Inflatsioon ja sinu investeeringud

Bondora uudised

Pangad on alati reklaaminud säästukontot kui turvalist kohta, kuhu kliendid saavad iga kuu veidi raha kõrvale panna, lootusega kasvatada oma jõukust. Kui avada pangas tavaline jooksevkonto, on lihtne ja kiire avada sealsamas ka lisakonto, selmet kõndida veidi edasi ja avada teine konto kuskil mujal.

Inflatsioon ja investeeringud - Bondora

Praegu on lihtsam pangaga asju ajada ja investeerida internetis, kui minna lähimasse linna mõne suure keti panka kohale. Teades, et nüüd, kui kõigil on ligipääs laiemale valikule, hoiaksid sa endiselt oma raha tavalisel säästukontol?

Miks on inflatsioon oluline?

Eelmisel kümnendil tuli juurde hulgaliselt uuenduslikke finantstooteid, mis on aastast inflatsioonimäära arvesse võttes muutnud säästukontod mõttetuks. Võtkem näiteks Suurbritannia: alates 2017. aasta jaanuarist kuni novembrini oli inflatsioonimäär 3,1%, aastal 2011 oli aga kogu aasta inflatsioonimäär lausa 4,2%! On tähtis selgitada, miks see on oluline.

Kui su kontol on aasta aega seisnud raha, mis ei tooda sulle peaaegu üldse intressi, siis on see pärast inflatsiooniaastat sisuliselt väiksema väärtusega. Näide: kui sa panid 1. jaanuaril 2011. aastal oma säästukontole hoiule 1000 € ilma intressi tootmiseta, ja kui sa võtsid selle välja sama aasta 31. detsembril, siis olnuks sinu 1000 € väärt 958 € (95,8% 1000st = 958 €). Füüsiliselt olnuks sul endiselt 1000 €, aga selle raha ostuvõime oleks olnud märkimisväärselt väiksem.

Suured pangad, väike intress

barclays bankSuurbritannia üks suurim pank Barclays pakub praegu ‘Everyday Saver’ (Igapäeva Säästja) kontot mitte eriti konkurentsivõimelise intressimääraga 0,2% aastas. See tähendab, et isegi kui su raske vaevaga teenitud raha oleks 2011. aastal sellel kontol olnud, siis pärast intressi saamist oleks 1000 € väärtus ikkagi vähenenud 978 euroni (958 € pärast 4,2% inflatsiooni + 2€ intressi). Oletame, et sa leidsid (parema alternatiivi) ja teenisid sel aastal 9% intressi. Sel juhul oleks aasta lõpuks sinu raha väärtus 1048 € (958 € pärast 4,2% inflatsiooni + 90 €) ja seda alles PÄRAST inflatsioonimõju arvestamist.

Ole teadlik

Kuigi mitte kõik investorid ei arvesta investeeringuid valides aastase inflatsioonimääraga, on siiski tark tegu omada eesmärki ja olla kindel, et su raha on lõpuks väärt rohkem kui investeeringu alguses.

Investeeri erinevatesse riikidesse üle Euroopa ja hajuta riske Bondoraga.

*Andmed seisuga 11.01.2018