Kas 5G tehnoloogia muudab Su elu? Tõenäoliselt mitte …

Finantsnipid

Hetkest, mil turule jõudsid klapiga telefonid, on juhtmeta internet käinud pika tee. Telefonid ja võrguseadmed on nüüdseks palju rohkemat kui vahendid helistamiseks ja sõnumite saatmiseks – nad on omavahel suhtlevad arvutid. 

5G technology

Mobiilse interneti sünnist 2000. aastate algul on tehnikaettevõtted omavahel võistelnud, et pakkuda veelgi paremat ühendust ja tuua maailm kõigi käeulatusse. Praegu on 4G tehnoloogia mobiiltelefonides ja muudes seadmetes tavaline. Kuid ootamas on uus revolutsioon juhtmeta interneti maailmas, millest palju räägitakse, kuigi suure tõenäosusega ei muuda see meie elus suurt midagi.

Mis on 5G? Kuidas see töötab?

Enne, kui mobiilset internetti hakati edastama 4G tehnoloogia abil, tehti seda 3G tehnoloogiaga. 5G lubab veelgi paremat ühendust, mis teeb veebilehitsemise nutitelefonides ja teistes seadmetes hulga kiiremaks.

5G ühenduse oodatav allalaadimiskiirus on üks gigabait sekundis (GBps). Vähenema peaks ka seadmete omavaheliseks suhtluseks kuluv aeg ehk latentsus.

5G on kiirem, kuna kasutab kolme erinevat sagedusala: madal, keskmine ja kõrge sagedusala. Kõrges sagedusalas tekibki suur kiirus ja madal latentsus. Praegu pole maailmas kõrge sagedusalaga võrke väga palju, seega tuleb massiliseks kasutuseks vajalik taristu alles ehitada.

Mitmed andmeside pakkujad tegid sellega juba 2018. aastal algust. Arvatakse, et 2023. aastaks kasutab 5G tehnoloogiat miljard inimest üle maa.

Millimeetrilaine tehnoloogia ja kiiremoodustamine

Mobiilseadmete puhul on kõige tähtsam kiirus. 5G millimeetrilaine tehnoloogia (mmWave) võimaldab enneolematut kiirust mobiilsete seadmete vahel kõrgetel sagedustel. Seni pole mmWave tehnoloogiat mobiilisides kasutatud, kuna see oli usaldusväärne ainult siis, kui mõlemad suhtlevad osapooled teineteist nägid.

mmWave technology

Põhjus, miks seda tehnoloogiat varem kasutatud pole, on, et kuigi kõrge sagedus teeb suhtlemise kiiremaks, on seda ka lihtsam segada. Nii vihm kui langevad lehed, aga ka paksud seinad võivad kõrge sagedusega signaali häirida. Teadlased töötavadki praegu mmWave antennide kallal, millel oleks kõik kõrgete sageduste head omadused, kuid mis suudaks vältida segajaid. mmWave on peaagu valmis ning kiibitootja Qualcomm valmistanud juba ka esimese 5G mmWave antenni, mida kasutatakse järgmise põlvkonna mobiilide ja võrguseadmete jaoks.

Veel üks areng, mis 5G seadmed kasutajatele paremaks teeb, on kiiremoodustamine, mille abil saab wifi-signaali tugevdada. Kiiremoodustamise käigus edastatakse mitut signaali samal lainepikkusel ühelt seadmelt. Need signaalid ühinevad ja saadavad koos tugevamat ühtlast signaali. See on väga erinev praegustest 4G lahendustest, milles võrgu signaali erinevates suundades hajutatakse, nii et see muutub nõrgemaks.

Nii võib traadita internet jõuda tulevikus rohkematesse kohtadesse ning olla odavam. FCC komisjoni liige Brendan Carr on täielikult kiiremoodustamise poolt. Carr on isegi välja toonud võimalused, kus see tehnoloogia oleks väga kasulik.

“Esmalt leiab see tehnoloogia kasutust tõenäoliselt kortermajades,” ütleb Carr. “Sinu kortermajal on praegu võib-olla leping ühe kiudoptilise võrguteenusepakkujaga. 5G antennid, mis asuksid hoonest väljaspool, kiirgaksid korteriomanikele aga veel üht, eriti kiiret lairibaühendust.”

Nagu Carr ütleb, on 5G võrkude parim omadus võrreldes varasemaga oluliselt kiirem internet.

