Koroonaviirus hirmutab, Tesla särab

Finantsnipid

Maailmamajanduses on tervishoiukriis. Hiina koroonaviirus on nakatanud juba üle 50 000 inimese ning tapnud üle 1600 ligi 30 riigis ega näita vaibumise märke. Turism Hiinas on langenud juba 55% ning teised majandusvaldkonnad ootavad oma järge. Kõrge tarbimisnõudlus riigis on viiruse tõttu langenud. Valitsus pumpab majandusse raha püüdes hoida mingitki stabiilsust, kuid see on vaid ajutine abi probleemile, mis võib osutuda pikaajaliseks. Ka pangandussektor ei ole immuunne. Hiina pankadele ollakse rekordiliselt palju võlgu ning keskpank on nimetanud riskantseteks üle 13% riigi pankadest.

Erinevalt teistest majandusprobleemidest, mida eksperdid suudavad mingil määral ette ennustada, ei tea tervishoiukriisi puhul keegi, kuhu see viib:

Koroonaviirus

“Viirusepuhang võib põhjustada tohutuid muutusi majanduses ja turgudel. Kogu olukorra täielik mõju selgub aga alles siis, kui on selge, kuidas ja kui kaugele viirus levib, kuid seda, ega seda, kuidas käitub valitsus, ei ole võimalik ette ennustada,” ütles Neil Shearing, Capital Economicsi peaökonomist.

Probleem ei puuduta vaid Hiinat. ÜK kuulutas koroonaviiruse ohuks oma rahva tervisele ning kuulujuttude põhjal viis üks britt haiguse ka Prantsusmaale, kui seal möödunud kuul puhkusel viibis. Hetkel ei ole ükski riik viiruseohust prii ning tegemist on 2020. aasta kuumima pealkirjaga.


Soodne aeg olla Elon Musk. Muski elektriautosid tootva ettevõtte Tesla aktsiahind tõusis ühe päevaga 20% ning ulatus hetkeks koguni 900 dollarini, kuid langes siis taas 750 dollari juurde. See teeb Teslast Toyota kõrval maailma teise kõige väärtuslikuma autovalmistaja, kuigi nende käive on konkurentidest oluliselt madalam.

Neljanda kvartali tulemused olid tugevad ning ületasid ennustusi nii käibe kui ka puhaskasumi kohapealt aktsia kohta ja selle aasta plaan on müüa rohkem kui 500 000 autot. Analüütikuid hämmastab Tesla väärtuse äkiline tõus. Mõned räägivad isegi olukorra täielikust pöördumisest ja Tesla mulli lõhkemisest:

Tesla

“Teslal on suured võlad, möödunud aastal müüdi vähem kui 400 000 sõidukit ning 2020. aastal ootavad neid uued konkurendid, ometi ületab Tesla aktsiahind VW oma, kuigi viimane müüs möödunud aastal üle 10 miljoni auto,” postitas [Ralph] Nader Twitteris. “Olge valvsad, kes on Tesla-usku.”

Wall Streeti ettevõtete väärtuse hindamise guru Aswath Damodaran nimetas Teslat ühes blogipostituses ettevõtteks, mis ei jäta kedagi külmaks. NYU Sterni ärikooli professori sõnul pole optimistide meelest Tesla potentsiaalil piire, pessimistid jällegi usuvad, et tegemist on tiksuva pommiga, mille aeg loetud.

Hetkel on Tesla aktsionäridel aga ükskõik, sest nende investeeringud on nelja aastaga kasvanud 400% ning sel aastal juba 110%.


Tehnoloogiat oma teenuste parandamiseks on hakatud kasutama ka väljaspool alternatiivset pangandust. Bank of America omandas 2019. aastal 418 patenti, mis on rohkem kui ükskõik millisel muul aastal kogu ettevõtte ajaloos. Ettevõte osaleb mitmes finantstehnoloogia projektis, sealhulgas avaliku pilve arendamises pankadele koos IBM-i ja plokiahela tegijatega.

Panga enda sõnul kaitsevad patendid neid küll konkurentide eest, kuid ennekõike soovivad nad luua uusi standardeid kogu tööstuses:

Bank of America

“Patentide eesmärk ei ole enam alati teiste eemale hoidmine, tihti aitavad nad ühiselt uute standardite poole liikuda,” ütles Keith Agisim, Bank of America asepresident ja ülemaailmne tehnoloogia, operatsioonide ja intellektuaalomandi peanõustaja.

“Iga uus võimalus, mille oma klientidele loome, sõltub tehnoloogiast, olgu tegemist digitaalse assistendi Erica arendamise, suurema mobiilse funktsionaalsusega äriklientidele CashPro kaudu või pettustega toime tulemisega.”

Bank of America on olnud finantstehnoloogiliste innovatsioonide suhtes väga avatud. Ettevõttele kuulub teiste finantsinstitutsioonide seas ka osa P2P-maksete rakendusest Zelle ning nad on hakanud palkama inimesi just plokiahelaga töötamiseks.


ÜK püüab hoida oma finantsturgude positsiooni ning kaitsta Londoni osalust Euroopa finantsturgudel ka pärast Brexiti lõpule viimist. ÜK on seisukohal, et nii kaua, kuni see pole Euroopa Liidu seadustega vastuolus, võiks London säilitada oma koha Euroopa finantssüsteemis.

See ettepanek lükati kiirelt EL-i otsustajate poolt tagasi, kes teatasid, et neil pole mingit kavatsust ÜK-le eeliseid pakkuda:

London

“ÜK peab mõistma asja tõsidust. Finantsteenuste vahendamine ei jätku samamoodi nagu varem,” ütles teisipäeval EL-i Brexiti pealäbirääkija Michel Barnier Euroopa Parlamendile Strasbourgis Prantsusmaal. “Kontroll on meie käes ja meie teeme otsused.”

See võib olla Suurbritanniale tugev löök, sest finantsteenuste osakaal riigi majandusest oli 2018. aastal 7% ja see on nende üks kõige edukam majandusharu.

*Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75% aastas. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvuülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri finantsnõustajaga.