Kõige tulusam viis Bondorast väljumiseks

Bondora uudised

On imelik mõelda, miks peaks üldse väljuma kuskilt, kuhu sa võib-olla alles hiljuti investeerima hakkasid. Iga investeeringu puhul on hea, kui sul on olemas tulevikueesmärgid ja plaan alates päevast, mil alustad investeerimist. Plaani hulka peavad kuuluma ka eesmärgid ja pead mõtlema, mida teha siis, kui oled need saavutanud.

Euro image - Bondora

Likviidsus võrreldes teiste varaklassidega

Kui võrrelda ühisrahastust kui varaklassi aktsiate ja osakutega, seisneb peamine erinevus likviidsuses. Kui aktsiad on võrreldes ühisrahastusega märkimisväärselt kõikuvamad, siis tõenäoliselt on neid võimalik müüa kohe või mõne nädala jooksul, sõltuvalt vahendajast.

Võrdluseks sobib hästi kinnisvara: kui sul on kinnisvara, mida sa välja rendid ja kust sa saad iga kuu sissetulekut, võid sa ühel päeval siiski otsustada, et tahad selle maha müüa. Et seda teha, pead sa kõigepealt kinnisvara müüki panema (suure tõenäosusega maakleri kaudu), leidma ostja, hinnas kokku leppima, paberid korda ajama ja lõpuks tehingu lõpetama. Kuigi ühisrahastus on eespool kirjeldatust palju lihtsam ja hõlmab vähem osalejaid, on nende ühisnimetaja ostja leidmine (juhul, kui sa likvideerid oma investeeringuportfelli enne laenude lõplikku tagasimaksetähtaega).

Laenude müümine enne lõplikku tagasimaksetähtaega

Kui sa otsustad likvideerida oma Bondora investeerimisportfelli enne laenude lõplikku tagasimaksetähtaega, sõltub selle tehingu kiirus nõudlusest järelturul. Sel juhul on tähtis tähele panna, et laenude müük võib vähendada algset põhisummat, kuna järelturg ei paku tavaliselt piisavalt kõrget juurdehindlust, et kompenseerida portfelli mittetootlikku osa. Seepärast soovitame seda teha ettevaatlikult ja mitte proovida müüa kõiki laene korraga, kui näed, et mingi osa sinu investeerimisportfellist on viivises. Oleme näinud mitut juhtumit, kus investor on kiiresti müünud tootliku osa oma portfellist (mõnel juhul isegi allahindlusega) ja talle on jäänud ainult võlamenetluses olevad laenud, mis tekitavad netotulus püsivalt kahju.

Ühisrahastus on pikaajaline investeering, mis tähendab, et sa peaksid investeerides arvestama vähemalt viie aastaga. Müües oma laenud järelturul, on suur tõenäosus, et see lõpeb väiksema tuluga või veel hullem – kaotusega. Miks nii? Sest sel viisil kaotad sa igakuise intressi, mille sa oleksid saanud laenude täieliku tagasimaksmise puhul, rääkimata sellest, kui sa müüd laenud allahindlusega. Et seda vältida ja portfelli likvideerides oma tulu maksimeerida, pane reinvesteeringud pausile ja hoia laenud alles kuni nende täieliku tagasimaksmiseni. Raha võta välja siis, kui laenud on igakuiselt tagasi makstud.

Kui kiiresti ma saan oma laenud maha müüa?

Müügikiirus sõltub turunõudlusest. Üldiselt on aktiivsed laenud likviidsemad ja tavaliselt saab need müüdud ühe päeva jooksul, kui neid müüakse algse hinnaga või väikse juurdehindlusega. Võlgnevusega laenude müümine võib võtta rohkem aega või võivad üldse müümata jääda. Kohe, kui teine investor on sinu laenu ostnud, kantakse raha otse sinu Bondora kontole.

Dream house image - Bondora

Kas see on seda väärt?

Kui likviidsus kõrvale jätta, on erinevatesse varaklassidesse investeerides veel palju muud, millega peaksid arvestama. Kokkuvõttes mõjutab aktsiaid ja osakuid tugevalt nt poliitika, finantstulemused, konkurendid, sõjad, regulatsioonid jne. Näiteks FTSE 100 lõpetas 2008. aastal majanduskriisi ajal aasta 31% madalamal. Kui sa püüad lühikese ajaga kasumit teenida, mitte aktsiaid pikka aega alles hoida, pead uurimistööle väga palju aega pühendama.

2009. aastal kukkusid kinnisvarahinnad Bondora koduturul Eestis tohutult: 30,5%. Aastal 2008 ja 2009 oli paljudel inimestel üle maailma, kes olid ostnud kinnisvara negatiivne omakapital (võlg on suurem kui kinnisvara väärtus) ja nad kaotasid oma kodud.

See ei tähenda, et sa peaksid neist varaklassidest eemale hoidma ja investeerima ainult ühisrahastusse, tuletame vaid meelde, et oma jõukuse kasvatamiseks peab sul olema pikaajaline plaan ja mis kõige tähtsam – sa pead riske hajutama ja sel viisil edu saavutama.

Mis on kõige tulusam viis?

Kõige tulusam viis Bondorast lahkumiseks on hoida oma laenud alles kuni nende täieliku tagasimaksmiseni, katkestada reinvesteeringud ja võtta raha välja, kui see on igakuisele sissetulekule jõudnud. Kui soovid kiiremini Bondorast väljuda, siis müü laenud esialgse hinnaga või juurdehindlusega.