Kas säästukontoga saab rikkaks?

Finantsnipid

Aasta on 2020. Veebipõhiseid investeerimisplatvorme kerkib nagu seeni pärast vihma. Erinevaid investeerimisvõimalusi kinnisvarast laenudeni on imelihtne leida. Ometi otsustavad mõned inimesed raha pangas kogumishoiusel hoida.

Ja see on mõistetav. Meile on õpetatud, et pank on raha hoidmiseks kõige turvalisem koht ja sealt on seda kõige lihtsam ka kätte saada. Nii arvavadki inimesed, et pank on parim koht, kuhu oma raske vaevaga teenitud raha paigutada.

Kuid kas see on ikka tõsi? Kas säästuhoiused aitavad rahal kasvada? Mis kõige olulisem – kas nad aitavad rikkaks saada?

Säästuhoiused ja rikkus – kas need käivad kokku?
Säästuhoiused ja rikkus – kas need käivad kokku?

Kui suur on säästuhoiuse tootlus?

Enamike Euroopa säästuhoiuste tootlus on väiksem kui 1% aastas. Mõnedes riikides võid leida ligi 1,5% aastatootlusega hoiuse ning olla selle üle rõõmus. See ei ole väga kõrge number.

Tootlus näitab, kui palju Su raha kasvab. Inflatsioon seda, kui palju on hinnad tõusnud ehk kui palju on Su raha väärtust kaotanud.

Kui võrdled nüüd säästuhoiuste tootlust 2019. aasta inflatisoonimääraga, siis tavaliselt ei kata nende aastane tootlus seda, kui palju Su raha hoiusel seistes väärtust kaotab.

Võtame näiteks Saksamaa, kus 2019. aasta inflatsioonimäär oli 1,4%. Kui säästad raha Saksamaa säästuhoiusel ja teenid kõrget 1,5% aastat tootlust, on Sinu kasum inflatsiooni tõttu tühine. Teistes riikides, nagu näiteks Austria (1,5%), ÜK (1,6%) või Norra (2,2%) pole olukord sugugi parem. Euroopa keskmine inflatsioonimäär 2019. aastal oli pisut kõrgem kui 1,4%. Nii vaadates saab selgeks, et kui loota vaid säästuhoiustele, ei kasva Su raha tõenäoliselt üldse.

Vanakooli säästupõrsas pole samuti hea koht, kus sääste hoida
Vanakooli säästupõrsas pole samuti hea koht, kus sääste hoida.

Inflatsioonita maailm

Kuid jätame hetkeks inflatsiooni kõrvale. Ka ilma inflatsioonita võtaks hoiusel oma raha kahekordseks kasvatamine 46 aastat ja 7 kuud ning seda parima määraga hoiusel (ligi 1,5% aastas). See on väga pikk aeg ja väga väike kasum.

Lühidalt, säästuhoiusega Sa tõenäoliselt rikkaks ei saa, isegi, kui inflatsiooni ei oleks. Mis on teine võimalus?

Säästukontodest targem

Hea uudis on see, et raha saab teenida ka muul moel. Selle võib investeerida sinna, kus seda vajatakse ehk varadesse, kus teenid oma rahaga rohkem.

Bondora Go & Grow, näiteks. Tootlus on kuni 6,75% aastas ja sellise tootlusmääraga kahekordistaksid investeeritud summa inflatsioonivabas maailmas iga 10 aasta ja 8 kuu tagant.

Just nii võimas on liitintressi mõju. Nominaalne 1% kasv aastas ei teeks Sind 10 aasta pärast vaid 1% võrra rikkamaks. Liitintressiga on Sinu portfell kümne aasta pärast kuskil 9,94% võrra kopsakam!

Kui soovid rikkaks saaada, või vähemalt oma netoväärtust suhteliselt lühikese ajaga kasvatada, otsi investeerimisvõimalusi, mille tootlused on kõrgemad ning mis teenivad Sind paremini.

Investeerimine on hea viis oma raha kasvatada
Investeerimine on hea viis oma raha kasvatada

Säästuhoiuste head küljed

Kuid säästuhoiused ei ole üleni halvad. Pangast saab raha tavaliselt väga kiiresti kätte ja see on hea. Raha kasvatamine pole aga pankade tugev külg. Kui vajad rahale kiiret ligipääsu, jäta osa oma rahast säästuhoiusele. Kui aga soovid raha tõeliselt kasvatada, investeeri see mõnda tootlikumasse võimalusse.

Bondora Go & Grow on samuti kiire likviidsusega ja raha saab igal hetkel välja võtta. Kui aga otsid teisi võimalusi, loe kindlasti läbi need artiklid:

Planeeri ja investeeri sellesse, mis Sulle kõige paremini sobib!