5G tehnoloogia head küljed

5G-l on oluline roll isesõitvate autode arendamises. Kiirem võrguühendus toetab sõidukite omavahelist suhtlust ja toob juhita autod reaalsusele lähemale kui kunagi varem. Usutakse ka, et isesõitvaid autosid ei saagi olla enne, kui 5G tehnoloogia ei ole üldlevinud, sest puudub lihtsalt piisavalt tugev signaal, mis autosid omavahel ühendaks.

Benefits of 5G

Dr. Joy Laskar, Maja Systems-i kaasasutaja ja tehnikadirektor, rõhutas parema ühenduse tähtsust isesõitvate autode arenduses. “Hea wi-fi võrguga võtab isesõitva auto nädala aja info edastamine aega 230 päeva ja just sellepärast vajame oluliselt kiiremat ASIC tehnoloogiat ja tooteid,” ütleb Laskar.

Kiirus on oluline kõigis asjade internetiga (IoT) seotud valdkondades, sealhulgas munitsipaalteenuste jälgimises, nutiseadmetes ja muudes jälgimisseadmetes kogu tarneahelas. Kuna 5G võimaldab rohkemate seadmete lülitamist internetti, oleks ka järjest rohkem seadmeid omavahel ühenduses, mis teeb võimalikuks ühendatud maailma.

Päev 5G maailmas võiks välja näha umbes nii:

  • Kohe kui Sa ärkad, teatab äratuskell kohvimasinale, et on aeg hakata kohvi valmistama.
  • Isesõitev auto viib Sind tööle.
  • Tee peal teed õele 3D hologramm videokõne.
  • Tööl ostab printer Amazonist ise endale otsa saama hakkavat tinti juurde.

Need on vaid mõned näited sellest, kuidas 5G ühendus meie elu lihtsamaks ja tõhusamaks võib muuta.

5G riskid? Või vandenõuteooria?

Kui mobiilitelefonid alles tekkisid, uskusid vandenõuteoreetikud, et need tekitavad vähki. Väited ei pälvinud palju tähelepanu, aga 5G arengutega kaasnevad tõepoolest mõned terviseriskid.

5G health risks

5G kõrge sagedusega lained võivad põhjustada terviseprobleeme kiiritusest. Uuringute järgi kuuluvad 5G sagedused, nagu ka paljud teised, mikrolaine sagedusala alla. 5G levikuga puutuksid inimesed raadiolainetaga oluliselt rohkem kokku, kuid pole teada, kas see kokkupuude neile ka kuidagi halvasti mõjub.

Ühest küljest on see küsimus niivõrd oluline, et rühm teadlasi ja arste kirjutas Euroopa Liidule kirja, milles nad paluvad peatada 5G tehnoloogia arendamise, kuniks kogutakse rohkem andmeid, mida analüüsida. Teisest küljest usuvad paljud eksperdid, et kahtlused on ülepaisutatud, kuna inimese nahk kaitseb siseorganeid raadiolainete eest sedavõrd, et kokkupuute sagenemine ei oma olulist mõju.

5G vs. 4G

Kuid kas 5G muudab meie elu üldse nii palju võrreldes praeguse 4G ühendusega? Tõenäoliselt mitte. 5G kasutuselevõtmine võib 4G kasutajatele isegi kasulik olla, sest viib 4G võrgud sammu võrra edasi. Mida rohkem inimesi hakkab kasutama 5G-d, seda kiiremaks muutub 4G ühendus kasutajate vähenemise tõttu.

5G ei ole tegelikult midagi uut, vaid muudab lihtsalt midagi, mis on juba olemas, natuke paremaks. Näiteks, saad võrku lisada rohkem seadmeid ja nautida kiiremat internetti. Kuid see ei tähenda, et 5G oleks nii suur revolutsioon, nagu mitmed pooldajad väidavad. Tegemist on lihtsalt juba olemasoleva tehnoloogia parema versiooniga.

Tore uuendus, kuid ei midagi raputavat

5G tehnoloogia arenedes saab üha selgemaks, et see toob kaasa suuremad kiirused ja parema ühenduse, mis on hea, kuid mitte midagi elumuutvat. Jah, 5G võrku sillutab teed lahedatele uuendustele, nagu näiteks 3D hologramm videokõned, kuid üldiselt ei loo see praegustele võrguühendustele mingit lisaväärtust.

Kuigi wi-fi andmeside pakkujad räägivad 5G tehnoloogiast kui teaduse uusimast sõnast, on asi siiski laiemast 5G levikust kogu maailmas veel kaugel ning võtab aega, enne kui 5G hakkab omama lubatud mõju. Arvestades seda, kui kiiresti tehnoloogia areneb, võidakse selleks ajaks leiutada ka juba midagi uut, mis tõesti meie elusid muudab.