Juulikuiseid ülemaailmseid uudiseid P2P ärimaailmast

Finantsnipid

Arvatakse, et inimeselt inimesele (P2P) ärimudel eksisteerib vaid finantsmaailmas. Kuid viimase kümne aasta jooksul on sel põhimõttel toimivaid ettevõtteid tekkinud ka muudes valdkondades, sest see võimaldab vahetut ärisuhtlust inimeste vahel. Kui kaks inimest teevad tehingu, kus raha vahetatakse kellegi kodus ööbimise vastu (Airbnb), siis on tegemist P2P ärimudeliga.

Vaatame möödunud kuu uudiseid vastavas valdkonnas.


Hiljutise IndustryARC aruande kohaselt saab inimeselt inimesele teenuste turu väärtus 2025. aastaks olema 370 miljardit dollarit. Ühisrahastusest on saanud erinevate tarbimislaenude, sealhulgas kinnisvara- ja õppelaenude puhul uus normaalsus.

IndustryARC selgitab, kuidas ühisrahastus pakub võrreldes pankadega olulisi eeliseid:

US dollars

“Ühisrahastusel on pangateenuste ees omad eelised. Laenuplatvorm viib laenuvõtjad kokku investoritega, kes teenivad ühisrahastuses kõrgemat intressi kui pangas. Lisaks on tootlus ühisrahastuses riskile vastav. Lihtne laenuhaldus ja püsiv igakuine tootlus põhiosa tagasimaksete ja igakuiste maksete näol  meelitab üha enam investoreid.”

Kuid need numbrid kahvatuvad selle 898 miljardi dollari kõrval, mida Transparency Market Research (TMR) ennustab P2P pakutavate teenuste turu käibeks 2024. aastal. TMR ennustab 2024. aastani jääva kaheksa aasta kasvunumbrite aritmeetiliseks keskmiseks 48,2%.

Pole tähtis, kelle ennustused on täpsemad, üks on kindel – ühisrahastusest on saamas suur tööstus, mida järgnevate aastate jooksul kindlasti jälgida.

Heida pilk Bondora statistikale reaalajas ja näed, kuidas ka meie koos ühisrahastusturuga kasvame.


Autojagamine on olnud viimaste aastate kiireima kasvuga inimeselt inimesele põhimõttel toimiv äri. Juulis kogus uustulnuk Turo E-seeria rahastusvoorus oma äri laiendamiseks 250 miljonit dollarit. Meedia- ja internetiettevõtte IAC läbi viidud rahastusvooru hinnangul on firma väärtus üle 1 miljardi dollari.

Turo asepresidendi Michelle Peacocki sõnul on traditsiooniline autorent end ammendanud ja mitte vaid nende jaoks, kes autot laenuks võtavad, vaid ka nende jaoks, kes soovivad auto-omamisega raha teenida:

Autos grundsätzlich

“Tavaliselt on auto rentimine väga ebameeldiv. Seisad pikas järjekorras, ootad oma korda ja saad suvalise auto.”

“7 miljonit ameeriklast on autoliisingu maksetega hädas ning meie anname neile võimaluse oma varaga kasu teenida. Usume, et suudame muuta ameeriklaste suhet oma sissesõiduteel seisvate autodega ning demokratiseerida auto omamist,” mainis Peacock.


Ühes inimeselt inimesele pakutavate teenuste eduga tekib juurde ka uusi sellisel põhimõttel töötavaid ettevõtmisi. Võtame näiteks Loopie. Ettevõte ühendab inimesi, kellel pole aega ega energiat pesu pesta, inimestega, kellel on võimalik pesta rohkem pesu korraga. See on täitnud tarbijate jaoks olulise lünga ning loonud täiesti uue turu inimeselt inimesele pakutavate teenuste valdkonnas.

clean laundry for others

“Loomulikult on Loopie’ kasulik mõlemale osapoolele, pakkudes ühelt poolt pesupesijatele võimalust teenida mugavalt kodust lahkumata raha ning teiselt poolt lahendades probleemi nende jaoks, kellele pesupesemine vastukarva on, või kellel lihtsalt pole selleks aega.”

