Kas investeerimiseks on vaja finantsnõustajat? Vastus polegi nii lihtne, kui võiks arvata …

Finantsnipid

Kaaluda tuleb mitmeid erinevaid asjaolusid. Pealtnäha lihtne dilemma – kas nõustaja laialdased teadmised kaaluvad üles temaga kaasnevad kulud – polegi nii üheselt selge. Finantsnõustaja ja kliendi vahelises suhtes mängivad rolli paljud olulised tegurid, nagu näiteks huvide konflikt ja emotsionaalsetest finantsotsustest hoidumine. Professionaalset finantsabi tasub alati paluda siis, kui oluliste otsuste tegemisel kõhkled, olgu selleks kapitali investeerimine, kinnisvara soetamine või elukindlustus.

Financial advisor

Huvide konflikt

Sinu huvi on alati oma portfelli võimalikult palju kasvatada ehk teenida aasta-aastalt järjest rohkem tulu. Finantsnõustaja töötab küll Sinu heaks, kuid tal on omad huvid mängus.

Kui ta teenib komisjonitasu, võib ta parema teenistuse nimel soovitada Sulle finantsinstrumente või ettevõtteid, mis on talle kasulikumad. Muidu usaldusväärsed nõustajad võivad oma teenistuse nimel soovitada kliendile investeerimisvõimalusi, millesse nad ise väga ei usu, või mis ei ole kliendi jaoks kõige kasulikumad.

Lõppude lõpuks peab ju finantsnõustaja teenima teatud kasumit, et oma töökohta hoida või preemiat saada. Sõltuvalt sellest, kuidas tal hetkel läheb, võib ta koos valitud investeerimisstrateegiast kõrvale kalduda lihtsalt selleks, et saavutada enda eesmärk.

Tasudest rääkides …

Finantsnõustaja töö on hoolitseda selle eest, et teeniksid temaga koos kõrgemat tootlust kui üksi. Selle kõrgema tootlusega kaasnevad aga teenustasud. Nõustaja, kelle abil teenid 3% rohkem kui muidu, ei tasu ennast ära, kui tema teenustasu on 5% aastas.

Samuti tasub olla hoolikas lepingutes peituvate lisatasudega, mille abil saab aasta lõpus Sult veelgi rohkem raha küsida. Pea meeles, nõustaja huvides on küsida nii suurt teenustasu kui võimalik, kuniks klient on rahul. Teenustasud peaksid aga olema läbipaistvad ning nõustajad selle kohapealt üdini ausad.

Üks esimesi küsimusi, mida potentsiaalselt vandeseltslaselt küsida ongi, kuidas kujuneb tema teenustasu. Väldi nõustajaid, kes töötavad komisjonitasuga ning on seega altimad suruma klientidele peale investeerimisvõimalusi, mis viimastele kasu ei too. Nõustajad, kes on juba oma tootluseesmärgid täitnud, võivad hoiduda suurema riskiga investeeringutest, samas kui need, kellel on vaja kaotatud aega tasa teha, hakkavad just soovitama riskantsemaid investeeringuid. Kummalgi juhul ei pruugi nad aga silmas pidada oma kliendi huve.

Emotsioonideta investeerimine

Emotsioonid ja investeerimine ei sobi kokku. Emotsioonidest ajendatud halbu investeerimisotsuseid on paljud investorid omal nahal tunda saanud ja seda ei pea häbenema.

Nõustajal pole oma klientide rahast sooja ega külma, seega ei lähtu ta otsuste tegemisel emotsioonidest. Ta on erapooletu, kolmas osapool, keda turuvõnked ei kõiguta ning kes suudab seega parimale investeerimisstrateegiale kindlaks jääda. Lihtinimeselt nõuab emotsioonide finantsotsustest välja jätmine palju julgust ja raha, seega võib siinkohal nõustaja erapooletust otsustusvõimest märkimisväärselt kasu olla.

Professionaalsed teadmised

Ühe üksikinvesteerija teadmistepagas ei ole tõenäoliselt võrreldav finantsnõustaja omaga. Isegi, kui hoiad end majandusuudiste ja turuolukorraga kursis, ei ole Sul ühes päevas piisavalt aega, et kogu olulist infot analüüsida ning selle põhjal otsuseid vastu võtta.

Finantsnõustajad aga veedavad enamiku oma ajast finantsturgusid analüüsides ning parimaid otsuseid kaaludes. Lisaks on nad läbinud põhjaliku koolituse ja omandanud diplomi, mis tunnustab nende finantsteadmisi. Finantsnõustaja kasutamine tähendab, et töötad koos kellegagi, kelle teadmised võimaldavad Sul teenida tootlust, milleks Sa ise kunagi võimeline ei oleks.

Kui Sa finantsvaldkonda hästi ei tunne, võib investeerimisvõimaluste ja turgude tundmaõppimine osutuda äärmiselt aeganõudvaks ja keerukaks. Nagu öeldakse, aeg on raha, ning Sinu jaoks võib olla tulusam usaldada oma finantsotsused professionaali kätte, ise samal ajal raha juurde teenides.

Pea meeles

Kui otsustad kasutada finantsnõustaja teenuseid, siis siin on mõned nõuanded, kuidas tüüpilisi lõkse vältida.

Ära toetu varasemale tootlusele

Kuigi varasemate klientide positiivsed tootlusnäitajad on hea algus ja seda tuleb kindlasti arvesse võtta, siis ei tohiks see olla ainus argument. Varasem positiivne tootlus ei tähenda, et nõustaja on võimeline ka edaspidi sama numbrit teenima. Kui Sulle lubatakse minevikus teenitud tootlust, siis tõenäoliselt on see lubadus katteta.

Teenus peab olema personaalne

Sa võid olla oma teenitud raha üle uhke ning valmis investeerima, kuid professionaalse nõustaja jaoks on see summa väga väike. Seda  sellepärast, et nad liigutavad päevast päeva miljoneid eurosid ning seavad esikohale suuremate portfellidega kliendid, kes neile rohkem maksavad.

Kui räägid nõustajaga, tee kindlasti selgeks, kas neile läheb üldse korda see kapital, mida Sina oled valmis investeerima. Ainult suurtest mängijatest huvitatud nõustajad ei pööra Sulle kas üldse tähelepanu või annavad standardvastuseid. Nõustaja peab võtma Sind tõsiselt, sõltumata sellest, kui palju Sul on raha, ning leidma just Sinule sobiva investeerimisstrateegia.

Kuula soovitusi

Küsi finantsnõustajate kohta soovitusi pereliikmete ja heade sõprade käest. Äkki on Sinu vanaisa oma nõustajaga juba 20 aastat koostööd teinud? Või on Su parimal sõbral usaldusväärne abimees. Soovitused on kuldaväärt, kui otsid enda jaoks parimat nõustajat.

Sinu sõpradel ega pereliikmetel ei ole finantsnõustajat? Pöördu sõltumatute veebilehtede poole ning uuri, mida inimesed erinevatest nõustajatest arvavad.

Igale oma

Lõppude lõpuks oleme kõik erinevad ning ühest vastust finantsnõustaja kasutamise kohta ei ole. Kellel puudub aeg ja energia finantsturgude tundma õppimiseks ja nendega kursis olemiseks, see eelistab ehk oma raha professionaali kätte usaldada. Kellel aga on aega ja soovi oma raha ise kontrollida, tasub portfell enda kätte haarata. Kes teab, võib-olla annad need uued teadmised veel kunagi oma lastele edasi.