selles osas ümber mõelda.

Tehnoloogia

Pangad on rajatud aastakümneid vanadele süsteemidele ja siinkohal me ei liialda. Mõne sinu koduriigi suurima jaepanga tehnilised alustalad ehitati algselt üles 80ndate lõpus ja 90ndatel. Pärast seda algusaega on aga tehnoloogia väga kiiresti arenenud ja areneb praegu veelgi kiiremini. Sellele vastukaaluks on pangad valinud kõige kuluefektiivsema viisi ja lisanud olemasolevatele süsteemidele veel kihte, selmet visata välja iganenud kraam ja alustada värskelt uue tehnoloogiaga. Sisuliselt tähendab see seda, et nende pakkumiste põhialused tänapäeval on endiselt juurdunud eelmisest sajandist pärit süsteemiarhitektuuris koos sellega kaasnevate piirangutega.

Kõike seda arvestades ei jõua nad sammu pidada uusimate tehnoloogiauuendustega ja neid ei saa muudatuste juurutamise kiiruselt kuidagi paigutada fintech’idega samale pulgale. Klientide jaoks tähendab see lõppkokkuvõttes aga aeglasemat ja ebamugavamat teenindust.

finance technology

Klienditeenindus

Tavaliselt pakutakse sulle personaalsemat teenindust mõnes väikses kodulinna eraettevõttes, kuna sealsed töötajad hoolivad sinust ja sinu rahulolekust. Nagu nemad, püüavad ka fintech’id luua alguses kliendibaasi ja tahavad kogu maailmale rääkida oma unikaalsest teenusest, mida nad pakuvad. See on vanakooli teenindus uue kooli tehnoloogiaga. Lõppude lõpuks on ju nii, et kui esialgset kliendigruppi ettevõte ei vaimusta ja kui kogetud teenindus pole suurepärane, siis nad ei soovita seda sõpradele.

Mitu korda oled sa valinud mõne panga nende silmapaistva teeninduse tõttu või sõbra siira soovituse peale? Me kaldume arvama, et sinu valiku põhjus oli pigem see, et alternatiivseid valikuid oli lihtsalt vähe.

Customer service

Kohanemisvõimeline

Me liigume välgukiirusel, mis tähendab seda, et kui me saame oma klientidelt tagasisidet, kus nad ütlevad, et neile ei meeldi meie toote mingid aspektid või et me võiksime nende kogemust paremaks muuta, siis me võtame kohe midagi ette! Meil ei ole suurettevõtte aeglast käsuahelat, millest läbi navigeerida, et midagi tehtud saaks. Selle asemel tulevad parimad talendid, kes tavaliselt olid edukad pankades, nüüd fintech’idesse, et töötada sellises kultuuris, kus inimesed tahavad oma alal maailma muuta, ja kus neil see ka õnnestub. Need on inimesed, kes aitavad fintech’idel muutuda tõeliselt kohanemisvõimeliseks, tuues kaasa oma teadmised ja omades vabadust viia muudatused kiiresti ellu.

Adaptable

Uuenduslik

Tüüpiline töökeskkond tehnoloogiaettevõtetes ja alternatiivsetes finants-start-up’ides on avatud kontor, mis tähendab, et arendajad, klienditugi, turundus, müük, andmespetsialistid ja raamatupidajad istuvad kõik üksteisest enam-vähem käepikkuse kaugusel. Seal ei ole mingeid kabiine või uhkeid kontoriruume üksiktöötajatele. Sellist tüüpi töökeskkond on viljakas pind selleks, et jagada, täiustada ja rakendada ideid, mis tulevad ettevõtte kõikidest lülidest, mitte ainult tootearendusmeeskonnalt (nagu on pankades tüüpiline), kes suhtleb harva reaalse kliendiga.

innovation

Soodsam

Üldiselt on fintech’ides palju vähem tööjõudu kui pankades. Korporatiivses pangandusmaailmas valitseva bürokraatia tulemusel luuakse hulgaliselt töökohti sisemiste eesmärkide tarbeks, aga lõppkliendid ei saa sellest tegelikult mingisugust kasu. Selle tulemusel raisatakse ressursse valedes kohtades, mida alternatiivselt võiks kulutada kliendikogemuse parandamiseks. Selline bürokraatia viib arenduste või ülesanneteni (mida ei toeta ükski konkreetne uurimus või statistika), mis võtavad prioriteedid ära tõeliselt tähtsatelt asjadelt.

Me ei väida tingimata, et see käib kõikide fintech’ide või kõikide pankade kohta, aga see on üldistus, mida enamik meist kindlasti toetab.