Loopie’le sobib selline mudel suurepäraselt. Ettevõte ei oma ühtegi pesumasinat ega kuivatit – ta viib lihtsalt omavahel kokku inimesed, kes teenuse eest teatud summa raha võtavad või teenivad ning küsib vahendamise eest tasu. Hetkel on teenus beeta-staadiumis ning kättesaadav vaid Seattle’i ümbruses, kuid juba järgmisel aastal plaanitakse laieneda.


RateSetter, päikeseenergiaga tegelev laenuettevõte Austraaliast sai äsja Future Super fossiilkütustevaba investeerimisfondi käest 200 000 dollarit stardikapitali. RateSetter on juba praegu Austraalia turul võidukas ning allkirjastas möödunud aastal 100 miljoni dollari väärtuse tehingu Clean Energy Finance Corporation-iga, et laenata raha riigi lõunaosas elavatele inimestele akude ja muude päikeseenergiale üleminekuks vajalike seadmete soetamiseks ning vähendada kulusid tarbija jaoks.

Future Super näeb sellel plaanil tulevikku:

Fondi omaniku Adam Verwey’ sõnul piisaks vaid 7,7% suurusest investeeringust Austraalia pensionifondidest, et viia kogu riik 100% üle päikeseenergiale.

“Future Super toetab vaid eetilisi inversteeringuid ning ei lisa oma portfelli ühtegi investeeringut, mis seda tingimust ei täida. Samuti valime alati välja just need teenused, millega usume oma liikmetele suuremat tootlust teenivat, mõjutades samal ajal positiivselt ka keskkonda,” ütles ta.

P2P rahavahetus on  ka krüptoraha maailmas jätkuvalt tõusev trend. Seda eriti riikides, kus välisvaluuta kasutamine on keelatud. Zimbabwes on keelatud kõik välisvaluutad, mistõttu on  krüptorahaga kauplemine inimeselt inimesele riigis oluliselt kasvanud.

Zimbabwe elanike jaoks on Bitcoin parem väärtuse hoidja kui Zimbabwe dollar (ZWD) ning nad otsivad võimalusi tehinguteks digirahaga. Bitcoin pakub ka suuremat likviidsust, millega riigis on probleeme olnud.

Bitcoin demand

“Nõudlus Bitcoini järele kasvab,” ütles Tawanda Kembo, Golix krüptovaluuta vahetuse tegevjuht ja asutaja, keda keskpanga direktiiv keelata valuutavahetused krüptorahas on oluliselt mõjutanud. “Nõudlus on suurem kui pakkumine, seega on enamik Bitcoinides tehtud tehinguid seotud pigem allilma kui rahavahetusega,” lisas ta.

Bitcoini kauplejad ja vahendajad teevad endiselt palju tehinguid “leti alt” ning inimeselt inimesele. “Ma ei tea ühtegi suuremamahulist krüptoraha vahetust (Bitcoini ostu ja müüki),” ütleb Kembo.


Inimestevaheline Bitcoiniga kauplemine muutub järjest populaarsemaks, ütleb Bitcoiniga kauplemise platvom Paxful oma aruandes. Ettevõte kirjutab aruandes, kuidas 2019. aasta esimeses pooles kaubeldi Bitcoiniga 65 miljoni dollari väärtuses. See on enam kui kaks korda rohkem kui samal perioodil möödunud aastal.

Aafrika on selliste tehingute suurim turg:

“Nigeeria ja Ghana on kõige suuremad turud, sest Bitcoini ja inimeselt inimesele kauplemise väärtused ja võimalused on seal nähtavad,” ütles Paxfuli tegevjuht Ray Youssef intervjuus.

Põhjus, miks inimesed neis riikides Bitconist kasu saavad, seisneb selles, et Nigeeria ja Ghana on mõlemad riigid, kus “pangateenused on piiratud ja finantssüsteem puudulik”, selgitab Youssef.