Hiina ja Telegram teevad samme krüptoraha suunas, kuid turud olid augustis ebakindlad

Finantsnipid

August ei olnud krüptoturul hea kuu. Turuliidrite Bitcoini, Etheri ja Ripple’i  hinnad langesid oluliselt. Kokku langes 87 krüptoraha hind 100-st.

Tulevik on ettearvamatu:

cryptocurrency market

“Krüptorahade hinnamuutusi lühikeses plaanis mõjutavad paljud tegurid,” ütleb Alex Karasulu, OptDyn-i kaasasutaja ja tegevjuht. “Viimastel päevadel on Bitcoini hind 10 000 dollari ümber käinud nii üles kui alla. Krüptoraha on alternatiivne väärtuse hoidja, suveräänsete fiat-rahade tagala ja seetõttu mõjutab kõik see, mis toimub fiat-rahaga krüptoraha vastupidiselt. Krüptoraha süsteem, mille “kuningas” on Bitcoin (teised krüptorahad on temaga tihedalt seotud), on analoogne suveräänsetele fiat-raha süsteemidele, kus juhtiv reservvaluuta on USA dollar, mille kõikumisi peegeldavad ka teised suveräänsed valuutad.”

Bitcoini turuosa krüptoturul vaid kasvab. Augusti lõpus kuulus Bitcoinile pea 70% suurune osa turukapitalisatsioonist kogu valdkonnas, mis on tema kõrgeim saavutus pärast 2017. aasta märtsi.


Hiina valmistub riigi tagatud krüptoraha väljastamiseks ning allikate kohaselt saavad digivaluuta esimesteks omanikeks seitse suurt asutust. Need asutused on: Hiina Industriaal- ja Kommertspank, Hiina Pank, Hiina Põllumajanduspank, Alibaba, Tencent ja Union Pay.

“Teise allika sõnul, kes on samuti Hiina DC/EP-nimelise (Digital Currency/Electronic Payments) krüptoraha arendamisega seotud, jagatakse uus vara tõepoolest laiali nende seitsme ettevõtte vahel ning nende hulka võidakse lisada kaheksas. Allikas keeldus avaldamast kaheksanda ettevõtte nime. Varem Hiina valitsuse juures töötanud anonüümne allikas kinnitas ka, et krüptoraha taga peituv tehnoloogia oli valmis juba aasta tagasi ning valuuta võib turule tulla juba 11. novembril, mis on kõige olulisem ostupäev Hiinas, tuntud kui Vallaliste päev.”

Mitmete ekspertide arvamusel on Hiina puhul tegemist küll digirahaga, kuid mitte krüptorahaga, sest valuutat väljastab ja kontrollib Hiina ise ning mõni üksik valitud osapool.


Suurim krüptorahaga seotud hirm on alati olnud salatsemine ja ebaseaduslike tegevuste varjamine. Ühe ÜRO ametniku sõnul teevad krüptovaluutad, nagu Bitcoin ilmselgelt kurjategijate püüdmise raskemaks.

Neil Walshi, ÜRO Uimastite ja Kuritegevuse büroo Küberkuritegude ja Rahapesu osakonna juhi sõnul on seaduste rakendamine krüptorahade puhul väga keeruline:

Anti-Money-Laundering

“Uurijatel on raske riske hallata. Oleme sarnase probleemiga seisnud silmitsi ka laste ärakasutamise puhul veebis. Nüüd on uurijatel veelgi raskem kurjategijaid leida ja vastutusele võtta.”

Valitsused kõikjal maailmas on samal meelel. USA rahandusminister usub, et Bitcoini pestakse rohkem kui sularaha.


Telegram, sõnumite saatmise rakenduse looja, astub samme oma krüptoraha väljastamiseks, mille nimeks Gram. Investorite sõnul on Telegram neid teavitanud esimeste Gram-ide väljastamisest järgnevate kuude jooksul. Gram läheb ringlusse pea 300 miljoni Telegrami kasutaja seas ning ettevõte kaasas hiljuti selleks vajalike uuenduste jaoks 1,7 miljardit dollarit.

Samamoodi nagu Facebooki Libra puhul, tuleb ka Telegramil tõenäoliselt tegemist USA seaduseloojatega, kes võivad projekti takistada:

Facebook Libra

“Kõik, kes püüavad selliseid maksesüsteeme luua, peavad seaduseloojatega ettevaatlikud olema,” ütles Richard Levin, krüptovaluutaseadustele spetsialiseerunud jurist Polsinelli advokaadibüroos. “Kahtlustan, et see pakkumine on seaduseloojate valvsa pilgu all.”

Telegrami rakenduse kaudu saab saata krüpteeritud sõnumeid, mis on kolmandatele osapooltele kättesaamatud. Ettevõtte jaoks on Gram võimalus luua majandussüsteem Telegrami rakenduse sees ja väljaspool.