Järelturutehingud aktiviseeruvad

Statistika ja andmed

Esimest korda alates aprillist oli järelturg võrreldes varasemaga aktiivsem. Lõpuks ometi jõudis kätte see taastumine, millest möödunud kuul rääkisime. Juunis langes tehingute hulk 14% ja nüüd on see 3% tõusnud.

Järelturutehingute näitajad liiguvad taas positiivsete numbrite poole.
Järelturutehingute näitajad liiguvad taas positiivsete numbrite poole.

Kasv tuleb peamiselt Portfellihaldurist (0,7%) ja API-st (27,2%). Kuigi käsitsi tehtud tehingute hulk langes 3,8%, moodustavad need endiselt kõige suurema osakaalu kõigist tehingutest (44,7%). Juulis tehti järelturutehinguid oli kokku 546 047,56 € eest.

Graafikus olevad laenud

Kõige rohkem tõusis järelturutehingute arv taas API kaudu. Juunis oli tehingute väärtus 83 299 €, sel kuul 102 064 €. Kuigi kasv Portfellihalduris oli väiksem kui 1%, on see siiski suurepärane võrreldes möödunud kuu 21,5% langusega. Kõige vähem ehk 0,3% langes käsitsi tehtud tehingute hulk, mille väärtus kogu turust oli 195 866 €.

Kokku oli järelturutehingute kasv võrreldes juunikuu 24,16% langusega 28,3%. Vaid 2% laenudest müüdi allahindlusega. 58% müüdi nimiväärtusega ning 40% investoritest teenis müügiga kasumit.

Viivises olevad laenud

Nagu viimasel ajal tavaks, tehti enamik ehk 80,2% tehingutest viivises olevate laenudega käsitsi. Üldse kokku oli viivises olevaid laene 0,4% vähem, mis on investorite jaoks hea uudis. Tehingute väärtus selliste laenudega ulatus 35 738,55 euroni.

Võlas olevad laenud

Pärast kaht kuud järske langusi ja tõuse, langes võlas olevate laenudega tehtud tehingute arv sel kuul vaid 13,9% ning nende koguväärtus ulatus 22 896 euroni. Kõige rohkem ehk 84,6% tehingutest võlas olevate laenudega tehakse endiselt käsitsi, aga ka API kaudu, mille osakaal oli seekord 15,4%. Tõus oli võrreldes möödunud kuu 2019 euro ja seekordse 3517 euroga 74,2%.

Järelturutehingud tõusevad esimest korda pärast märtsi

Pärast kolm kuud kestnud langust on taastumine positiivsetesse numbritesse järelturul hea märk. Juba kolmandat kuud järjest ületab tehingute arv võlas olevate laenudega viivises olevate laenude oma. Nii olid asjad ka esimeses kvartalis enne kriisi. See trend koos stabiilse kasvuga, mida oleme näinud, näitab, et järelturg on stabiliseerumas.

Laenude ostmine ja müümine järelturul ei tohiks olla kõrgemate tootluste teenimise viis.

Kas see lugemine meeldis Sulle? Loe Bondora järelturu kohta lähemalt siit.