Kas PayPalis saab hakata krüptoga maksma? Ja teised finantsuudised

Finantsnipid

Kas varsti saab PayPali kaudu krüptoga maksta?

Allikate andmeil astuvad PayPal ja Venmo suure sammu krüptomaailma suunas ja võtavad eeskuju Square’ist ja Revolutist, kes mõlemad teenivad pärast krüptotehingute lubamist suurt kasumit.

Kuuldavasti kavatseb ka PayPal krüptotehingud oma teenustesse lisada.

Uudis PayPali sisenemisest krüptoturule pärineb kolmelt asjasse pühendatud inimeselt.  

Allikad ütlevad: “PayPal ja Venmo hakkavad lubama krüptorahade ostmist ja müümist otse oma platvormil. Selleks luuakse mingisugune rahakoti funktsioon, kus varasid salvestada.”

Teine allikas rääkis ettevõtmisega seotud ajakavast: “Teenus võib välja tulla juba järgmise kolme kuu jooksul, või isegi varem.”

PayPal pole plaane veel kommenteerinud.

Aktsiahinnad langesid pärast IMF-i majandusennustusi

Juuni viimane nädal oli maailma aktsiaturul taas ebakindel. Seda osaliselt Rahvusvahelise Rahandusfondi halvemuse poole pöördunud majandusväljavaadetest, mille järgi oodatav SKT langus saab olema 4,9% ehk 1,9% rohkem kui aprillis lubatu.

Lisaks mõjutas Ühendriikide aktsiahindade langust seni kõrgeim nakatunute arv, mis andis põhjust karantiini taaskehtestamise hirmule.

Hea uudis on aga see, et Euroopa turgudel oli märgata väga väikest tõusu, kuigi IMF ennustas ka sinna pikemat langust.

Rohefinantskriteeriumide roll EL-i roheleppes

EL-i ranged kriteeriumid nõuavad majandustegevuse jätkusuutlikkust.

Euroopa Parlament kehtestas jätkusuutlike investeeringute kuus kriteeriumit. Kui kasvõi üks kuuest kriteeriumist on täidetud, võib investeeringut lugeda jätkusuutlikuks, tingimusel, et ta ei kahjusta sealjuures teisi. Kriteeriumide eesmärk on innustada ettevõtteid investeerima loodussõbralikku ja jätkusuutlikku tegevusse. Samuti aitab see luua töökohti ning vältida rohepesu.

“See on pöördeline samm meie võitluses kliimamuutuse vastu,” ütles Sirpa Pietikäinen, keskkonnakomisjoni pealäbirääkija. “Finantssektori rohelisemaks muutmine on esimene samm selles suunas, et investeeringud toetaksid majanduse süsinikuneutraalsuse eesmärke.”

EL-i roheleppe eesmärk on saavutada süsinikuneutraalsus 2050. aastaks.

Wirecardil tühjad pihud

23. juunil arreteeriti Markus Braun, nüüdseks häbisse langenud finantstehnoloogiaettevõtte Wirecardi endine tegevjuht. Teda kahtlustatakse võltskontode loomises ja turgude manipuleerimises. Mõni aeg tagasi, 18. juunil teatas Wirecard, et firmast on kadunud 1,9 miljardit eurot. Päev pärast seda astus härra Braun tagasi.

Wirecardi on juba aastaid erinevates pahategudes süüdistatud, kuid ettevõte on seda edukalt varjanud ning saanud sellele vaatamata üheks Euroopa suurimaks fintech edulooks. Pärast šokeerivat uudist on Wirecardi aktsiate hinnad aina langenud.

ADNOC allkirjastab 2020. aasta suurima energialepingu

Rekordiline 18,4 miljardi eurone ADNOCi leping on 2020. aasta suurim energialeping.

Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC, Abu Dhabi Riiklik Kütusefirma) allkirjastas 2020. aasta maailma suurima energialepingu, mille hinnaks on 18,4 miljardit eurot ja objektiks gaasitorud. Sellest summast pisut rohkem kui 9 miljardit eurot läheb otse kuut ettevõtet ühendavast konsortsiumist välisinvesteeringuks Araabia Ühendemiraatidesse. Need kuus ettevõtet on Global Infrastructure Partners USA-st, Singapuri riiklik investeerimisfond GIC, Brookfield Asset Management Kanadast, Teacher’s Pension Plan Board Ontariost, NH Investment & Securities Lõuna-Koreast ning Snam Itaaliast.

“Lepingu järgi kuulub konsortsiumile 49% uuest tütarettevõttest nimega ADNOC Gas Pipeline Assets, millel on rendiõigused 38 gaasitorule. ADNOC-ile kuulub suurem, 51% osa, seega on tema gaasitorustiku omanik.”

See on viimasel ajal juba teine suurem investeering Abu Dhabi energiataristusse. 2019. aastal investeerisid ettevõtted KKR ja BlackRock 4,4 miljardit eurot ADNOC-i naftatorustikku.