Go & Grow’ portfellide jagunemine: detsember 2019

Bondora uudised

Möödunud aastal oli Go & Grow alles uudis, nüüdseks on sellest saanud Euroopa enim armastatud investeerimistoode.

Pärast rohkem kui kümme aastat kestnud krediidianalüüsi ja tööd krediidiskooringumudeli kallal tõime turule Go & Grow, mis avas investeerimismaailma uksed kõigile. Investeerimisest mõeldes arvatakse tihti, et selleks peab tundma keerukaid finantstööriistu ning omama varasemat kogemust. Go & Grow’ga on investeerimine aga lihtsam kui kunagi varem. Nüüd on kõigil võimalus haarata kontroll oma finantstuleviku üle enda kätte.

Järgnevas posituses räägime olulisematest numbritest ja riskidest ning vaatleme Go & Grow’ portfellide jagunemist lähemalt.

3 tähtsat fakti

  1. Esitlemine maailmale – juuni 2018
  2. Go & Grow’ kontosid – 52 000+
  3. Laene kogu Go & Grow’ portfellis – 109 000+

Kas 6,75%* tootlus on tagatud?

Tootlus ei ole tagatud, kuid keskmine tootlus Bondora platvormil on sellest tunduvalt kõrgem. Toetudes kümneaastasele kogemusele oleme kindlad, et suudame investoritele tagada kuni 6,75% tootluse koos kiire likviidsusega.

Netotootluse ülempiir on 6,75%* – kõik ülejäänu reinvesteeritakse selleks, et tagada Sulle see tootlus ka tulevikus, kuigi garantiid anda ei saa.

Kuidas on lood maksudega?  

Makse maksad ainult selle tulu pealt, mis ületab sissemakstud summat. Näiteks, kui oled investeerinud 1000 €, siis kuni 1000 € suurune väljamakse on väljamakse põhiosast, kõik, mis ületab selle summa, on tulu vara võõrandamisest.

Kõiki Go & Grow’ kaudu tehtud makseid võetakse ühe investeeringuna, kuigi vahendeid on kasutatud erinevate nõuete omandamiseks. Seda sõltumata sellest, millal ja millistes summades Sa sissemakseid Go & Grow’ kontole teinud oled. 

Kui kahtled, võta ühendust maksunõustajaga. 

Heidame kiire pilgu Go & Grow’ kümnele parimale omadusele:

  1. Tootlus kuni 6,75%* aastas
  2. Kiire likviidsus
  3. Madalam risk
  4. Alustada võid kasvõi 1 €
  5. Puudub aastane haldustasu
  6. Maksutõhus
  7. Lihtne kasutada – sobib algajatele
  8. Võid avada mitu kontot
  9. Jaga Go & Grow’ kasvukontot inimestega, keda usaldad
  10. Sea eesmärk ja informeerime Sind edusammudes

Kas Go & Grow’ga seondub mingeid kulusid?

Väljamakse eest Go & Grow’ kontolt võtame 1 € tehingutasu sõltumata konto väärtusest. Selle rahaga toetame Bondora platvormi tööd.

Mis on Go & Grow’l järgmisena kavas?

Avalikustasime just valitud kasutajatele Go & Grow’ äpi beetaversiooni ning ootame neilt äpi täiustamiseks tagasisidet. Sellest kuuled lähikuude jooksul kindlasti veel. Praegu aga pane end äpi-huviliste nimekirja ning ole uudistega kursis

Kuidas Go & Grow töötab?

Kui oled meie blogipostitusi lugenud, tead, kui oluliseks peame mitmekülgset investeerimisportfelli. Go & Grow investeerib erinevate laenureitingutega (AA-HR) laenudesse, ning nende osakaal portfellis sõltub sellest, millise riskiastmega laene on väljastatud. Kõige vähem investeeritakse AA-, seejärel A- ja HR-reitinguga laenudesse.

