Järgmine peatus: finantsvabadus

Finantsnipid

Kujutle, et Sul on pangakontol piisavalt raha ja Sa ei pea kannatamatult palgapäeva ootama. Ega igapäevaste kulude või arvete pärast muretsema. Kui tore oleks minna puhkusele ilma selleks võlgu võtmata? Või pensionile, usaldades oma rahalist tulevikku.

See ongi finantsvabadus – elu nautimine raha pärast muretsemata.

finantsvabadus

Rahaline sõltumatus on igaühe jaoks erinev. Mõnele on see kodu ostmine ning laenu äramaksmine enne 50-aastaseks saamist või äri alustamine, nii et raha jääb veel ka säästudeks. Teise jaoks tähendab see mugavat elu või reisimist. Sama erinevad, kui on nägemused rahalisest sõltumatusest, on ka vahendid selle saavutamiseks. Siin on mõned näpunäited, mida silmas pidada. Järgmised seitse sammu on Sulle kindlasti abiks.

1. Pane paika kindlad eesmärgid

Kes plaani ei tee, kukub läbi. Nagu paljude asjadega siin elus, on plaan eesmärgi saavutamiseks vajalik. Mõtle järele, mida täpsemalt finantsvabadus Sinu jaoks tähendab. Pea aru, mida Sa teha tahad, kui palju raha Sul selleks vaja on ja mis ajaks Sa seda raha kokku saada sooviksid. Kui need kolm eesmärki paigas, saad hakata vaatama, kuidas see kõik ellu viia.

2. Koosta investeerimisplaan ja jää sellele truuks

Investeerimisplaan on finantsvabaduse saavutamisel hädavajalik. Uuri, pea nõu finantsnõustajaga ning otsusta, milline investeerimisvahend on Sinu vajaduste, olukorra ja võimete jaoks sobivaim. Arvesta ka oma praeguse töö- ja finantsolukorraga, teenimispotentsiaali ning karjääriteekonnaga, elustiili, perekondlike kohustuste, tuleviku muutuste (näiteks laste saamise), sellega, millal pensionile tahad jääda, jne. Kõik need tegurid on investeerimisplaani puhul määrava tähtsusega.

Kui plaan paigas, hakka kohe investeerima ning tee seda järjekindlalt. Investeerimisplaan on pikaajaline suhe enda ja oma tulevikuga. Ära võta raha varem välja, hoia plaanist kinni ja pühendu lõppeesmärgile.

3. Õpi, kuidas raha majandada, loe ja küsi nõu spetsialistidelt

Enda harimine ja investeerimismaailmaga lähemalt tutvumine tuleb finantsvabaduse teekonnal vaid kasuks. Samas pole rahamuredeta elu nautimiseks vaja majanduskraadi. Loe usaldusväärseid blogisid ja artikleid, pea nõu ekspertidega, tee endale selgeks maksuseadus ning vaata aeg-ajalt üle, kas investeerid endiselt endale kasulikemal moel – see kõik aitab Sul oma eesmärki saavutada. Ekspertidega nõupidamine ning enese harimine aitavad rahamurede tekkimist vältida.

4. Järgi kuuelarvet

Eelarve aitab Sul näha, kuhu raha kaob. Samuti annab kulutamisharjumuste kohta ülevaate. Vaata oma viimase kuu panga väljavõtet ning näed täpselt, kuhu Su raha kulus, alustades igakuiste arvete ja laenumaksetega ning lõpetades lõunapausi ajal ostetud cappuccinoga. Vaata, kas kulutad äkki mõnel juhul asjatult (on Sul seda sõõrikut ikka vaja?) ning mille arvelt saad pisut koomale tõmmata, et rohkem investeerida või võlgu tasuda.

Donut

50/30/20 eelarve reegel on väga hea orientiir, mille põhjal oma sissetulek vajaduste (50), soovide (30) ja säästude (20) vahel ära jagada. Nii hoiad rahaasjad kontrolli all ning saavutad oma finantseesmärgid. Eelarve aitab ka kulutusi paremini kontrollida ning näitab, kas oled oma eesmärgi poole teel või pead rohkem vaeva nägema.

5. Maksa võlad

Kõik võlad ei ole halvad. Pikaajalised laenud, nagu õppe- või kodulaenud, on tegelikult pigem kasulikud, sest nende abil võid tulevikus raha juurde teenida, kuid maksa kindlasti kõik õigeaegselt ära. Krediitkaardid ja muud taolised lühiajalised laenud, mille intressimäärad on kõrged, võivad Su hoiupõrsale üks-null ära teha, kui neid kontrolli all ei hoia. Väldi sellist laenamist või maksa raha tagasi esimesel võimalusel.

6. Säästa ja vähenda ebavajalikke kulusid

Kõigepealt maksa endale. Kas rääkisime enne mingist sõõrikust? See (ja teised emotsiooniostud) ei tohiks säästudest olulisemad olla. Iga kuu peaksid panema veidi raha kõrvale säästude ja investeeringute näol. Tee näiteks otsekorraldus, mis ajab selle asja automaatselt korda. Ära oota raha säästukontole kandmisega kuu lõpuni. Nii pea, kui palga saad, maksa kohe endale – tulevikus oled selle eest tänulik. Elu nautida võib ikka ja peakski, kuid väldi asjatuid kulusid. Osta-osta sõõrikut, kuid selle asemel, et teha seda iga päev, las see jääda pigem ühekordseks naudinguks kord nädalas. Küllap märkad õige pea, kui hästi see Sinu finantstervisele mõjub.

7. Kohanda plaane käigupealt

Eelarvest kinni pidamine ja investeerimisplaani koostamine nõuab aega, pühendumist ja distsipliini. Mõne aja pärast saab see aga loomulikuks osaks Sinu elust. Kuigi plaanist kinni pidada on oluline, ei tähenda see, et seda ei võiks vajadusel muuta. Vaata oma investeerimisplaan aega-ajalt üle, samuti teised finantsvarad ja -kulud ning mõtle, kas saaksid kuskil ebavajalikke kulutusi vähendada, sissetulekut paremini majandada või veidi rohkem raha investeerida. Äkki Sind edutati, kulud vähenesid, või astusid soodsamate intressimääradega panga kliendiks. Mõtle, kus saaksid kokku hoida, et oma investeerimisplaan täita ja eesmärgid kiiremini saavutada.

Tee finantsvabaduseni algab siin

Nii see käib! Need seitse sammu aitavad Sul saavutada rahalise sõltumatus, misiganes see Sinu jaoks ka ei tähendaks ning elada elu, kus raha pärast muretsema ei pea. See nõuab küll tööd ja ohverdusi, kuid pikas perspektiivis rõõmustad kindlasti, et eelistasid finantsvabadust.