Jaanuarikuu viis enim küsitud investeerimisküsimust – vastab Kairi

Bondora uudised

Kairi tuli Bondorasse tööle viis aastat tagasi, siis kui firmas töötas vähem kui kümme inimest. Ta alustas assistendina, kuid on nüüdseks töötanud erinevates osakondades ning teab seetõttu äri läbi ja lõhki. Praegu juhib ta meie investorsuhete meeskonda, kelle eesmärgiks on pakkuda investoritele parimat klienditeenindust.

The Top 5 Questions from Investors in January – Answered by Kairi

1. Millal pean makse maksma?

Sellest rääkisime lühidalt ka oktoobrikuu postituses, kuid praegu on just õige aeg see taas päevakorda võtta, sest käes on maksuhooaeg. Üldiselt maksustatakse Bondoras teenitud tulusid igal aastal brutointressi põhjal. Eesti seaduste kohaselt ei pea Bondora kinni tulumaksu. Bondora kaudu teenitud kasumit maksustatakse brutotulu põhjal olenevalt investori elukohariigist. See tähendab, et tulu tuleb deklareerida kohalikule maksuametile, kui vastava riigi seadus seda nõuab. Bondora ei saa anda maksu-, finants- ega juuraalast nõu. Kui Sul tekib küsimusi,  kas, kuidas ja millal pead oma tuluallikaid deklareerima, soovitame pöörduda finants- või maksunõustaja poole.

Maksuaruandluse lihtsustamiseks oleme koostanud pdf-formaadis Maksuaruande, kus on olemas kogu vajalik info. Aruande leiad oma Bondora kontolt Aruannete alt.

2. Go & Grow’ uuendused on väga kasulikud ja uus välimus palju kasutajasõbralikum – jätkake samas vaimus! Kas on plaanis ka teisi tooteid täiustada?

Tore kuulda, et populaarse Go & Grow’ uus versioon paljudele meeldib. Oleme viimaste kuude jooksul kokku kogunud kõik pärast 2. versiooni väljastamist tekkinud ideed. Õige varsti peaks kasutajakogemus paranema ka nende jaoks, kes kasutavad rohkem kui üht toodet korraga. Oodata on ka lisaüllatusi! Püsige lainel!

Tervitame igasugust tagasisidet ning kuulame hea meelega investorite ideid, kuidas teenust veelgi paremaks muuta. Nagu ka varem oleme öelnud, siis pole tähtis, kui oma-ajast-ees ettepanek ka ei tunduks, tahame seda kindlasti kuulda! Esita see läbi Soovita uuendusi tööriista, mille leiad oma konto ülemiselt ribalt. Bondora meeskond vaatab kõik ideed läbi ning neid näevad ka teised Bondora investorid, kes saavad nende poolt hääletada.

3. Kas Go & Grow’ portfelli kohta on ka statistikat?

Jah, alles äsja avaldasime teise postituse Go & Grow’ portfelli aruannete seeriast, kus räägime täpsemalt selle tootega seotud uudistest ja arengutest. Go & Grow’ kvartaliaruanne selgitab kuidas portfell täpsemalt töötab ning annab ka üksikasjalikuma ülevaate selle staatusest – näiteks, millistest laenudest portfell koosneb ja kuidas jagunevad investeeringud riikide ja reitingute järgi. Viimane ülevaade (seeria teine postitus) on saadaval siin: https://www.bondora.com/blog/go-grow-portfolio-distribution-quarterly-update-everything-you-need-to-know/

4.Kuidas hinnatakse laenuvõtja riskikategooriat?

Selleks kasutame me enda välja töötatud süsteemi, mis analüüsib tuhandeid erinevaid andmeid. Süsteem hõlmab loomulikult infot krediidikontoritest, rahvastiku- ja tööregistritest, aga ka vähem traditsioonilistest allikatest, nagu näiteks sotsiaalmeediast ja Bondora veebilehe kasutusest.

Igale laenuvõtjale määratakse reiting AA-HR (madal kuni kõrge risk), mis sobitatakse investorite valitud riskistrateegiaga. Riskikategooriate kohta võid lähemalt lugeda siit: https://support.bondora.com/hc/en-us/articles/212798989-Risk-scoring

5. Kas Bondora teenib kasumit ja kust võiksin leida ettevõtte finantsaruanded?

Bondora esimene kasumlik finantsaasta oli 2017, mis annab klientidele meie platvormi tuleviku osas kindlustunde.

Aastaaruanded avaldame tavaliselt suve keskel, kvartaliaruandeid me ei koosta. Avaldame aastaaruande siis, kui see on lõpetatud ja auditeeritud. 2018. aasta aruanne ilmub meie klienditoe lehel ja blogis. 2016. ja 2017. aasta aruanded saad alla laadida siit: https://support.bondora.com/hc/en-us/articles/213705749-Financial-performance-of-Bondora-Group

2015. aasta aruanne on saadaval siin: https://www.bondora.com/blog/bondora-annual-report-2015/

Lisaküsimuste korral võta meiega kindlasti ühendust – aitame rõõmuga! Võid saata meile e-kirja [email protected] või helistada E-R 9-17 EET telefonil +44 1568 6300 06.

*Maksuhooaeg on maksude esitamise aeg seatud tähtajaks, tavaliselt hõlmab see perioodi 1. jaanuari ja 15. aprilli vahel (Investopedia)