Go & Grow’ portfelli jagunemine: juuli 2019

Bondora uudised

Möödunud aasta uudistoode Go & Grow on nüüdseks üks kogu Euroopa lemmikumaid investeerimisviise.

Bondora krediidihindamise mudelit analüüsiti ja arendati rohkem kui kümme aastat, enne kui tulime turule Go & Grow’ tootega, mis on avanud investeerimismaailma uksed kõigile. Enamik inimesi on arvamusel, et investeerimiseks peab mõistma keerulisi finantstööriistu ning omama eelnevat kogemust. Go & Grow’ga on investeerimine lihtsam kui kunagi varem ja igaühel on võimalus haarata kontroll oma finantstuleviku üle enda kätte.

Selles postituses räägime Go & Grow’d puudutavatest numbritest ja riskidest ning vaatame lähemalt Go & Grow’ portfelli jagunemist.

3 olulist fakti

  1. Turule tulek – juuni 2018
  2. Go & Grow’ kontosid kokku – 31 000+
  3. Laenusid Go & Grow’ portfellis – 80 000+

Kas 6,75%* tootlus on garanteeritud?

Tootlus ei ole garanteeritud, kuid keskmine netotootlus Bondora platvormil on sellest palju kõrgem. Arvestades seda ja meie 10-aastast kogemust, oleme kindlad, et 6,75%* tootlus koos kiire likviidsuse eelisega on meie investorite jaoks saavutatav.

Netotootlus on piiratud 6,75%* juures – kõik tulud, mis ületavad selle protsendi, reinvesteeritakse ja pannakse reservi, et kindlustada 6,75%* suurust tootlust ka edaspidi, hoolimata garantii puudumisest.

Kuidas on lood maksudega?  

Sul tuleb maksta tulumaksu vaid siis, kui Sinu väljamakse summa ületab sissemakse summa. Näiteks, kui kannad oma kontole 1000 €, siis kuni 1000 € suurust väljamakset arvestatakse kui põhiosa väljamakset, ülejäänu on teenitud tulu.

Kõiki sissemakseid Go & Grow’ kasvukontole loetakse ühtseks investeeringuks vaatamata sellele, et vahendeid kasutatakse üksiknõuete omandamiseks.

See ei sõltu ka sissemaksete ajast ega suurusest. Kahtluse korral palun konsulteeri lisainfo saamiseks kvalifitseeritud maksunõustajaga.

Kümme peamist eelist:

          1. Aastane tootlus 6,75%*

          2. Kiirem likviidsus

          3. Madalam risk

          4. Alustada võid kasvõi 1 €

          5. Puudub aastane haldustasu

          6. Maksutõhus

          7. Lihtne kasutada – sobib algajatele

          8. Võimalus luua mitu kontot

          9. Jaga Go & Grow’ kasvukontot inimestega, keda usaldad

          10. Sea eesmärk ja teavitame Sind edusammudest

Kas Go & Grow’ kontoga on seotud mingeid kulusid?

Raha väljavõtmise 1 € tehingutasu sõltumata konto väärtusest. Selle rahaga toetame Bondora platvormi tööd.

Mis Go & Grow’st edasi saab?

Kavatseme sel aastal turule tulla Go & Grow’ beetaversiooni mobiiliäpiga. Esialgu vaid valitud investoritele. Sellest räägime õige pea järgnevatel kuudel.

Kuidas Go & Grow töötab?

Kui oled meie blogipostitusi lugenud, tead, kui oluliseks peame mitmekülgset investeerimisportfelli. Go & Grow investeerib kõigi kaheksa laenureitinguga, AA-HR, laenudesse. Kõige vähem investeerib ta AA-, seejärel A- ja HR-reitinguga laenudesse.

Go and Grow portfolio - July 2019

Joonis 1a. Go & Grow’ laenuportfelli ülevaade (ümardatud), juuli 2019
Go and Grow portfolio - January 2019

Joonis 1b. Go & Grow’ laenuportfelli ülevaade (ümardatud), jaanuar 2019

Enim investeerib Go & Grow F-reitinguga (45%), seejärel E (16%), D (15%) ja C (11%) kategooria laenudesse. Go & Grow’ portfelli mahub rohkem kui 80 000 laenu, mis on jaotatud nii mitmekülgselt, nagu see varem oli võimalik vaid Portfellihalduri ja Portfolio Pro (või API) kaudu.

Võrreldes jaanuariga oli F-reitinguga laenude protsent portfellis 8% kõrgem. Miks? Sest seoses rohke laenude väljastamisega Soomes ja uute klientide pealekasvuga, oleme otsustanud võtta konservatiivsema lähenemise ning määrata F-reitingut rohkematele laenajatele. See ei tähenda, et selle kategooria laenud oleksid riskantsemad, kuid vastava reitingu määramine nendele laenudele aitab hoida krediidimudeli kvaliteeti ka siis, kui olemasolevatel turgudel jätkuvalt kasvame.

EUR distribution - Expended

Joonis 2a. Go & Grow’ portfelli ülevaade (laiendatud), juuli 2019
Euro distribution - expended

Joonis 2b. Go & Grow’ portfelli ülevaade (laiendatud), jaanuar 2019

Suurim osa portfellist kuulub Soomele – 52%, kuid Eesti 41% on tal tihedalt kannul. Hispaania laenude osakaal on selgelt väiksem ja moodustab vaid 7% portfellist. Võrreldes jaanuariga on Hispaania osakaal 3% kasvanud. Eeldatavasti järgmise 24 kuu jooksul väljastatakse Hispaanias suurim osa laene.

