Kardab madusid, kuid kodeerib Pythonis – see on Bondora 25. superkangelane Mathias!

Bondora uudised

Meie värskeim superkangelane on väga huvitavate hobide ja suurte unistustega ning ühe armsa lapse isa. Saage tuttavaks – Mathias Luik! Ta töötab riskihindamise tiimis ning peab riskimudelite koostamisel kõige tähtsamaks täpseid andmeid. Samal ajal hoiab ta silma peal ka vigadel, mis võiksid toodete turvalisust ja kliente ohustada. Ta on ka andekas investeerimishuviline ning jagab meiega oma parimaid nippe. Loe edasi ja saa neist osa!

Mathiase elu moto on lihtne: "Ära lase hirmul läbikukkumise ees ega teiste arvamusel end oma unistuste täitmisel takistada
Mathiase elu moto on lihtne: “Ära lase hirmul läbikukkumise ees ega teiste arvamusel end oma unistuste täitmisel takistada

Bondora superkangelane #25 – Mathias Luik

🧑 Bondoras alates: aprill 2022

📐 Amet: riskimudelite insener

🛡️ Osakond: riskihindamine

Mathiase senine kogemus Bondoras

Liitusin Bondoraga neli kuud tagasi riskimudeli insenerina ja minu ülesanne oli tulla välja uue hinnakalkulatsiooni mootoriga, mis hõlmaks kõiki vajalikke infrastruktuuri uuendusi. Siinne otsuste tegemise kiirus on muljetavaldav. Näiteks IT-infrastruktuuri otsuste tegemine võtab 1–3 koosolekut. Teistes ettevõtetes, kus olen töötanud, tähendas see lugematul hulgal slaide, arhitektuurikoosolekuid, arutelusid ja meeletut planeerimist. Bondoras on tähtsam asjade ellu viimine.

Olen selle võimaluse üle siiralt tänulik ja rõõmus, et Bondora mõistab riskide haldamise tähtsust.

Mathiase tavaline päev:

  • Esimesena kontrollin Slacki, kalendrit ja Asanat (ühist töökorraldusprogrammi)
  • Selle põhjal teen päevaplaani ja jagan seda oma meeskonnaga igapäevasel püstijalakoosolekul
  • Seejärel vaatan serveri andmeid hinnastamismootorite kohta. Püüan märgata ka vigu ja anomaaliaid
  • Siis teen ühe kohvi ☕
  • Avan kohaliku hinnastamismootori (Python) ja arendan funktsioone vastavalt Asana ülesannetele
  • Suurema osa oma ajast veedan Pythoni arendamise, mudelite testimise, PostgreSQL tabelite ja Azure DevOps YAML failidega.

Mis on Sinu töö juures kõige parem?

Kui funktsioon mingis koodis kohe esimese korraga tööle hakkab. (Eriti hea, kui see on valminud ilma Google’ita)

Mis on Sinu lemmik Bondora väärtus?

Andmed ennekõike. Minu jaoks on väga muljetavaldav, kui paljud inimesed siin oskavad andmebaasi kasutada ja päringuid teha ning selle põhjal igapäevaseid otsuseid vastu võtta. Samuti võetakse tähtsate otsuste tegemisel tihti arvesse järgmist valemit: (potentsiaalne mõju * usk edusse) – (arenduseks kuluv aeg * töö hind päevas).

Mis on Sinu kummaline, kuid kasulik anne?

Ma olen väga hea peast arvutaja. Kui keegi ütleb mulle mingi olulise ja huvitava numbri, hakkan sellega kohe mängima.

Kui saaksid uuesti ülikooli minna, mis eriala valiksid?

Läheksin 100% kindlalt Massachusettsi tehnikainstituuti arvutiteadust õppima 💻.

Milline on Sinu raamatusoovitus?

Kõige elumuutvam raamat minu jaoks on olnud “Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets” , mille on kirjutanud Nassim Nicholas Taleb.

Mathiase investeerimisnipid

Mathias alustas investeerimisega varakult ning tegi oma esimese tehingu juba 9. klassis! Kuna tal on aastaid kogemusi, palusime, et ta jagaks meiega oma investeerimisnippe:

  • Alustades mõtle rohkem investeeritud summa, mitte tootluse kasvatamisele. Kui oled investeerimise põhitõed selgeks saanud, veeda aega töö juures raha teenides, mitte investeerimisraamatuid lugedes. Kui oled juba korraliku summa investeerinud (näiteks 100 000 eurot), hakka mõtlema rahateenimisele ning loe raamatutest juurde, kuidas tootlusprotsenti kasvatama hakata.
  • Ole järjepidev. Seda nii investeeritud summa kasvatamisel kui oma ala ekspertidega suhtlemisel.
  • Pea nõu inimestega, kes on üle elanud mitmeid börsikriise ning kellel on märkisväärne portfell erinevates varaklassides.
  • Ära muutu ahneks: keskmine aktsiaturu tootlikkus on piisav. Kõrgem tootlikkus on tavaliselt seotud ka suuremate riskidega.

Lähme isiklikumaks!

Mida soovitaksid nooremale iseendale?

Usu endasse. Küll sa leiad selle laheda ja ilusa tüdruku ning ägeda statistilise programmeerimise töö ka.

Kas 🍍 pitsa peal on lubatud?

Jaa, palun! Pitsa võiks olla XL 🍕!

Lemmik telesaade?

Kindlalt “The Office”. Uskumatu, kuidas ühed inimesed on nii andekad naljade kirjutajad.

Millist telefoniäppi kasutad kõige rohkem?

Messengeri. Keerasin seal kõik teavitused maha, sest ma ei usalda end piisavalt.

Mitu korda Sa hommikul äratuskella edasi lükkad või kas tõused kohe üles?

0 korda. Ma ärkan alati vahemikus 6.30–7.30 (isegi nädalavahetuseti). Ja mul on väga raske uuesti magama jääda. Tavaliselt tõusen siis üles ja teen arvuti lahti.

Mida tahaksid teha, kuid kardad?

Kõige hirmsam asi, mida suudan ette kujutada, on olla pimedas toas koos madudega 🐍. Kui keegi selle väljakutse mulle siiski esitaks, sulgeksin silmad, mediteeriksin ja püüaksin 15 minutit hakkama saada. Tingimusel, et maod ei ole mürgised ja võin kanda kaitsvat aluspesu 😆

Viimaseks jätsime kõige tähtsama küsimuse: mida meeldib Sulle teha vabal ajal?

Kord kuus käin 10-20 pealise seltskonnaga LAN-peol ning mängin tulistamismängu Counter-Strike: Global Offensive. Meil on oma serverid, Twitchi kanalid, veebilehed ja andmebaasid, mis statistikat koguvad. Väga hästi ettevalmistatud sündmused, mida tõesti armastan!

Valmis! Meil on väga hea meel, et Mathias Bondora tiimiga liitus ja oma investeerimisnippe jagas! Kui tahad ise olla järgmine Bondora superkangelane 🦸, mine Bondora Careers lehele ja vaata vabasid töökohti. Järgmisel kuul tutvume juba 26. Bondora superkangelasega!

Artiklis avaldatud vaated ja arvamused on seotud vaid selle inimesega ega väljenda Bondora ametlikke seisukohti. Enne investeerimisotsuse tegemist pea vajadusel nõu finantsnõustajaga.