Jõuluettevalmistused investorina

Finantsnipid

Pühadeaeg on rõõmuaeg, kuid võib tuua kaasa ka stressi ja muret. Inimesed püüavad end rahaliselt kindlustada, ettevõtted teevad kõik, et müüginumbrid kõrgustesse küündiks. See loob neljandas kvartalis investorite jaoks positiivse olukorra, kus tavaliselt teenitakse aasta kõrgeimat tootlust.

Pühad on investoritele hea aeg

Jõulud pole vaid lastele kingituste tegemise aeg. See on alati olnud magus püha ka investoritele. Müüginumbrid tõusevad lakke ning inimesed kulutavad raha, mis on majandusele hea ja hinnad turgudel tõusevad.

Öeldakse küll, et mineviku pealt ei saa tulevikku ennustada, kuid üldiselt on pühad investoritele hea aeg. Juba 1896. aasta andmed näitavad neljandas kvartalis Dow Jones’i tõusu 2,7% juurde, samas kui kõigi teiste kvartalite keskmine oli vaid 1,6%. See peaaegu terve protsendi võrra suurem näitaja on väga oluline ning mängib investorite aastatootlustes suurt rolli. Pealegi toodab neljas kvartal 79% juhtudest kasumit, mis võrreldes ülejäänud aastaga on väga palju.

Q4 is historically the strongest quarter

Kuidas turgudel praegu läheb?

Käesolev investeerimisaasta on olnud hüplik. Poliitilised muutused põhjustavad ebakindlust, kuid turud jätkavad kümme aastast pärast 2008. aasta majanduskriisi siiski tõusuteel.

Aasta algus oli aktsiaturul vägagi positiivne. S&P 500 tõusis kolmandas kvartalis korraks isegi 10%, mis on viimase viie aasta parim näitaja. Pärast seda aga on aktsiad neljanda kvartali algusest saadik langenud. Enamik olulisi näitajaid on aasta lõikes negatiivsed ning FTSE on hetkel isegi 12% madalam.

Seega purustab selle aasta detsember traditsioonilise neljanda kvartali hea õnne. Kuu keskpaik oli pärast Suurt Depressiooni turgude jaoks kõige kehvem detsembrikuu läbi aegade.

Rahvusvahelistel turgudel ollakse mures USA kaubanduslepete pärast. Tim Courtney, Exencial Wealth Advisors investeeringute juht ütleb, et see on tuleviku kõige suurem probleem. “Hetkel on turud ühendriikide poolel ning rahvusvahelised turud kannatavad,” märkis Courtney.

Top 10 worst S and P 500 December performances

Volatiilsusprobleem

Investorite jaoks on 2018. aasta kõige hirmutavam näitaja volatiilsuse järsk tõus. Volatiilsusindeks VIX on tõusnud 147% ning suurem osa sellest aasta viimastel kuudel. 2018. aasta algul oli volatiilsus viimase viie aasta kõrgeim.

See aga võib inimesed pühade eel paanikasse ajada ning panna halbu otsuseid tegema. Kui Sa pole turgude volatiilsuseks valmis, investeeri madala volatiilsusega aktsiatesse või isegi madala volatiilsusega ETF-idesse, mis on spetsiaalselt loodud turu kõikumistele paremini vastu pidama.

Low-volatility ETFs

Väljavaateid teenimiseks

Aasta lõpp liigub üha lähemale ning neljanda kvartali tootlused hakkavad vaikselt tulevasse aastasse kanduma. Investoritel on aeg jälgida, kuidas turgudel ja nende äridel läheb. Infot ja andmeid on sel ajal väga palju. Siin on mõned näpunäited, mida arvestada investeeringute hindamisel.

Kuidas ettevõttel võrreldes konkurentidega läheb?

Võrdle kindlasti samas valdkonnas ja samal turul tegutsevaid ettevõtteid. Kasv on alati hea, kuid kui ettevõte kasvab aeglasemini kui konkurendid, võib see olla ohumärk. Jälgi konkurentsi turul ning vaata, kas ettevõte peab teistega sammu.

Millised on valdkonna tulevikuväljavaated?

Mõned valdkonnad tõusevad teatud majanduslikes tingimustes paremini esile kui teised. Kui oodata on majanduslangust, siis uuri, millised sektorid ja valdkonnad neis tingimustes paremini hakkama saavad. Tavaliselt on selleks esmatarbekaubad. Tehnoloogiate areng võib mõne valdkonna täiesti kasutuks muuta. Analüüsi valdkonna väljavaateid muutuvas maailmas.

Ettevõtte kasum

Pole tähtis, kui palju käivet ettevõttel on, oluline on, kui suur osa sellest on kasum, sest just see toob investoritele kasu. Loomulikult on erandeid (nagu näiteks hiigelfirma Amazon, kes ei ole enamike tegutsetud aastate eest kasumit teeninud), kuid üldiselt on see kõige tähtsam.

Ole valmis ootamatusteks

Võid kodutöö hoolikalt ära teha, leida huvitava ettevõtte kasvavast valdkonnast, mis toimib võrreldes konkurentidega hästi ja teenib ka suurt kasumit, kuid siiski avastada, et vastupidiselt Sinu ootustele aktsiate hinnad hoopis langevad. Seda sellepärast, et aktsiahinnad ei ole alati ettevõtte käekäiguga vastavuses. Neid mõjutab rohkem investorite kõhutunne kui ettevõtete reaalne käekäik. Populaarsus investorite seas võib olla olulisem kui ettevõtte kasvunumbrid.

Ära lase emotsioonidel üle pea kasvada

Megainvestor Warren Buffett on öelnud: “Investori kõige olulisem omadus on temperament mitte intellekt.” Mõned investorid kipuvad liiga kiiresti paanikasse minema, kuid investeerimises on väga oluline säilitada külma närvi ja jääda oma veendumustele truuks.

Kahjuks võib aastalõpp olla investorite jaoks väga stressirohke. Oodetakse suuri summasid, mis ülejäänud aasta päästaks ning loodetakse imet, mida ei sünni. See võib lõppeda ülepanustamise ja liigsete riskide võtmisega.

Aktsiaid püütakse kahjumiga müüa ja maksude arvelt maha kanda. See on küll hea taktika maksukohustuse vähendamiseks, kuid aktsiate liiga varane müümine võib investeeringule kahjulik olla. Samuti võetakse palju raha investeeringutest välja, et katta pühadega kaasnevaid lisakulutusi reisimisele ja kinkidele. Jällegi väga lühinägelik samm, mis võib pikas perspektiivis negatiivselt mõjuda.

Mark Douglas, “Trading in the Zone” raamatu autor, kirjutab: “Lõppkokkuvõttes sõltub kasumi teenimine investeerimises Sinu võimest egamugavustele vaatamata õigel teel püsida ning kiusatustele mitte järele anda.”

Püüa nautida

Pühad on aeg perega koosolemiseks ning vaba aja nautimiseks, mitte aasta lõpu finantsnäitajate pärast paanitsemiseks.

Sa võid end küll kursis hoida ning tähelepanelik olla, kuid ära unusta puhkamist ning püüa neljanda kvartali emotsioonidega mitte kaasa minna.