Hiina ja USA tüli jätkub, Microsoft ja Samsung asuvad koostööle

Finantsnipid

Just siis, kui USA ja Hiina tüli tundus vaibuvat, keesid pinged jälle üle. Augusti algul devalveeris Hiina valitsus jüaani, kohalikku valuutat, dollari suhtes nii, et üks dollar maksis 6,92 jüaani, mis on viimase kümne aasta madalaim kurss. Viimati oli jüaani väärtus võrreldes dollariga nii madal 2008. aasta majanduskriisi ajal.

USA president Donald Trump nimetas Hiinat seepeale valuutamanipulaatoriks, mida ükski USA valitsus pole pärast 1994. aastat teinud. President Trump kinnitas, et tema seisukoht Hiina suhtes ei ole muutunud:

currency manipulation

“Hiina on valuutaga manipuleerides alati meie ettevõtteid ja tehaseid röövinud, kahjustanud meie töökohti, surunud alla meie tööliste palgad ning talutoodangu hinnad. See peab lõppema!” kirjutas president. “Ja see oleks pidanud lõppema juba aastaid tagasi!”

Kui Hiina lubab oma valuuta väärtusel veelgi langeda, võib see avaldada survet ka Ida- ja Kagu-Aasiale, kes konkureerivad samades valdkondades, oma valuutasid devalveerima. See omakorda võib viia inflatsiooni kasvuni, vähendada ostujõudu ning muuta raha liikumist piiride vahel. Samuti võib see kaasa tuua rohkem trahve ja muid kaubandust piiravaid meetmeid.


USA-s toimus ühel augustikuu päeval kaks tulistamist – osa süüst usutakse lasuvat suhteliselt tundmatul veebilehel. Üks tulistajatest postitas manifesti tsensuurita internetifoorumi 8chan seinale vaid hetk enne rünnaku toimepanemist. Nüüd nõuavad paljud veebilehe sulgemist, sealhulgas lehe algne looja Frederic Brennan. Paljud teenusepakkujad on juba loobunud teenuste edastamisest 8chanile, seega on lehel raske püsima jääda.

Brennan tunnistab, et tema loodud leht aitab kaasa kurjuse levikule, ning paljud nõustuvad temaga:

“8chan on nagu kõige õelamate inimeste teadete tahvel,” ütles Jonatahn Greenblatt, USA laimuvastase organisatsiooni Anti-Defamation League’i peadirektor. “Lehest on saanud ideoloogiline võimendi, mis muudab inimesed radikaalseteks.”

Pärast seda, kui Brennan 2015. aastal saidi haldamisest loobus, on seda teinud Filipiinidel asuv USA sõjaveteran Jim Watkins.

Lehe sulgemine tõstatab aga sõnavabaduse küsimuse Ameerikas, mis on riigis täiesti reguleerimata, erinevalt Euroopast, kus näiteks Prantsusmaal ja Saksamaal kehtib sõnavabadus teatud piirini. 8chani küsimusega seoses on sõnavabaduse teema õhus, kuid pole teada, kas seadusi hakatakse muutma või mitte.


Saksamaal kasvab hirm majanduslanguse ees. Hiina ja USA võimuvõitlus mõjutab negatiivselt kogu maailmamajandust, lisaks ripub endiselt õhus ka Brexiti küsimus.

Saksamaa majandus sõltub oluliselt nii Hiinast kui USA-st ja tunneb kahe riigi vahelise sõjakirve mõju omal nahal. Saksamaa tööstustoodangu maht langes möödunud aastal 5%.

Paljud usuvad, et Saksamaa majandus aeglustub tuleval aastal veelgi:

German economy

“Hetkeseis tööstuses on muserdav ja tunneli lõpus ei paista ka valgust,” kirjutasid ökonomistid Hollandi pangast ING. “Peaksime valmistuma Saksamaa majanduse languseks.” Riik sõltub palju ekspordist Hiinasse ja USA-sse, kus ollakse hõivatud kaubandussõjaga. Lisaks mõjutab kogu maailmas vähenenud automüük ka kohalikke autotootjaid. Hirm kaootilise Brexiti ees teeb asja ainult hullemaks.

“Madalseisus maailmakaubandus, virelev autotööstus, Brexit, ja Hiina majandusprobleemid võivad kõik Saksamaa majandusele tuule alla teha,” ütles Kit Juckes, Societe Generale strateeg.

Kuid Saksamaa majandusel on veel lootust. Isegi mainitud languse korral ennustavad nii Saksa kui EL-i valitsused riigile majanduskasvu sel aastal 0,5% ja 2020. aastal 1,5%.


Hiljutisel Samsungi tooteesitlusel üllatas külalisi oma kohaolekuga Microsofti tegevjuht Satya Nadella, kes teatas koostööst kahe ettevõtte vahel. Tegemist on katsega astuda üheskoos vastu Apple’ile ja selle integreeritud toodetele ning võimaldada tekstsõnumite saatmist otse arvutist. Uued võimalused saavad olema ka Samsung Galaxy Note10 ekraani kuvamine otse Microsofti arvutisse ning fotode kandmine ühest seadmest teise. 

Microsofti mobiili- ja seadmetevaheliste kogemuste asepresident Shipla Ranganathan rõhutas ühes teates koostöö tähtsust:

Microsoft Corporate

“See on uus peatükk meie pikaaegses koostöös Samsungiga ning samm edasi armastatud Microsofti toodete tõhusamaks muutmisel. Teatame rõõmuga, et uuel Samsung Galaxy Note10 telefonil on palju uusi võimalusi ning see on ühendatud parimate Microsofti rakenduste ja teenustega, sealhulgas OneDrive, Outlook, Your Phone, Link to Windows, samuti Word, Excel ja PowerPoint. Nagu Satya ütles, on meie eesmärk aidata inimestel teha oma tööd igast seadmest, igal pool – meie nutilahendused ning Samsungi uued võimsad seadmed, sealhulgas Galaxy Note10 ja Galaxy Note10+, teevad selle võimalikuks.”