Go and Grow portfolio distribution - country

Joonis 3a. Go & Grow’ portfelli jagunemine riigiti, juuli 2019
Go and Grow portfolio distribution country - percentage

Joonis 3b. Go & Grow’ portfelli jagunemine riigiti, jaanuar 2019

Allpool (Joonised 4a ja 4b) on näha laenude väljastamine Bondoras 2019. aasta juunis ja 2018. aasta detsembris. Kui võrdleme jooniseid 1a, 2a ja 3a joonisega 4a näeme, et Go & Grow’ portfelli jagunemine peegeldab ka Bondora üldisi tendentse. Selle kohta võib lähemalt lugeda meie igakuistest postitustest siin.

Origination distribution by rating and country

Joonis 4a. Kõik Bondoras väljastatud laenud reitingu ja riigi järgi, juuni 2019 (9 563 345 € eest väljastatud laene)
Origination distribution by rating and country - December 2018

Joonis 4 bb. Kõik Bondoras väljastatud laenud reitingu ja riigi järgi, detsember 2018 (8 448 570 € eest väljastatud laene)

Veel üks huvitav asi, mida jälgida, on miks investorid investeerivad. Enamik teeb seda lisasissetuleku eesmärgil (63%). Tõenäoliselt on see number aga pisut moonutatud, sest see on vaikimisi valik. Populaarsuselt järgmised on Mustad päevad (11%), Vanaduspõlv (10%) ja Suur ost (8,3%).

Investors chosen goal - July 2019

Joonis 5a. Investorite eesmärgid, juuli 2019
Investors chosen goal - January 2019

Joonis 5b. Investorite eesmärgid, jaanuar 2019

Millised on Go & Grow’ga seotud riskid?

Õnneks oleme seni suutnud investoritele antud lubadusi täita (ja allpool nimetatud olukorrad ei ole väga tõenäolised), kuid peame siiski oluliseks rääkida ka võimalikest riskidest.

1)   Netotootlus langeb alla 6,75%

Üks peamisi Go & Grow’ eeliseid on kõrge 6,75%* tootlus aastas. Vaadates netotootlusi Bondora algusaegadest saadik, pakub 6,75% määr parajat puhvrit. Hetkel peegeldab Go & Grow’ portfelli jagunemine üldiseid tendentse Bondoras – sinna kuulub laene erinevatest riskikategooriatest ja riikidest. Laenude väljastamine toimub kõige uuema krediidianalüüsi meetodi abil, mille oleme ise välja töötanud ning juba üle kümne aasta seda arendanud.

Seetõttu on Go & Grow’ portfelli tegelik sisemine tulusus (IRR) tunduvalt kõrgem kui 6,75%. Kui laenud teenivad suuremat tootlust, suunatakse ülejäänu reservi ning reinvesteeritakse riskide vähendamiseks. Bondora ei kasuta neid reserve millekski muuks. See annab meile statistilise kindluse, et suudame 6,75% tootlust vähemalt lähitulevikus tagada.

Kuid 6,75% tootluse tagamise võimekust võib mõjutada investoritelt laekuvate sissemaksete hulk. Näiteks, kui Go & Grow’ investeerimiskontodele lisatakse rohkem raha, kui Bondora suudab laene väljastada, jääb osa rahast portfellile sularahas seisma (ega teeni tootlust). Sellisel juhul võime piirata summat, mida uus investor investeerida saab. Äärmisel juhul võime loobuda uute investorite vastuvõtmisest täielikult ning luua ootenimekirja, nagu seda on teinud Zopa Ühendkuningriigis.

2)   Likviidsus

Enne, kui otsustasime Go & Grow’ investoritele raha kättesaamise tõeliselt lihtsaks ja kiireks teha, analüüsisime Bondora investorite tehingute rahavoogude andmeid pea kümme aastat – raha sissevoolu, väljavoolu ja üldist rahavoogude liikumist portfellides. Tahtsime pakkuda investoritele võimalust raha oma Go & Grow’ kontolt alati välja võtta.

Lisaks uurisime ka rahavoogude andmeid erinevates pankades ja investeerimisfondides, täpsemalt tagastamiste ja väljamaksete rahavoogusid ülemaailmse majanduskriisi ajal aastatel 2007-2008. Selle põhjal arvutasime välja vajaliku puhversumma, mis peab alati olemas olema, et võimaldada investoritele kiiret likviidsust.

Juhul, kui Bondora ei suuda kõiki väljamakseid Go & Grow’ kontodelt teostada, on kaks võimalust (vastavalt sellele, kumb enne juhtub). Allpool on ära toodud lihtsustatud ja kokkuvõtlik ülevaade, tervet ja täpsemat kirjeldust saab lugeda Go & Grow’ Kasutustingimuste peatükis 7.6.

  1. Väljamakse investorile teostatakse täies mahus, kui Go & Grow’ portfellile tekib tootluste ja sissemaksete kaudu piisavalt raha
  2. Väljamakse investorile teostatakse osade kaupa, vastavalt sellele, kuidas kontole raha juurde tekib – väljamakseid teostatakse kõigil äripäevadel, kuni see on täies mahus välja makstud.

Tähtis

Tahame veel kord rõhutada, et ülalmainitud olukorrad on vähetõenäolised, kuid soovime, et kõik Go & Grow’ investorid oleksid riskidest ja vastavatest tegevusplaanidest teadlikud.

Tahad Go & Grow’ kohta rohkem teada? Klõpsa siia.

*Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75%. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri finantsnõustajaga.