Go & Grow’ 2021. aasta 2. kvartali ülevaade: võimaluste tee

Bondora uudised

Go & Grow on olnud Bondora kõige populaarsem investeerimistoode juba kolm aastat ehk oma sünnist saadik. Turule tuli toode 2018. aastal ning nüüdseks investeerib selle kaudu juba üle 136 000 õnneliku investori. Populaarsuse põhjus on selge – inimesed otsivad oma raha kasvatamiseks võimalust, mis oleks lihtne, soodne ja muretu. Just seda Go & Grow pakub.

Igas kvartalis anname investoritele põhjaliku ülevaate Go & Grow’ edu pandist ehk selle investeerimisportfelli jagunemisest. Täna vaatame lähemalt Go & Grow’ teise kvartali portfelli.

Krediidireitingud

Erinevad krediidireitingud on hajutatud investeerimisportfelli olulisim lüli. Go & Grow’s on investeeringud jagunenud kõigi kaheksa laenukategooria vahel AA-st HR-ni.

Go & Grow' portfelli ülevaade, september 2021
Go & Grow’ portfelli ülevaade, september 2021

Suurim osa ehk 24,8% Go & Grow’ portfellist kuulub D-reitinguga laenudele. Esimeses kvartalis oli kõige rohkem E-reitinguga laene. Muutus D-reitinguga laenude kasuks (5,9% rohkem kui möödunud kvartalis) on peamiselt seotud Soomes väljastatud laenude eksponentsiaale kasvuga. (Kõik Soomes väljastatud laenud on hetkel D-reitinguga.)

Teisel kohal on E-reitinguga laenud, mille osakaal on 20,5% ning kolmandal kohal F-reitinguga laenud 18,1%-ga.

HR-, A- ja AA-reitinguga laene on endiselt Go & Grow’ portfellis vähem ning kõige vähem viimast neist.

Laene väljastavad riigid

Üldiselt on 2021. aastal laenude väljastamine kasvanud ning teine kvartal polnud erand. Võrreldes viimase sarnase ülevaatega on väljastatud laenude summa tõusnud 3 860 557 eurot. See tähendab, et kasv on kvartalis olnud pea 50%!

Eesti laenusid oli võrreldes möödunud kvartaliga 3% rohkem ning neile kuulub nüüd 56% kõigist laenudest. Soome laenude osakaal on alates 2020. aasta novembrist, mil neid taas väljastama hakati, ilusti kasvanud ning moodustab 35% portfellist.

Hispaanias mõnda aega laene ei väljastatud ning neid on seetõttu portfellis kõige vähem. Rõõmuga teatame aga, et alates 2021. aasta 15. septembrist on Hispaania laenud tagasi. Ootamine on olnud pikk ning oleme kannatlikkuse eest väga tänulikud. Laenude maht kasvab samm-sammult, aga tulevatel kuudel näeb Hispaania laene kindlasti üha rohkem.

Go & Grow' portfelli jagunemine riigiti, september 2021
Go & Grow’ portfelli jagunemine riigiti, september 2021

Reiting ja riik

Allpool on näha kõik (mitte ainult Go & Grow) 2021. aasta augustis väljastatud Bondora laenud. Kui võrdleme seda teiste artikli juures toodud joonistega, näeme, et Go & Grow’ portfelli jagunemine peegeldab ka Bondora üldisi tendentse. Sellest võid lähemalt lugeda meie regulaarsetest blogipostitustest.

Kõik Bondoras väljastatud laenud reitingu ja riigi järgi, august 2021 (kokku 11 584 049 €)
Kõik Bondoras väljastatud laenud reitingu ja riigi järgi, august 2021 (kokku 11 584 049 €)

Investeerimiseesmärgid

Go & Grow’ kontot luues saavad investorid valida hoiuse eesmärgi. Valitud investeerimiseesmärk ei mõjuta tootlust, kuid huvitav on näha, mille jaoks inimesed raha koguvad. Selgelt suurim enamus valib Lisasissetuleku (58%), kuid see on ka vaikimisi valik, seega ei peegelda ilmselt täit tõtt.

Teises kvartalis olid teisel ja kolmandal kohal Pension (11,7%) ja Mustad päevad (11,5%), kusjuures viimase osakaal tõusis 0,3%. On tõenäoline, et pandeemia on pannud inimesed mõtlema hädaolukordadeks ning ootamatusteks valmistumisele.

Edasi tulevad Suurem ost (9,7%), Reisimine (5,0%) ja Lapsed (4,1%). Kõiki kolme valiti võrreldes esimese kvartaliga pisut rohkem, kuid osakaalud on möödunud kvartalite numbritega väga sarnased.

Go & Grow' investorite eesmärgid, september 2021
Go & Grow’ investorite eesmärgid, september 2021

Miks Go & Grow?

Go & Grow on lihtsaim viis investeerida. Meile meeldib lihtsus ja selgus. Sellepärast oleme ka ise Go & Grow’ fännid. Siin pole midagi keerulist – seda on väga lihtne kasutada ning see on kergeim viis oma raha veebis kasvatada.

Go & Grow’ viis peamist eelist on:

🌱 Tootlus kuni 6,75%* aastas

🌱 Uskumatult lihtne kasutada – sobib algajatele!

🌱 Alustada võib kasvõi 1 €

🌱 Puuduvad aastased haldustasud

🌱 Saad seada eesmärgi ning selle täitumist jälgida

Mis on Go & Grow’ makselimiit ja miks?