Go and Grow portfolio - Decemeber 2019

Joonis 1a. Go & Grow’ portfelli ülevaade (ümardatud), detsember 2019
Go and Grow portfolio - July 2019

Joonis 1b. Go & Grow’ portfelli ülevaade (ümardatud), juuli 2019

Enim investeerib Go & Grow F-reitinguga (34%), seejärel E (25%), D (16%) ja C (11%) kategooria laenudesse. Go & Grow’ portfelli mahub rohkem kui 109 000 laenu, mis on jaotatud nii mitmekülgselt, nagu see varem oli võimalik vaid Portfellihalduri ja Portfolio Pro, või API kaudu.

Suurim osa investeeringutest kuulub endiselt F- ja E-reitinguga laenudele. Klientide ja väljastatud laenude arvu suurenemise tõttu oleme hetkel konservatiivsemad ning määrame F- ja E-reitinguid klientidele kergema käega. See ei tähenda tingimata, et selle kategooria laenude risk oleks suurem, kuid see võimaldab meil siiski hoida oma krediidiskooringumudeli kvaliteeti ka turgudel kasvamise ajal.

 Joonis 2a. Go & Grow' portfelli ülevaade (laiendatud), detsember 2019

Joonis 2a. Go & Grow’ portfelli ülevaade (laiendatud), detsember 2019
Joonis 2b. Go & Grow' portfelli ülevaade (laiendatud), juuli 2019

Joonis 2b. Go & Grow’ portfelli ülevaade (laiendatud), juuli 2019

Soomele kuulub suurim osa portfellist (47%), kuid Eesti (40%) on tal tihedalt kannul. Hispaania laenude osakaal on oluliselt väiksem – vaid 13%. Võrreldes juuliga on Hispaania laenude osakaal 6% tõusnud. Järgmise 24 kuu jooksul saab Hispaaniast kõigi ootuste kohaselt suurim laenude väljastaja.

Joonis 3a. Go & Grow' portfelli jagunemine riigiti, detsember 2019

Joonis 3a. Go & Grow’ portfelli jagunemine riigiti, detsember 2019
Joonis 3b. Go & Grow' portfelli jagunemine riigiti, juuli 2019

Joonis 3b. Go & Grow’ portfelli jagunemine riigiti, juuli 2019

Allpool (Joonised 4a ja 4b) on näha laenude väljastamine Bondoras 2019. aasta juunis ja novembris. Kui võrdleme jooniseid 1a, 2a ja 3a joonisega 4a näeme, et Go & Grow’ portfelli jagunemine peegeldab ka Bondora üldisi tendentse. Selle kohta võib lähemalt lugeda meie igakuistest postitustest siin.

Joonis 4a. Kõik Bondoras väljastatud laenud reitingu ja riigi järgi, oktoober 2019 (kokku 20 835 710 €)

Joonis 4a. Kõik Bondoras väljastatud laenud reitingu ja riigi järgi, oktoober 2019 (kokku 20 835 710 €)
Joonis 4b. Kõik Bondoras väljastatud laenud reitingu ja riigi järgi, juuli 2019 (9 563 540 €)

Joonis 4b. Kõik Bondoras väljastatud laenud reitingu ja riigi järgi, juuli 2019 (9 563 540 €)

Veel üks huvitav asi, mida jälgida, on miks investorid investeerivad. Enamik teeb seda lisasissetuleku eesmärgil (61%). See number on aga tõenäoliselt pisut moonutatud, sest see on ka vaikimisi valik. Populaarsuselt järgmised on Mustad päevad (11%), Vanaduspõlv (11%) ja Suur ost (9%).

Joonis 5a. Investorite eesmärgid, detsember 2019

Joonis 5a. Investorite eesmärgid, detsember 2019
Joonis 5b. Investorite eesmärgid, juuli 2019

Joonis 5b. Investorite eesmärgid, juuli 2019

Millised on Go & Grow’ga seotud riskid?

