Investeerimine pöörastel aegadel – minu 2020. aasta kogemus

Finantsnipid

Postituses kõlavad ideed ja arvamused on blogija enda mõtted ega pruugi väljendada Bondora tõekspidamisi või seisukohti.

Tere! Minu nimi on Claus Lehmann. Investeerin ühisrahastuses alates 2007. aastast. Olen sellest bloginud ka P2P-Banking.com ja P2P-Kredite.com (Saksa suurim teemakohane allikas) lehtedel ning väga aktiivses P2P Kredite foorumis, kus on üle 3500 investori. Mitu aastat olen juhatanud ka vestlusringe Lendit Fintech konverentsil Londonis. Viimase kümnendi jooksul on ühisrahastusest saanud varaklass, kus investeeringute tootlus ületab võimalikke riske üsna tugevasti. Olen kätt proovinud rohkem kui 20 platvormil, kuid jäänud truuks 6-8 lemmikule.

Claus Lehmann
Claus Lehmann

Ühisrahastus moodustab vaid väikese osa (10-15%) kõigist minu investeeringutest. Peamiselt investeerin ETF-idesse (börsil kaubeldavad fondid). Olen klassikaline investor, kes ostab ja hoiab siis oma investeeringutest kinni. 2020. aasta jaanuaris aga hakkasin muretsema koroonaviiruse mõjude pärast (siis oli asi küll veel vaid Hiinaga seotud) maailmakaubandusele ja -majandusele. Seega kaldusin oma osta-hoia strateegiast kõrvale ning müüsin jaanuari lõpus kõik ETF-id maha. Märtsi keskpaigast aprillini pöördusin nende juurde tagasi.

Tagantjärele usun, et kahtlesin reinvesteerimises liigselt, kuid üldiselt olen asjade käiguga rahul. Praegu on mul rahas rohkem varasid kui tavaliselt. Pisut olen investeerinud ka fintech idufirmadesse.

Kuidas läks minu ühisrahastusinvesteeringutel koroonakriisi algusest alates

Olen ühisrahastuses alati püüdnud oma investeeringuid hajutada, kas siis erinevate platvormide, laenutüüpide (tarbija-, äri-, kinnisvara-), valuutade (EUR, GBP, AUD) või riikide vahel.

Hajutamine on ülioluline.

2020. aasta märtsis hakkasin eesseisva kriisi mõjudest mõtlema. Uskusin, et enim hakkab see mõjutama ärilaenusid ning investeeringute likviidsust. Mõlemad osutusid tõeks. Uurisin ka investorite reaktsiooni kriisile. Mitmed vähendasid investeeringuid ühisrahastuses ja suunasid raha aktsiaturule. Lähemalt jagasin uuringu tulemusi selles artiklis.

Peatasin enamikel platvormidel automaatse investeerimise ja võtsin raha välja, selle asemel, et istuda ja vaadata, kuidas olukord areneb. Mõnedel platvormidel vähendasin investeeringuid järelturul.

Järgmisel kuuel kuul püsisid mu ühisrahastusinvesteeringud stabiilsed ja rahuldavad. Tootlusmäärad ja võlgade protsent Bondora portfellis ei muutunud. Küll aga hakati rohkem võlgu jääma ärilaenudega ning mõned maksed on endiselt laekumata.

Praegu otsivad investorid stabiilsust ja püsivust rohkem kui kunagi varem.

Minu plaan

Järgmise kuue kuu jooksul kavatsen reinvesteerida ETF-idesse. Ühisrahstusinvesteeringutega jätkan nii, nagu seni.

Usun, et vanemad ja kauem tegutsenud ühisrahastusplatvormid tulevad kriisist paremini välja, sest investorid otsivad stabiilsust ja püsivust. Bondora positsioon turul oma 12-aastase kogemustepagasiga on hea.

Tekst on algselt kirjutatud saksa keeles ja tõlgitud inglise keelde. Kõik tõlked põhinevad inglise keelde tõlgitud dokumendil. Kuigi oleme andnud endast parima võimalikult täpse tõlke loomiseks, võib see keeleliste ja kultuuriliste eripärade tõttu originaalist veidi erineda.