Kuna järjest rohkem inimesi soovib Go & Grow’ kaudu investeerida, on oluline kindlustada selle portfelli kvaliteet, mis seda kõike võimaldab. Oma kasvava investorite kogukonna kaitseks tõstame laenude mahtu aegamisi. Sellepärast olemegi pärast põhjalikke arvutusi kehtestanud hetkel 400-eurose sissemakse limiidi kuus.

Nii saame hoida platvormi töös, kuid samas mõtleme juba ka tulevikule. Olenemata sellest, kas oled Bondoras uus või investeerinud meie kaudu juba aastaid – selle muutuse abil on kõigil võrdne võimalus oma raha kasvatada

Iga Bondoras tehtud otsus põhineb andmetel. Meie eesmärk pole vaid eksponentsiaalne kasv, vaid jätkusuutlikkus ning oma investorite huvide kaitsmine. Seepärast oleme laenuportfelli laiendades ettevaatlikud ning ootame, kuni meil on rohkem andmeid selle kohta, millises suunas maailmamajandus järgnevatel kuudel areneb.

Go & Grow’ makselimiitide kohta saad lähemalt lugeda Klienditoe lehel.

Kas aastane tootlus 6,75%* on garanteeritud?

Tootlus ei ole tagatud, kuid keskmine tootlus Bondora platvormil on tunduvalt kõrgem. Arvestades seda ja oma 13-aastast kogemust, usume, et 6,75%* aastane tootlus on võimalik.

Suuremat kui 6,75%* tootlust aastas teenida ei saa. Kõik, mis sellest üle jääb, investeeritakse uuesti, et kindlustada 6,75%* aastast tootlust ka tulevikus, kuigi kindlat garantiid anda ei saa.

Räägime riskidest

Võime uhkusega öelda, et seni oleme oma lubadusi investoritele täitnud, kuid peame siiski oluliseks ka teadlikkust riskidest.

1. Tootlus langeb alla 6,75%* aastas

Kuigi tootlus ei ole tagatud, on üks Go & Grow’ peamistest plussidest kõrge 6,75%* aastane tootlus. Vaadates netotootlusi Bondora algusaegadest peale, pakub 6,75%* aastase tootluse määr parajat puhvrit. Go & Grow peegeldab laenude üldist väljastamist Bondoras, ehk portfelli kuulub laene erinevatest reitingukategooriatest ja riikidest. Laenude väljastamine toimub kõige uuema krediidianalüüsi meetodi abil, mille oleme ise välja töötanud ning terve kümnendi seda arendanud.

Seetõttu on Go & Grow’ portfelli investeerimisprojekti tegelik sisemine tulusus (IRR) tunduvalt kõrgem kui 6,75%* aastas. Kui laenud teenivad suuremat tootlust, suunatakse ülejäänu reservi ning reinvesteeritakse riskide vähendamiseks. Bondora ei kasuta neid reserve millekski muuks. See annab meile statistilise kindluse, et 6,75%* aastane tootlus on ka lähitulevikus võimalik. Sellegipoolest tasub meeles pidada, et eelmiste perioodide tootlus ei ole garantii järgmiste perioodide tootluseks.

Üks, mis võib 6,75%* aastase tootluse tagamist mõjutada, on investorite investeeringute suurus. Näiteks lisatakse Go & Grow’ kontodele rohkem raha, kui meie suudame välja laenata. Sellisel juhul jääb osa portfellist seisma (investeeringud ei teeni tootlust). Äärmisel juhul võime loobuda uute investorite vastuvõtmisest täielikult ning luua ootenimekirja. Meie eesmärk on aga pakkuda kõigile võimalust investeerida. Seepärast eelistame sissemakselimiidi seadmist, nagu olemegi praegu teinud Go & Grow’ puhul.

2. Likviidsus

Go & Grow’ eesmärk on alati olnud pakkuda investoritele kiiret likviidsust. Analüüsisime Bondora investorite tehingute rahavoogude andmeid pea kümme aastat – raha sissevoolu, väljavoolu ja üldist rahavoogude liikumist portfellides. Tahtsime pakkuda investoritele võimalust raha oma Go & Grow’ kontolt alati välja võtta.

Lisaks uurisime rahavoogude andmeid erinevates pankades ja investeerimisfondides, täpsemalt tagastamiste ja väljamaksete rahavoogusid ülemaailmse majanduskriisi ajal aastatel 2007-2008. See info koos meie kogutud andmetega on aidanud likviidsusriske vähendada.

Juhul, kui Bondora ei suuda kõiki väljamakseid Go & Grow’ kontodelt teostada, on kaks võimalust (vastavalt sellele, kumb enne juhtub). Allpool on ära toodud lihtsustatud ja kokkuvõtlik ülevaade, tervet ja täpsemat kirjeldust saab lugeda  Go & Grow’ Kasutustingimuste peatükist 7.6.

Väljamakse investorile teostatakse täies mahus, kui Go & Grow’ portfelli tekib tootluste ja sissemaksete kaudu piisavalt raha.

Väljamakse investorile teostatakse osade kaupa, vastavalt sellele, kuidas kontole raha juurde tekib – väljamakseid teostatakse kõigil äripäevadel, kuni see on täies mahus välja makstud.

Kui tahad Go & Grow’ kohta lähemalt teada, klõpsa siia.