Õnneks oleme seni suutnud investoritele antud lubadusi täita (ja allpool nimetatud olukorrad ei ole väga tõenäolised), kuid peame siiski oluliseks rääkida ka võimalikest riskidest.

1)   Tootlus langeb alla 6,75%

Üks peamisi Go & Grow’ eeliseid on kõrge kuni 6,75%* tootlus aastas. Vaadates netotootlusi Bondora algusaegadest peale, on meil kuni 6,75% määraga endiselt ruumi puhvriks. Go & Grow peegeldab laenude üldist väljastamist Bondoras, ehk portfelli kuulub laene erinevatest reitingukategooriatest ja riikidest. Laenude väljastamine toimub kõige uuema krediidianalüüsi meetodi abil, mille oleme ise välja töötanud ning rohkem kui kümme aastat arendanud.

Seetõttu on Go & Grow’ portfelli investeerimisprojekti tegelik sisemine tulusus (IRR) tunduvalt kõrgem kui 6,75%. Kui laenud teenivad suuremat tootlust, suunatakse ülejäänu reservi ning reinvesteeritakse riskide vähendamiseks. Bondora ei kasuta neid reserve millekski muuks. See annab meile statistilise kindluse, et suudame kuni 6,75% tootluse vähemalt lähitulevikus tagada.

Kuid kuni 6,75% tootluse tagamise võimekust võib mõjutada investoritelt laekuvate sissemaksete hulk. Näiteks, kui Go & Grow’ investeerimiskontodele lisatakse rohkem raha, kui Bondora suudab laene väljastada, jääb osa rahast portfellile sularahas seisma (ega teeni tootlust). Sellisel juhul võime piirata summat, mida uus investor investeerida saab. Äärmisel juhul võime loobuda uute investorite vastuvõtmisest täielikult ning luua ootenimekirja, nagu seda on teinud Zopa Ühendkuningriigis.

2)   Likviidsus

Enne, kui otsustasime Go & Grow’ investoritele raha kättesaamise tõeliselt lihtsaks ja kiireks teha, analüüsisime Bondora investorite tehingute rahavoogude andmeid pea kümme aastat – raha sissevoolu, väljavoolu ja üldist rahavoogude liikumist portfellides. Tahtsime pakkuda investoritele võimalust raha oma Go & Grow’ kontolt alati välja võtta.

Lisaks uurisime ka rahavoogude andmeid erinevates pankades ja investeerimisfondides, täpsemalt tagastamiste ja väljamaksete rahavoogusid ülemaailmse majanduskriisi ajal aastatel 2007-2008. Selle põhjal arvutasime välja vajaliku puhversumma, mis peab alati olemas olema, et võimaldada investoritele kiiret likviidsust.

Juhul, kui Bondora ei suuda kõiki väljamakseid Go & Grow’ kontodelt teostada, on kaks võimalust (vastavalt sellele, kumb enne juhtub). Allpool on ära toodud lihtsustatud ja kokkuvõtlik ülevaade, tervet ja täpsemat kirjeldust saab lugeda  Go & Grow’ Kasutustingimuste peatükis 7.6.

  1. Väljamakse investorile teostatakse täies mahus, kui Go & Grow’ portfelli tekib tootluste ja sissemaksete kaudu piisavalt raha
  2. Väljamakse investorile teostatakse osade kaupa, vastavalt sellele, kuidas kontole raha juurde tekib – väljamakseid teostatakse kõigil äripäevadel, kuni see on täies mahus välja makstud

Tähtis

Tahame veel kord rõhutada, et ülalmainitud olukorrad on vähetõenäolised, kuid soovime, et kõik Go & Grow’ investorid oleksid riskidest ja vastavatest tegevusplaanidest teadlikud.

Tahad Go & Grow’ kohta rohkem teada? Klõpsa siia.

*Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75%. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri spetsialistiga.

*Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75%. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri spetsialistiga.