Hispaania uus valitsus ja Saksamaa usub Iraani tuumaleppesse

Statistika ja andmed

Detsembris saime näha 2019. aasta kolmanda kvartali esialgseid tulemusi ja need olid võrreldes varasemate kvartalitega suhtelistelt sarnased. Hispaanias väljastati rohkem laene, Soomes ja Eestis püsisid numbrid möödunud kuuga võrreldes sarnased.

Nagu ikka on tootlust illustreerivas tabelis ära toodud teatud ajaperioodil väljastatud laenude arv riigiti. Oranž tähistab vähem kui 50, sinine 51-200 ja valge rohkem kui <50 loans, Blue 51-200, and White >200 laenu.

Aastane tootlus

2019. aasta lõpus oli Bondora tootlusmäär endiselt 10% eesmärgist kõrgem, ehk 25,9%. Hispaania tootlusmäär isegi tõusis 0,6% ja oli detsembris 28,7%. Samal ajal vähenes Soome laenude tootlus 5% ja oli 30,7%. 2018. aasta tootlusmäär langes vähem kui 1% ja oli 17,8%.

Portfolio Performance yearly - Deccember 2019

Kvartali tootlus

2019. aasta kolmanda kvartali esialgne tootlus oli 22,7%, mis on 14% eesmärgist kõrgem. Varasemate kvartalite tootlus langes novembriga võrreldes 1% piires.

Quarterly Performance - December 2019

Soome

Vastupidiselt üheksale möödunud kvartalile, ei väljastatud Soomes 2019. aasta kolmandas kvartalis ühtegi A-, AA- või B-reitinguga laenu. Viimase kvartali määrad olid kõik oodatust kõrgemad. Üldkokkuvõttes olid aga 3. kvartali tulemused 2. kvartali omadest madalamad.

Finland portfolio performance - December 2019

Eesti

Eestis väljastatud laenude statistika oli kolmandas kvartalis varasemate kvartalitega sarnane. Ainus muutus oli väiksem F-reitinguga laenude arv. Endiselt väljastatakse Eestis kõige rohkem E-reitinguga laene.

Estonia portfolio performance - December 2019

Hispaania

Kolmandas kvartalis väljastati Hispaanias rohkem C-, D- ja E-reitinguga laene. 2019. aasta tootlused teises kvartalis olid stabiilsed ning muutusid võrreldes möödunud kuuga vaid 1%-2%. Hispaanias teenivad paremat tootlust need laenud, mida kõige rohkem väljastatakse (2019. aasta 3., 2. ja 1. kvartalis olid need E-reitinguga laenud).

Spain portfolio performance - December 2019

Majandusuudised

Napilt Hispaania parlamendiliikmete poolehoiu võitnud sotsialistlik peaminister Pedro Sánches moodustab koalitsiooni. Sánches ja tema sotsialistlik partei PSOE kavatsevad moodustada vähemusvalitsuse, mis on riigi esimene koalitsioonivalitsus pärast 1978. aastat. Esimesel hääletusel möödunud nädalal Sánches kaotas, seekord aitasid tal võita Kataloonia ja Baskimaa parlamendiliikmete erapooletud hääled.

Kiirraudtee ehitus Eestis võib alata juba kahe aasta jooksul, ütleb RB Rail Estonia juht Aivar Jaeski. Rail Balticu nime all tuntud projekt ühendaks omavahel Balti riikide linnasid ja Poolat. “Enamasti võtavad projektid aega 24 kuud, loodame, et mõni läheb kiiremini. Tahame alustada juba aastal 2022 või 2021. aasta lõpus,” lisas ta. Raudtee Eesti osa kujundamine on juba alanud, teiste riikide oma veel mitte.

Euroopa jaguneb Iraani küsimuses kahte leeri. Saksamaa usub, et Iraani tuumalepe on piirkonna turvalisuse tagamisel endiselt oluline ja kehtiv. Saksamaa välisminister Heiko Maas teatas: “Tuumalepe on mõistlik, kuna keelab Iraanile tuumarelvade arendamist. Tahame, et see kehtiks ka tulevikus, kuid selleks peab Iraan leppest kinni pidama, mida me loodame, et ta ka teeb.” Kantsler Angela Merkel sõidab varsti Venemaale arutama seda küsimust ka Vladimir Putiniga.

Brexit läheb UK-le kallimaks, kui algul arvati. Praeguseks on see riigile maksma läinud juba 170 miljardit dollarit ning peaminister Boris Johnsoni plaani elluviimine tähendab lisakulusid 91 miljardi dollari ulatuses. Eeldatav kulu on arvutatud parlamendi poolt hiljuti heaks kiidetud peaministri väljumisplaani järgi.

*Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75% aastas. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri finantsnõustajaga.