Kas anda lapsele taskuraha?

Finantsnipid

Lapsed ei tea iseenesest raha väärtust. Seda tuleb neil õppida. Rahaga ümber käimist aga algkoolis neile keegi ei õpeta ja sellest on tõsine kahju. Noorte täiskasvanutena ei oska nad siis vähese finantskogemuse või -hariduse tõttu rahaga ringi käia. Vanemaks saades probleemid vaid süvenevad ning neil võivad tekkida võlad, säästmisest ning rahalisest kindlustatusest ei maksa rääkidagi.

Kas on võimalik oma lapsi selle eest kaitsta? Tuleb välja, et on …

Raha mõiste saab lastele selgeks teha juba väga varakult.
Raha mõiste saab lastele selgeks teha juba väga varakult.

Üks hea viis aidata neil rahaküsimustes orienteeruda, on anda neile taskuraha. Nii omandavad nad esimesed teadmised rahast, selle teenimisest ning sellega majandamisest. Ent ka siin on omad agad ja enne pea ees vette hüppamist tuleks see finantsotsus hoolikalt läbi mõelda.

Tutvume riskidega

Taskuraha teemaga seoses kerkivad üles mõned väga keerulised küsimused. Esiteks on iga nädal lapsele raha andmine lisakulu igakuises eelarves. Kui rahaline olukord Sind juba niigi muserdab, ei pruugi see mõte Sulle sugugi meeldida. Eriti, kui Sul on mitu last.

Lisaks võib taskuraha maksmine koduste toimetuste eest mõjuda halvasti pere moraalile. Võrdse panustamise asemel hakkavad lased end vaid raha eest liigutama. Nii kaob taskuraha mõte täielikult.

Tekib ka küsimus, kas laps on üldse piisavalt vastutustundlik taskuraha saamiseks. Millisest vanusest taskuraha andma hakata, on mitmetahuline teema. Iga laps on erinev, kuid raha ja sellega ringi käimist peavad õppima kõik. Reeglina on noor valmis taskuraha saama, kui ta näitab üles soovi selle kohta õppida. “Huvi tundmine rahateemade vastu näitab, et aeg sellisteks vestlusteks on küps,” ütleb dr. Joe Taravella, litsenseeritud kliiniline psühholoog ja lastepsühholoogia vanemtöötaja New Yorgi ülikooli Langone’i meditsiinikeskuses.

Õpeta eeskujuga

Uuringute järgi annab lastele taskuraha 68% lapsevanematest. Tõenäoliselt on see nii sellepärast, et see on suurepärane viis aidata lastel kogemuste kaudu rahaga ringi käimist õppida. See annab neile iseseisvuse, nad saavad kontrollida oma otsuseid ja millegi eest vastutada. Näiteks, kui laps soovib oma raha eest videomängu osta, on see hea võimalus talle selgitada, mitu nädalat selleks säästa tuleb. Samuti juhtida tähelepanu sellele, milliseid teisi asju ta sama raha eest saaks.

Tim Sheehan, teismelistele suunatud digipangandusettevõtte Greenlight tegevjuht on öelnud: “Noored võivad teid oma võimetega üllatada. Kui alustada lihtsatest asjadest, nagu neid huvitavad teenused ja tooted ja see, kui palju need maksavad, saab sealt edasi pea kõigile lastele ka investeerimispõhimõtted selgeks teha.”

Taktikaid taskuraha andmiseks on mitmeid. Siin pole üht lahendust, mis kõigile korraga sobiks, seega kaalu erinevaid meetodeid (või nende segu) ja mõtle järele, milline neist on just Sinu perele parim.

Taskurahale võib läheneda mitut moodi, sõltuvalt sellest on erinevad ka elu õppetunnid.
Taskurahale võib läheneda mitut moodi, sõltuvalt sellest on erinevad ka elu õppetunnid.

Tingimusteta taskuraha

Nagu nimi ütleb, saab sellisel juhul laps taskuraha ilma igasuguste tingimusteta ja ta võib teha rahaga, mida soovib. Esialgu teeb ta ehk mõned halvad valikud, kuid õpetada otsuste tegemist ongi asja mõte ning aja jooksul hakkavad lapsed nii ka raha väärtust mõistma. Neil tekib rahaga isiklik ja tervislik suhe, mis võib aidata tulevikus rahaga paremini toime tulla. Parem on teha need halvad valikud siis, kui riskid on madalad, kui hiljem, mil kaotada on juba palju rohkem.

Taskuraha investeerimine/säästmine

Selle strateegia puhul annavad lapsevanemad taskuraha ainult juhul, kui laps on nõus osa sellest investeerima. Kasutegurid on üsna selged: võsuke näeb juba noores eas, kui kasulik on säästa ja oma rikkust investeerimise abil kasvatada. Kujuta ette, et annad talle iga kuu 20 eurot taskuraha tingimusel, et ta investeerib sellest pool. Säästmist ja investeerimist võib õpetada juba väga noorelt. Selle kümme eurot saavad nad panna säästuhoiusele, investeerida aktsiaturul või mõnda lihtsasse veebipõhisesse investeerimisplatvormi – seda muidugi vanemate abiga.

Samuti võid suunata last heategevusse annetama. Nii saab ta panustada heasse eesmärki, mis talle korda läheb ja meele rõõmsaks teeb ja ta õpib juba noorest peast teisi aitama.

Taskuraha töö eest

Tööga teenitud taskuraha jäljendab kõige rohkem päriselu. Lapsevanem annab lapsele ülesanded, mida tuleb täita selleks, et taskuraha saada. Kui ta neid ei täida, ei saa ta ka taskuraha. Muidugi ei taha me ergutada Sind oma last rasket füüsilist tööd tegema, kuid raha väärtuse tunnetamine läbi töö õpetab midagi olulist. Sõltuvalt vanusest võivad need tegevused olla hammaste või nõude pesemine või prügi välja viimine. Kui lapsed peavad taskuraha saamiseks kodus panustama või muul moel tööd tegema, aitab see neil kiiresti luua seose töö ja raha vahel.

Kui tahad seda teed minna, räägi asjad lastega selgeks. Ähvardamised ei tule siin kasuks. Eric Pucciarelli ettevõttest oXYGen Financial ütleb: “Taskuraha mõjujõudu ei tohi kuritarvitada.” Ehk lastele ei tohi algul öelda, nagu võiksid nad taskuraha vaid mõne kodutööga välja teenida ning siis hiljem neilt lisatöid nõuda.

Kodutööde tegemisega taskuraha saamiseks õpivad lapsed töö tähtsust.
Kodutööde tegemisega taskuraha saamiseks õpivad lapsed töö tähtsust.

Ära põe pisiasjade pärast

Lõppkokkuvõttes on taskuraha õppevahend. Kimberly Palmer, raamatu “Smart Mom, Rich Mom: How to Build Wealth While Raising a Family” (“Rikas ema, nutikas ema: kuidas kasvatada rikkust ja samal ajal lapsi”) ütleb: “Summa pole nii tähtis kui see, et õpetad rahast rääkimist ja sellega ringi käimist.” Võid kasutada ka erinevaid abivahendeid. Rakendused nagu BusyKid ja iAllowance aitavad lastele taskuraha andmist jälgida ning samas õpetavad neid seda majandama.”

See võib tunduda väikse asjana, kuid taskuraha aitab lastel rahalisi oskusi omandada ning kindlamat finantstulevikku ehitada.