Kas on võimalik majanduslanguse ajal miljoneid teenida? – Bondora (Video)

Bondora uudised

Võimalik majanduslangus on hetkel väga kuum teema.

Sõna “majanduslangus” on kindlasti paljudele tuttav. Tavaliselt on see seotud hirmuga tundmatuse ees. Aga meil on Sulle hea uudis – majanduslangus ei pea sugugi Sinu finantsolukorrale halvasti mõjuma. Tuleb lihtsalt teada teooriat majanduslanguse taga ning pöörata see enda kasuks. 

Mis on majanduslangus?

Ekslik oleks arvata, et majandus kasvab kogu aeg ühtlaselt. Ta kõigub ikka aeg-ajalt üles-alla ilma, et tegemist oleks majanduslangusega. Mis siis on majanduslangus?

Lihtsustatult võime rääkida majanduslangusest siis, kui majandus on kaks kvartalit järjest kahanenud. Ehk, kui SKT numbrid on kaks kvartalit järjest vähenenud.

Mis põhjustab majanduslangust?

Kui majandus on pikalt kasvuperioodis, võib tekkida inflatsioon. Ühel hetkel pole majandusel lihtsalt enam ruumi samas tempos kasvada ning ta kulmineerub. Hinnad tõusevad, nõudlus väheneb, tootmine aeglustub ja palgatakse vähem inimesi. Tõuseb töötus, nõudlus kahaneb veelgi, ettevõtted tõmbavad koomale ja tekibki majanduskriis.

Kas on voimalik majanduslanguse ajal miljoneid teenida

Pakkumise ja nõudluse mõju

Olulised majanduse mõjutajad on pakkumine ja nõudlus. Näiteks, kui nõudlus mingi vara järele on kõrge, tõuseb selle hind lakke. Mida rohkem selle vara väärtusesse usutakse, seda rohkem tema hind tõuseb. Varem või hiljem taipavad ostjad või investorid, et hind on liiga kõrge ning hakkavad seda soodsamalt müüma, mistõttu vara väärtus langeb väga järsku.

Nii juhtus näiteks 2008. aasta hüpoteegikriisi ajal. Inimesed uskusid pimesi derivatiivturgu, millel kodulaenud põhinesid, seni, kuni laenuomanikud ei suutnud enam oma võlgu tasuda. Sellise olukorra põhjustest võiks teha eraldi video, kuid kokkuvõtlikult olid nendeks kõrged intressimäärad, väärtpaberite ebatäpsed reitingud ja vastutustundetu laenamine. Paljud kodulaenud jäid maksmata ja sellega seoses kukkus kogu eluaseme- ja finantsturg pea üleöö kokku.

Majanduslanguse tsüklid

Äritsükleid on küll võimalik mingi piirini ette näha, kuid mitte nende kestust ega ulatust. Ajaloost teame mitmeid äritsüklitega seotud erinevate mõõtmetega majanduskriise. 2001. aasta internetiettevõtete kriis oli lühike ja kestis vaid kaheksa kuud. Sellele järgnes valdkonna väga kiire kasv. Suur Depressioon USA-s jällegi kestis kokku kümme aastat ning töötuse määr riigis ulatus 25%.

Ajalooliste äritsüklite põhjal peaksid praegused turud juba ammu kriisis olema. Keskmiselt on ühe kasvava tsükli pikkus vaid kolm aastat. Hetkel oleme olnud kasvulainel rohkem kui üheksa aastat järjest, mis on väga pikk aeg. Viimane kriis oli rohkem kui kümme aastat tagasi, seega ei ole alusetu arvata, et uus kriis on ukse ees.

Geopoliitika ja majanduslangus

Geopoliitika võib majanduslanguses samuti rolli mängida. Suurbritannia väljumine Euroopa Liidust annab põhjust hirmudeks, et teisedki riigid hakkavad eraldumist soovima ning võimutasakaal piirkonnas nihkub paigast.

USA president Donald Trump jätkab kaubandussõda Hiina vastu ning selle all kannatab kogu maailma majandus. Trump on kehtestanud juba  25-protsendilised maksud 200 miljardi dollari väärtuses Hiinast USA-sse eksporditud kaupadele ega näi peatuvat.

Kuidas Bondora majanduslanguseks valmistub?

Iga laenuotsus Bondoras tehakse meie endi välja töötatud krediidiskooringumudeli põhjal. Võtame arvesse tuhandeid andmepunkte ja oskame nende põhjal laenajate riskantsust väga täpselt hinnata. Laene väljastades kogume iga tehingu kohta infot ja kasutame neid admeid oma mudeli täiustamiseks.

Oleme kümne aasta jooksul töötanud majanduslanguse olukorras Hispaanias ja Soomes ning kogunud andmeid oma klientide maksekäitumise kohta. See on aidanud meil krediidianalüüsi täiustada ning oleme suuremas majanduslanguse olukorras riskide hindamiseks hästi ette valmistatud.

Majanduslangus ei ole üleni halb

Kui oskad kriisi ette näha, võid sellest isegi kasu saada. On väga oluline mitte sattuda paanikasse. Külma närvi säilitades on võimalik selles olukorras tihti isegi raha teenida.

Näiteks on alati majanduslanguste ajal raha õnnestunud teenida sellisel tähelepanuväärsel mehel nagu Warren Buffet. Buffet märgib, et majanduslangusest puhtalt välja tulemiseks tuleb olla ettevaatlik siis, kui teised on ahned, ning ahne siis, kui teised on ettevaatlikud. Viimase, 2008. aasta majanduskriisi ajal kasutas Buffet oma kogutud raha alahinnatud varade ostmiseks. Teiste peljatud turg osutus talle äärmiselt kasulikuks.

Kas Sinul peab olema sama palju raha nagu Warrenil, et majanduslanguse ajal raha teenida? Kindlasti mitte. Tee kindlasti eeltööd ning püüa ära arvata, millised varad muutuvad majanduslanguse ajal alahinnatuks. Nii saad teadmiste abil teenida positiivset tootlust siis, kui teised turgusid kardavad.

Selleks korraks kõik. Jälgi meie kanalit ja ole huvitavate teemadega kursis ka edaspidi. Tänan vaatamast ja jätka investeerimist!

* Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75% aastas. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri finantsnõustajaga.