Kas Amazon hakkab isesõitvaid autosid kasutama? Ja teised mai uudised

Finantsnipid

Euroopa Liit teavitas lõpuks oma plaanist, kuidas kavatsetakse piirkonna majandust pärast koroonakriisi toetada. Toetuskava nimega “Uue põlvkonna EL” hõlmab 750 € miljardit eurot, millest 500 miljardit jagatakse liikmesriikide vahel toetustena ning ülejäänud 250 miljardit laenudena. EL loodab selle laenatud raha abil aidata riikidel rasked ajad üle elada.

Euroopa Liit

“Meil on kaks võimalust – minna igaüks üksi ning leppida sellega, et mõnedel on rohkem kui teistel, või kõndida koos …,” ütles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.

Selle koha pealt aga, kas plaan ka tegelikult jõustub, on veel vaidlusi. Mõnedel Euroopa riigijuhtidel on asjaga kiire:

“Tegutseda tuleb kiiresti ja jõuda kõigi Euroopa riikidega kokkuleppele,” säutsus Prantsusmaa president Emmanuel Macron.

Teised jälle on ettevaatlikumad kulutajad ning idee ei vaimusta neid:

“Lähtekohad on üksteisest liialt kaugel … Läbirääkimised võtavad veel kindlasti aega,” ütles diplomaat Hollandist. “Vaevalt see pakkumine läbirääkimiste viimaseks jääb.”


Tencent, Hiina sõnumirakenduse WeChat omanik, teatas 70 miljardi dollari suurusest investeeringust muuhulgas tehisintellekti, pilveteenuste ja küberturbega seotud projektidesse. 5G levib kogu maailmas ja Tencenti infrastruktuur tahab ajaga kaasas käia.

Investeering toetaks ka Hiina majandust, mis 2020. aastal on aeglustunud:

Tencent

“Uus infrastruktuur hakkaks ülemaailmses majanduskriisis, katkenud tarneahelates ja vähenenud riigisiseses ja välismaises nõudluses suuremat rolli mängima,” ütles Pang Ming, makro- ja strateegiliste uuringute juht ettevõttes China Renaissance Securities.

Koos uudisega teatas ettevõte ka, et müüb üle 20 miljardi dollari eest võlakirju rahvusvahelistel turgudel, et ettevõtte arenguks veelgi rohkem kapitali ära kasutada.


Kunagi olid sõnumiplatvormid kohad teistega suhtlemiseks. Nüüd on neist saanud finantsmaailma mängijad, kes pakuvad kasutajatele võimalust saata raha ja tarbida mobiilipanga teenuseid. Idufirma Zelfi kiirel rahasaatmise teenusel on Prantsusmaalt ja Hispaaniast juba 260 000 tellimust. Selliste ettevõtete käive tekib mitmel moel, alustades preemiumkontode tasudest lõpetades maksekaartide ja arvete esitamisega.

Zelfi tegevjuhi Elliot Goykhami sõnul on oluline osa uuest pangandusmetodoloogiast erinevate juba olemasolevate sõnumirakenduste vaheline integratsioon:

Money sending - reveiving app

“84% ekraaniajast kulub viiele äpile, enamasti sõnumite vahetamiseks, seega tahame teha raha saatmise niisama lihtsaks kui sõnumite saatmise. Kiirteated, häälkäsklused, lihtne arvete esitamine ja QR-koodid on vaid mõned võimalustest, mille abil sõnumirakenduste kaudu rahaasjadesse lihtsust ja kiirust tuua saame.” Varsti hakkab see tööle Discordis ja Telegramis, ütleb ta.

Zelf ei ole ainus, kes sõnumirakenduste kaudu pangateenuseid pakub. Kotak Mahindra Bank ja ICICI, mõlemad Indiast, võimaldavad samuti kasutajatel WhatsAppi kaudu raha saata ja saada.


Kas Amazon hakkab Lyftile ja Uberile konkurentsi pakkuma? Pärast seda, kui lekkis info, et Amazon peab läbirääkimisi isesõitvaid autosid tootva ettevõttega Zoox, on just see küsimus kõigi huulil. Viimases investeerimisvoorus hinnati Zooxi väärtuseks 3,2 miljardit dollarit, kuigi ettevõttega lähedalt seotud usuvad, et tehing tehakse ära väiksema raha eest.

Morgan Stanley’ analüütiku Brian Nowaki sõnul on see korraga samm uude maailma, kuid toetab ka Amazoni tavapärast tegevust:

Amazon into new industries

“Kuluefektiivne kaubatransport muutub tõenäoliselt vaid olulisemaks, kui vaadata kasvõi e-kaubanduse osakaalu tõusu 2020. aastal,” kirjutab ta.

“Amazoni innovatiivsed huvid, investeerimiseks olemasolev kapital ja suured transpordimahud (sealhulgas kilomeetrid, mida selleks läbitakse) teevad neist ühe vähestest ettevõtetest, kes suudaks Google’i omanduses olevate Waymo, Uberi, Lyfti ja teiste sarnastega võistelda … Aja jooksul võib Amazon selle uuenduse abil hakata konkureerima ka sõidujagamis- ja toidutarnefirmadega.”

Kahjulikult võib see tehing mõjuda Teslale, kes on tänaseni olnud autotööstuse uute tehnoloogiate tähtsaim tegija. Amazoni esimesed sammud autotööstuse suunas panevad paljusid mõtlema, kui kaugele see investeering ulatub.